GARMIN: Epix med høyoppløst fargeskjerm som også har berøringsstyring.

TEST: Kart-GPS på håndleddet

Full kartnavigasjon på håndleddet samt fullverdig treningsklokke fra Garmin, men med noen barnesykdommer.

Publisert Sist oppdatert

Det har tatt tid for Garmin å få Epix ut på markedet siden den offisielle avdukingen, og det har skjedd i små drypp. Nå har GPS-klokken nådd norske butikker.

Klokken er den første som har fullverdig kartnavigasjon i en håndholdt GPS-klokke med full fargeskjerm. Muligheten for å legge inn egne kart gjør den til en interessant nykommer, men den har også noen barnesykdommer. 

For å ta det siste først: Garmin har for vane å sende maskinvare ut på markedet uten av programvaren nødvendigvis er helt ferdig utviklet, noe som er godt dokumentert i brukerfora på nettet.

Epix er ikke noe unntak i så måte, og ustabilitet må man regne med dersom man ønsker å pushe grensene.

Toppmodell med noen lyter

Men når det er sagt: Bortsett fra at klokken er noe stor rundt arme, er det virkelig en toppmodell med det meste av funksjoner. Man skulle riktignok tro at absolutt alt man finner i de enklere modellene hadde funnet veien helt opp, men det er ikke tilfelle. For eksempel savnes det optisk pulsmåling og WiFi-tilkobling.

Kart-mappen

Epix har en høyoppløselig fargeskjerm som også kan berøringsstyres, uten at det er en forutsetning. Med såpass liten skjerm kan fingre fort komme i veien.

Litt avhengig av hvilken modell man går for medfølger det rekreasjonskart for Europa eller verden forøvrig. Hele 8 GB med minne er tilgjengelig for ytterligere kartdata, og enheten tar imot offisielle Garmin-kart i tillegg til at man faktisk kan laste inn egne kart også. Det gjelder både gratiskart tatt fra åpne kilder og kart man har laget selv.

GPS

GPS-navigasjonen har kapabilitet for både WAAS/EGNOS samt GLONASS, og blir dermed så nøyaktig som man kan vente seg av en håndleddsmodell. Rask fiksering hjelper, og det er spesielt den store ytre stålrammen rundt displayet som sørger for dette - for det er en exo-antenne.

Bruksområde

Offisielt er dette en friluftsenhet av typen ABC, det vil si at den har både høydemåler (altimeter), trykkmåler (barometer) samt kompass. I tillegg har den innebygget temperaturmåler.

Men det hindrer den ikke i å ha alle funksjoner du finner i Forerunner 920XT, som er en multisport-klokke med programmer for både løping, sykling og svømming. Epix har faktisk også klatre- og langrenns-programmer.

Aktivitetsmåler

Og i tillegg til å være kart på hånden og fullverdig GPS-sportsklokke er Epix også en aktivitetsmåler. Antall skritt du tilbakelegger registreres under forutsetning at du bruker uret til hverdags, og du kan i tillegg få tilbakemelding om kaloriforbruk samt måle søvnkvalitet.

Akkurat sistnevnte gjenstår å se om slår an, med en såpass stor ting rundt armen i sengen. Robust er den iallefall, med ripebestandig mineralglass.

Smart-klokke

Men det Epix også er, er en smart-klokke. Garmin frykter nok konkurransen fra Apple Watch og Android Gear når de har valgt å kjøre sitt eget løp med ConnectIQ-apper mot GarminConnect-økosystemet.

I tillegg har man inngått partnerskap med andre apptilbydere i håp om å styrke plattformen - for eksempel kan man integrere GarminConnect med Strava og Nike+ slik at data innsamlet på klokken kan overføres til andre apper og steder automatisk.

Dessverre har denne strategien så langt ikke nådd helt frem, for ingen partnere har valgt å lansere apper for ConnectIQ-plattformen, selv om dette opprinnelig ble annonsert. For eksempel gjelder dette Strava, som heller valgte å bruker krefter på Apple Watch-app.

Konklusjonen er at det er få tredjepartsapper tilgjengelig på ConnectIQ, med unntak av noen custom urskiver eller data-felt. Synd, men ikke veldig overraskende.

Smart nok

Klokken har noen innebygde smart-funksjoner, som mulighet for trådløs kobling mot iPhone via Bluetooth, og dermed også mulighet for Live-tracking, smartmeldinger, kalenderoppføringer og påminnelser samt værmelding. 

