STOR: Klokken, her ved siden av Fitbit Blaze, er stor men ikke uhåndterlig. Foto: Jan Birkeland

Oversimplifisert overvåking

Det er ikke mange produktene vi har inne til test som innbyr til en samfunnsdebatt på samme måte som vi opplevde med Gator 2. Ytringer til tross, kan denne klokken levere det den lover?  

Publisert Sist oppdatert

Gator 2 er i sin enkleste form en mobiltelefon i formen av en klokke. Det som umiddelbart skiller den fra andre smart-klokker er at den krever et eget sim-kort, og samtidig har et meget begrenset brukergrensesnitt og arbeidsoppgaver.

Klokken, som er ment for barn, er relativt stor på hånden, utført i gummiert materiale, og kjennes solid på håndleddet. Vårt testobjekt, en seksåring, syntes imidlertid ikke den virket for stor. I motsetning til noen andre klokker har Gator 2 ikke en trykksensitiv skjerm, og betjenes med knapper på siden av klokken. Dette tok litt tid å lære seg, men var intuitivt nok etter et par forsøk.

Tøff

Installasjonen av sim-kortet var heller ikke helt problemfritt, der man må skru av baksiden på klokken og vippe opp batteriet for å få det på plass. Fordelen med dette er at man, ved riktig installasjon kan få en ganske så vanntett klokke. Vår testmodell overlevde både svømmehall og våte dager på lekeplassen. Den er for øvrig sertifisert til IP67.

Vi må trekke litt for en noe klønete ladeløsning.

Skjermen er helt ok i bruk, men er noe lyssvak og litt lite synlig i sollyset. Vi ønsker oss en litt bedre skjerm med høyere oppløsning, da modellen av den analoge klokken også var litt vanskelig å lese. Batteritiden er habil nok til å vare rundt to dager, men vi må trekke litt for en noe klønete ladeløsning som løsnet fra klokken et par ganger.

Enkel

Klokken er enkel i bruk når det kommer til hovedpoengene, som er tale og sporing. Via appen stiller man inn hvilke telefonnumre som skal være tilgjengelig for brukeren, og setter samtidig opp en såkalt call-loop. Denne aktiveres om brukeren trykker på en knapp, og ringer da gjennom et par forhåndsbestemte numre i en loop, helt til noen svarer.

Klokken har også relativt god tale-kvalitet, og vi hadde ingen problemer med å snakke med vår test-bruker. Den ringer høyt nok til at brukeren kan høre den, men vi savner en vibreringsfunksjon.

Rent teknisk har Gator levert et solid produkt.

Gps-sporingen fungerer også enkelt og greit. I appen kan man følge klokken på et kart, og vi opplevde få problemer med denne funksjonen. Når brukeren trykker på SOS-knappen, som initsierer call-loopen dukker det også opp en melding i appen og den begynner automatisk sporing

Sikker

Klokken får oppdateringer via en tekniker i Norge, og selskapet deaktiverte muligheten til å avlytte klokken i sin første oppdatering. Sikkerhetsmessig er operativsystemet kryptert, og dataene fra klokken lagres på servere i Norge. Ifølge Gator Norge er denne dataen ikke tilgjengelig uten en unik kode man finner på baksiden av hver klokke.

Konklusjon

Gator 2 er et vanskelig produkt å omtale, fordi det dreier seg om noe som kan oppfattes som overvåking av barn. Samtidig finnes det veldig mange scenarier der man selv kunne tenke seg å ha muligheten til å lokalisere brukeren av klokken. Det må derfor være opp til hver enkelt om dette er et produkt man vil ha, og det er også grunnen til at vi ikke vil sette vår anbefalt-logo på dette produktet.

Rent teknisk har Gator levert et solid produkt, som løser oppgavene sine på en grei måte. Brukeropplevelsen var, ifølge vår seks-årige testperson, meget god.