CW for 20 år siden

CW 20 år siden.

Hjelp, vi får kanskje ikke tv på mobilen!

Slik kunne kanskje en mer tabloid overskrift vært i Computerworld for et par tiår siden.

Nå som vi har 5G, er vant til Youtube og en harang av strømmetjenester, og har hatt det lenge, er fortoner det seg litt rart at det var kringkastet tv mange så for seg på mobile enheter.

På samme måte som det ble ivret for digitalt bakkenett for kringkasting generelt. Er det noen nå som benytter det? Riks-tv ble vel startet for å holde på med det, og det finnes kanskje noen kriker og kroker i landet uten kabel- eller mobildekning hvor det kommer til nytte.

(Siden dette bare er påminnelse av hva vi skrev om for tyve år siden, og ikke en analyse av hva som skjedde med kringkasting gidder vi ikke sjekke fakta her).

Siden datidens 3G mobilnett (UMTS) hadde maksimal nedlastingshastighet på 384 kilobit per sekund, var de ikke helt klare for videostrømming. Men HSPA (high speed packet access) ble introdusert i 2006 med hastigheter på inntil 14,4 Mbps (megabit per sekund) og HSPA+ i 2008-2009 og kunne oppnå 42 Mbps. Og det holder, det.

Så mens mobiloperatører og kringkastere diskuterte teknologier for kringkasting, ble det (heldigvis, vil mange si) ikke noe av mobiltelefoner med lineær tv, som vi kaller kringkastet tv i dag.

Nå som vi sitter med fasiten ser vi igjen at internett-teknologi danket ut kringkasting, som det har gjort det med telefoni basert på kobberkabler og telefonapparater i entréen. Og telefonkiosker er blitt biblioteker eller bokbytte-kiosker. Men det var neppe så mange som så for seg den gang.

Men det er ingen grunn til å bruke dinosaur-blikket på denne saken. Nokia var fortsatt kongen på haugen innen mobiltelefoner, og de ville gjerne at DVB-H (Digital Video Broadcasting – Handhelds) skulle bli standarden for mobil-tv. Altså kringkasting, ikke mobilnett.

Dette var selvsagt ikke noe mobiloperatørene satte pris på – de tjener sine penger på trafikk og tjenester i sine mobilnett. Ingenting på kringkastede signaler. Men de slapp med skrekken. Vi vet hva som skjedde med Nokia og deres forskjellige bommerter i valg av teknologier for sine mobile enheter.

Men de er fortsatt blant verdens største produsenter av nettverks- og kommunikasjonsløsninger.