Smartmeldinger blir man fort lei av, men kan være nyttig nok dersom man begrenser det litt. For eksempel kan man velge å få vibrasjonsvarsling kun for telefonanrop - kjekt dersom iPhone ligger trygt nedi lommen og man ikke hører ringetonen.

Klokken kan også benyttes til å styre kameraet VIRB, eller til å styre musikkavspillingen på telefonen. De fleste har vel hodetelefoner med in line-fjernkontroll.Klokken støtter også sykkel-funksjoner som Vector.

Og apropos smart: Der man tidligere trengte et spesielt pulsbelte med ekstrasensorer for å måle skritt-frekvensen (kadens) eller vertikal bevegelse (oscillasjon), løses dette nå helt via de innebygde sensorene som akseleromteret.

Men ønsker du pulsmåling, vil du fremdeles trenge enten et belte eller en stropp rundt arm eller håndledd (disse finnes nå også som frittstående modeller med optisk måling).

Trådløst 

Det man savner er som nevnt WiFi-tilkobling, noe det burde vært mulig å finne plass til i en såpass (tilsynelatende) romslig enhet. Enkelte modeller i USA har WiFi-symboler trykket på baksiden av huset, så det kan hende det er en siste liten-avgjørelse å trekke denne funksjonen. Synd, for nå er man avhengig av å ha Bluetooth-kobling mot iPhone for å synke aktiviteter.

iPhone-appen GarminConnect kan benyttes til å installere både oppdateringer og ConnectIQ-apps samt synkronisere data fra klokken mot sky-databasen.

Det er fremdeles noen barnesykdommer også her, og det gjelder dessverre også Garmin Express-appen på Mac. Garmin BaseCamp fungerer tålelig godt mot klokken, men kartfiler kan faktisk kopieres direkte mot minnet i klokken dersom man setter den i USB-modus ved tilkobling.

Sær-kabelkobling

Også denne klokken har en proprietær USB-kabelkobling, som så mange andre treningsklokker. Forklaringen finnes delvis i ønsket om å gjøre disse vanntette, men har selvfølgelig også sin ulempe. Epix er laget for å være vanntett ned mot fem atmosfærers trykk. 

Spesial-kart

Klokken støtter rutbare kart, slik at den kan benyttes som navigasjonsløsning. Nyttig dersom man bruker sykkelkart. Et eksempel er Garmins egen CityNavigator-serie, som kan kjøpes fra Garmins nettsider og installeres derfra. 

Langt mer fristende kan det være å legge inn kart man selv har funnet på nettet, og det finnes en rekke gode kilder for kart basert på OSM-data som kan lastes ned gratis eller eventuelt mot donasjoner. Frikart er et godt eksempel for norske topokart både for sommer- og vinterbruk.

Flere kart kan installeres som IMG-filer på enheten, og man velger under kartinstillingene på klokken hvilke som vises.

Å velge å vise flere samtidig, spesielt som overlegg, introduserer et usikkerhetselement med den typiske konsekvens at hele enheten kræsjer. Heldigvis omstarter den raskt.

På gjengrodde stier

For øvrig kan også egne navigasjonsruter legges til direkte over USB, men det beste er å se til at disse er riktig formatert og deretter sende disse via BaseCamp. Garmins nettside GarminConnect har riktignok en sportegne-funksjon, men den er ganske så tungvint i bruk. Og å overføre course-spor fra GC har en lei tendens til å mislykkes.

Har man derimot fått egne spor over på klokken, er disse enkle å følge, og dette kan også kombineres med aktiviteter. For eksempel kan du følge sti-forslag du har funnet i Marka-databasen eller på DNTs sider. Klokken støtter dynamisk zoomfunksjon under aktivitet.

Også Birds Eye Satellite-ortofoto kan legges til, og et ettårig abonnement medfølger.

Mål og ytelse

Liten er den altså ikke, med sine 50,8 x 53,3 x 17,8 mm. Selve skjermen måler 35,6 x 35,6 mm (1,4 tommer diagonalt), og har en oppløsning på 205 x 148 piksler (transflektiv MIP-farge). Vekten er 85 gram.

Batteriet er et oppladbart LiIon-batteri med opptil 16 uker i klokkemodus, 24 timer i GPS/GLONASS-modus og 50 timer i UltraTrac GPS-modus. 

Klokkeremmen er i sort gummi, og man kan bestille en tekstilrem fra Garmin i tillegg, også denne sort. Det finnes ingen fargealternativer.

Pris

Epix kan mye, og den koster tilsvarende. Offisiell pris fra Garmin er 4799 kroner inkludert enkle topo-kart for Europa. 

Du kan lese mer om Garmin Epix her. Sjekk ut en promo-video nedenfor.