Apple pådrar seg miljø-vrede
Miljødebatten raser etter at Apple trakk seg ut av sertifiserings-organisasjon.
Apple har meldt seg ut av sertifiseringsorganisasjonen Electronic Product Environmental Assesment Tool (EPEAT) og har trukket alle sine 39 EPEAT-sertifiserte produkter fra organisasjonens register.
Utspillet har skapt hissig debatt der miljøvernere anklager Apple for å ofre miljøhensyn til fordel for økt profitt.
Apples forsvarere i debatten hevder at EPEAT-sertifiseringssystemet er tungrodd og utdatert, der tunge og mektige it-aktører holder fast ved gammel teknologi og blokkerer for fornyelse.
EPEAT har 49 medlemsbedrifter på verdensbasis, inkludert kjente firmaer som IBM, HP, Dell og Lenovo.
Vanskelig å resirkulere?
Apple beskyldes for å ville lage så små og kompakte pc-er og nettbrett at det ikke lenger er mulig å benytte konstruksjonsmåter som gjør at komponentene kan skilles fra hverandre når maskinene er modne for resirkulering.
Skrekkeksempelet som holdes frem er den nye MacBook Pro med den høyoppløste Retina-skjermen. Batteriet er limt på plass i stedet for å være skrudd fast, og dermed kan det ifølge Apples kritikere fort ødelegges – med de miljøkonsekvenser det får – når man prøver å demontere maskinen.
Også lcd-skjermen er limt på plass og er vanskelig å få løsnet fra aluminiumskarosseriet det er montert i.
Nettstedet iFixit har gått ut og betegnet Retina-Mac-en som den minst reparerbare pc-en til dags dato.
Også tredjegenerasjons iPad produseres dels på samme måte.
Observatører antar at Apples utmeldelse av EPEAT-organisasjonen kan føre til noe redusert salg til føderale og statlige kunder i USA. Innkjøpsreglene hos slike instanser tilsier at 95 prosent av pc-ene som kjøpes inn til det offentlige, skal være EPEAT-sertifisert.
Miljøvernetaten i San Francisco har allerede kunngjort at byens kommunale etater og organisasjoner ikke vil kjøpe datamaskiner som mangler EPEAT-sertifisering.
Apples posisjon i dette markedet er imidlertid såpass beskjeden at det neppe vil bety noe stort økonomisk tap for Apple, skriver PC Worlds nyhetstjeneste .
Verdens grønneste
Etter å ha pådratt seg noen miljøkritiske merknader for noen år siden har Apple bestrebet seg på å ha en sterk miljøprofil. Apple er som kjent raus med adjektivene når egen fortreffelighet skal beskrives, og vil gjerne være kjent som verdens grønneste it-produsent. Flere av Apple-produktene fra de siste årene er da også blitt betegnet av andre som svært grønne og miljøvennlige.
Men i 2009 pådro Apple seg kritikk fra et rådgivende organ for amerikanske markedsføringsselskaper – National Advertising Division (NAD) i Council of Better Business Bureaus. Rådet anbefalte Apple å moderere en reklameformulering selskapet hadde brukt om «verdens grønneste bærbar-familie».
Apple fastholder imidlertid at selskapet har en sterk miljøprofil, og tirsdag denne uka gikk selskapet ut med en uttalelse om dette til nettstedet The Loop.
– Apple gjør et omfattende arbeid for å måle hvilken miljømessig innvirkning vi har, og alle produktene våre tilfredsstiller de strengeste standardene for energieffektivitet som amerikanske myndigheter støtter opp om: Energy Star 5.2, uttalt Kristin Huguet, talsperson for Apple .
Hun tilføyde at Apple er bransjeledende ved å rapportere miljøgassutslippene tilknyttet alle Apple-produktene på selskapets nettsider.
Dessuten hevdet hun at Apples produkter er bedre enn konkurrentenes på andre viktige miljøområder som ikke er med i EPEAT-standarden, for eksempel fjerning av giftige materialer i komponentene.
The Loop-skribent Jim Dalrymple kommenter at EPEAT heller ikke kontrollerer smarttelefoner eller nettbrett. Både dette og mangelen på sjekking av giftige materialer er nok med på å gjøre EPEAT mindre relevant for Apple nå enn før, skriver han.
The Loop tilføyer at selv om Dell har 171 produkter med godkjent-stempel i EPEATs register, er ingen av dem Energy Star-sertifiserte.
Apple/EPEAT-debatten går hektisk for seg blant annet hos MacRumors .