TECH FEST: Telias workshop hvor jentene programmerer sphero roboter. Anuradha Sridha fra Telia, Line Gaare Paulsen fra IKT Norge, gründer Isabelle Ringnes og kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery sammen med inspirerte jenter under Girl Tech Fest på Teknisk Museum. (Foto: Gorm K. Gaare)

Vi må ikke kode fordommer inn i digitale løsninger

Girl Tech Fest blir i disse dager holdt på over 50 steder over hele landet, fra Longyearbyen i nord til Lindesnes i sør. I år satte de ny rekord med over 4000 jenter som deltar.

Publisert

Målet med Girl tech Fest er å inspirere og oppmuntre unge jenter til å velge teknologi og realfag på skolen, og senere i studie- og arbeidslivet. 

- Mangel på teknologikompetanse er den største trusselen mot å lykkes med nødvendig omstilling. Samtidig må vi sikre mangfold blant de som utvikler fremtidens løsninger som former samfunnet, sier Øyvind Husby, administrerende direktør i IKT-Norge.

IKT-Norge er medarrangør av Girl Tech Fest sammen med ODA - nettverk for mangfold i tech, TENK - Tech Nettverket for kvinner og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering.

For lav andel

I norske ungdomsskoler er 80 prosent av de som velger valgfaget “teknologi i praksis” gutter. Det samme gjelder faget «programmering», ifølge Statistisk Sentralbyrå. Girl Tech Fest starter derfor med å inspirere jenter til å utforske teknologi, allerede i ung alder. 

Tallene viser også at andelen jenter på programfaget «informasjonsteknologi» bare er litt over 20 prosent. Interessen har økt noe etter at fagene IT-utvikling og IT-drift ble lansert

- Mennesker er ofte ukjent med sine skylapper. Vi jobber for at fordommer ikke skal bli kodet inn i digitale løsninger. Når vi inkluderer alle, uavhengig av bakgrunn, legning, kultur, alder og kjønn, skaper vi bedre løsninger for innbyggerne våre, sier Line Gaare Paulsen, direktør for utdanning og samfunnskontakt i IKT-Norge og leder av Girl Tech Fest.

Girl Tech Fest er it-næringens dugnad. It-selskaper over hele landet bidrar til å gjøre arrangementene mulig. Selskaper stiller med finansiering og ansatte: - Kvinnelige rollemodeller holder workshops på de 50 arrangementene over hele landet. En stor takk også til biblioteker, vitensentre og Teknisk museum i Oslo som stiller med gratis lokaler for anledningen, avslutter Line Gaare Paulsen.