Vil ha din gamle telefon

Nordmenn har over åtte millioner gamle mobiler liggende. Nå skal idrettslag samle dem inn.

Publisert Sist oppdatert

Nesten åtte av ti nordmenn har minst én gammel mobil liggende, og tre av ti har minst tre gamle telefoner liggende ubrukt.

Nå går årets innsamlingsaksjon av stabelen, og Telenor samarbeider med Norges idrettsforbund for å gi de gamle mobilene nytt liv i øst-Asia, ifølge en pressemelding fra Telenor.

- I fjor kjøpte nordmenn 2,2 millioner nye telefoner. Det hoper seg opp med kasserte telefoner som kan resirkuleres eller komme andre til nytte, sier Berit Svendsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

Mye å vinne

Nordmenn over 14 år har til sammen 8,3 millioner gamle mobiler liggende, ifølge en undersøkelse Norstat har utført på vegne av Telenor.

Nå skal 700 idrettslag over hele landet samle inn så mange gamle mobiler de kan. For hver telefon de samler inn får idrettslaget 35 kroner.

- I fjor tjente idrettslagene seks millioner kroner på tilsvarende innsamlingsaksjon, så dette er en aksjon som er bra for miljøet og for klubbkassa, sier Svendsen.

Over 174.000 gamle mobiler ble samlet inn i fjor, Norges idrettsforbund håper på å gjøre det enda bedre i år.

- Vi har med 200 flere idrettslag i år. Målet er å få inn 230.000 gamle mobiltelefoner, sier Børre Rognlien, president i Norges idrettsforbund.

Årets aksjon skal gå over to omganger, en nå i vår og en på høsten.

Resirkulering og gjenbruk

Alle mobilene sendes til selskapet Regenersis i Storbritannia. Selskapet spesialiserer seg på resirkulering og reparasjon av elektronisk utstyr.

Mange av mobilene som blir samlet inn blir resirkulert. Telefonene inneholder en rekke kjemikalier som kan være skadelig for miljøet hvis de lekker ut. I tillegg reduserer resirkulering behovet for nyutvinning av metaller og mineraler til bruk i produksjon av nye mobiler.

Men gamle mobiler kan også komme andre til gode, og etter en opprustning er mange av dem klare for gjenbruk.

- Mobilene finner nye eiere på bruktmarkeder i Asia, hovedsakelig i Kina, sier Svendsen.