BORTE-KONTOR: Norge kommer godt ut på digital infrastruktur og internett-kvalitet, mens de høye levekostnadene og den fysiske infrastrukturen trekker ned, og bidrar til at vi ikke havner høyere opp på lista over de beste landene for fjernarbeid. (Foto: Unsplash)

Norge dårligst på fjernarbeid i Skandinavia

Sammenlignet med andre skandinaviske land kommer Norge dårligst ut i en ny undersøkelse om fjernarbeid. Vi er likevel ikke helt ute å kjøre, og havnet på plass nummer 20 av 108.

NordLayer, en tilbyder av cybersikkerhetsverktøy, har gjennom sin Global Remote Work Index (GRWI) sett på hvilke land som er best og verst når det kommer til å jobbe utenfor kontoret. Undersøkelsen er basert på fire ulike kriterier: cybersikkerhet, økonomisk sikkerhet, digital og fysisk infrastruktur og sosial sikkerhet.

Ifølge undersøkelsen har vi litt å gå på når det kommer til fjernarbeid her på berget. Norge havnet på en 20. plass globalt og kommer dermed dårligst ut sammenlignet med resten av Skandinavia. 

Det minst gunstige landet i regionen

I år evaluerte NordLayer 108 land, mot 66 i fjor. Danmark leder den globale rangeringen, men også Sverige (5. plass) og Finland (12. plass) overgår oss nordmenn når det kommer til fjernarbeid.

Indeksen ble utarbeidet ved å vurdere og sammenligne land med fire indeksdimensjoner. Under hver dimensjon er det ulike attributter (underdimensjoner) som sammen bidrar til å evaluere den generelle attraktiviteten for fjernarbeid:

10 på topp

    Her er de 10 beste landene for fjernarbeid fra årets data:


  1. Danmark
  2. Nederland
  3. Tyskland
  4. Spania
  5. Sverige
  6. Portugal
  7. Estland
  8. Litauen
  9. Irland
  10. Slovakia

1. Cybersikkerhet — infrastruktur, responskapasitet og juridiske tiltak.

2. Økonomisk sikkerhet — turismeappell, engelskkunnskaper, levekostnader og helsetjenester.

3. Digital og fysisk infrastruktur — internett-kvalitet og -rimelighet, e-infrastruktur, digital forvaltning og fysisk infrastruktur.

4. Sosial sikkerhet — personlige rettigheter, inkludering og sikkerhet.

Norge gjør det bra på inkludering (1. plass), helsetilbud (2. plass) og sosial sikkerhet (4. plass). Vi kommer også godt ut på digital infrastruktur og internett-kvalitet, mens de høye levekostnadene og den fysiske infrastrukturen trekker ned, og dermed bidrar til at vi ikke havner høyere opp på lista. 

Når det gjelder cybersikkerhet har Norge fortsatt rom for forbedring og rangerer som nummer 46 totalt i den globale indeksen.

Kommet for å bli

– Selv om noen av de store teknologiselskapene nylig hentet ansatte tilbake til kontoret eller innførte en hybrid arbeidsmodell, er fjernarbeid her for å bli. Det er ikke bare en trend – det er et grunnleggende skifte i hvordan vi tenker på produktivitet og balanse mellom jobb og fritid. Å omfavne fjernarbeid gir teamene våre mulighet til å utnytte sitt fulle potensial, uavhengig av geografiske grenser, sier Donatas Tamelis, administrerende direktør i Nordlayer i en pressemelding. Han fortsetter:

– I fjernarbeidets tidsalder er cybersikkerhet ikke bare et alternativ. Det er en kritisk nødvendighet å beskytte dataene våre og beskytte organisasjonen vår mot nye cybertrusler. Å jobbe eksternt åpner nye muligheter, men det utsetter oss også for potensielle sikkerhetsrisikoer. Årvåkenhet rundt cybersikkerhet er vår første forsvarslinje.