Flest vanlige folk som vil glemmes
Lekkede tall fra Google viser at de fleste som søker om å bli "glemt" i nettsøk er helt vanlige folk, og ikke kriminelle og politikere.
Sommeren 2014 åpnet Google for at folk som ønsker det kan søke om å bli slettet fra nettsøk. Bakgrunnen er en avgjørelse i EU-domstolen om at man (under de rette forutseningene) har rett til å bli "glemt".
Avdekket skjulte tall
Den britiske avisen The Guardian har nå avdekket skjulte data i en aktivert Google-rapport. Tallene avisa har gravd opp viser hvor mange "bli-glemt"-søknader selskapet har mottatt, og hvor mange som er godkjent. Ingen detaljer om sakene er med.
Av de nesten 220.000 søknadene mottatt fra mai 2014 frem til mars i år kommer nesten 95 prosent fra helt vanlige Europa-borgere som ønsker å få fjernet lenker til privat og personlig informasjon.
Blant søknadene er det for eksempel en kvinne som ønsket at adressen hennes fjernet, og en person som ble smittet med HIV for over ti år siden.
Åpen og gjennomsiktig prosess
I avgjørelsen fra EU-domstolen heter det at søkemotoraktører må vurdere svært nøye om informasjonen som søkere ønsker fjernet er utdatert eller irrelevant, og ikke minst vurdere om det kan være tungtveiende grunner til å la informasjonen ligge - som i saker der informasjonen tjener offentlighetens interesse.
Google protesterte dessuten da bestemmelsen ble gjort, og argumenterte med at det vil kreve "vanskelige verdivurderinger" å fjerne lenker, og at handlingen ikke kan gå i mot offentlighetens interesser. Eksempelvis klassisk sensur som at politikere ønsker å fjerne kritisike artikler om seg og sin politikk, personer dømt for alvorlig krimminelle handlinger vil fjerne informasjon om dette, eller å fjerne lenker til kommentarer folk har skrevet selv, men angrer på i ettertid.
Tallene som Guardian har avdekket antyder at Google er flinke til å følge kravene satt av EU, og egne retningslinjer. Selskapet har gitt medhold i omlag halvparten av søknader fra vanlige folk som omhandler privat og personlig informasjon, mens politikere, andre offentlige personer eller søknader som omhandler alvorlig kriminelle handlinger har fått medhold i færre enn ett av fire tilfeller.
En talsperson for Google sier til Computerworlds nyhetstjeneste at selskapet har som mål å være så åpne som mulig når det gjelder avgjørelser i søknader om "retten til å bli glemt".
- Data som The Guardian har funnet kildekoden i rapporten vår kommer fra Google, men var en del av en test for å finne ut av hvordan vi kan kategorisere forespørsler på beste mulig måte.
Denne testen ble stoppet i mars fordi selskapet mente dataene ikke var pålitelige nok til å publiseres, men selskapet fortsetter arbeidet med å forbedre åpenhetsrapportering.
Fra mail i fjor og frem til i dag har Google mottatt omlag 280.000 forespørsler fra europeiske brukere som har informasjon de ønsker fjernet fra Google-søk.
Vil du glemmes av Google? Da kan du sende forespørselen din her.