TEST | Sonos Era 100:

FLERE MULIGHETER: Sonos Era 100 kan styres håndfri eller med Sonos-appen. Ved å koble den sammen med andre høyttalere fra Sonos kan du få et kraftig flerroms høyttalersystem. (Alle foto: Marius Henriksen)

En moderne klassiker

Sonos Era 100 bygger videre på høyttalerne Sonos One. Blant oppgraderingene som er gjort, finner vi flere funksjoner og bruksområder. Resultatet er en liten høyttaler med stor lyd.

Det første jeg la merke til var det klassiske Sonos-designet. Med Era 100 har Sonos produsert en litt lengre og litt tynnere høyttaler, som fortsatt har mye av det gjenkjennelige Sonos-designet. 

Testversjonen jeg har mottatt er helsvart. Den passer inn i ethvert rom uten å tiltrekke seg for mye oppmerksomhet, takket være det minimalistiske designet. Høyttaleren kommer også i hvit, som ser like bra ut. 

Funksjoner 

Denne smarte høyttaleren er proppfull av funksjoner. Blant annet med tilgang til både Google Assistent og Alexa – som lar deg bruke høyttaleren med stemmen.  

Era 100 har også ekte stereolyd med et multi-driver-system som gir en romslig og dynamisk lytteopplevelse – som kan fylle et helt rom. Den støtter Wi-Fi, med tilgang til Wi-Fi 6, noe som gjør den ypperlig til streaming rundt om i huset. 

Med Era 100 får du solid lydkvalitet – med gode lave toner, og en kraftig og crispy bass som likevel ikke er for overveldende.

I tillegg har du mulighet til å bruke Bluetooth eller kablet tilkobling via line-in. Era 100 har alt du trenger for tilkobling og mer, noe som virkelig settes pris på og som får høyttaleren til å skille seg ut blant konkurrentene. Funksjonen Trueplay lar deg justere høyttaleren til akustikken i rommet via mikrofonmålinger og avanserte algoritmer – noe som føles som rett ut av en science fiction-film, der den spiller av en slags laserstrålelyd. 

Era 100 har også andre funksjoner som Apple AirPlay 2 og fuktighetsbestandighet, som lar deg bruke høyttaleren på badet eller kjøkkenet. Alt dette og mer kan du styre gjennom Sonos-appen, der du også kan gjøre andre ting – som å endre EQ, kontrollere de forskjellige anleggene dine og pare nye enheter. 

Lyd 

Med Era 100 får du solid lydkvalitet – med gode lave toner, og en kraftig og crispy bass som likevel ikke er for overveldende. De høye tonene er skarpe og klare uten å være skingrende. Mellomtonene er også gode. Vokalene høres bra ut, og det samme gjelder mellomregisterinstrumenter. Instrumentseparasjonen er også veldig bra, med en generell god dynamisk rekkevidde. Dette sammen med det høye volumet, som kan gå opp til 87,7 dB med kun litt uklarhet, er imponerende. 

Stereoparing 

SONOS: Med Era 100 har Sonos produsert en litt lengre og litt tynnere høyttaler, som fortsatt har mye av det gjenkjennelige Sonos-designet.

Du kan koble to Sonos Era 100-høyttalere sammen. Høyttaleren har god stereolyd alene, men hvordan er den kombinert? Jo, det er her denne høyttaleren virkelig skinner. Personlig har jeg hatt disse på kontoret mitt, men du kan også bruke dem som del av et TV-oppsett. Det fungerer utrolig bra, og lyden gir en tredimensjonal følelse som kan fylle et helt rom. Dette delvis takket være Trueplay-funksjonen. Du har også muligheten til å koble disse sammen med andre Sonos-produkter, som Sonos Beam og Sub Mini.

Oppsummering 

Her har vi en høyttaler som er veldig bra, med lite å være misfornøyd med. Sonos Era 100 er muligens ikke like «flashy» som flere andre høyttalere. De er enkle og minimalistiske, noe jeg liker, og som gjør at de passer inn nesten overalt. 

Høyttaleren har mange gode funksjoner og muligheter, spesielt når det kommer til tilkobling og Sonos-appen, som lar deg styre og ha oversikt over Sonos-høyttalerne dine. Lydkvaliteten er også utrolig solid, og blir enda bedre om du kobler sammen to Era 100-høyttalere, eller andre Sonos-produkter. 

Sonos Era kommer til en litt stiv pris – på rundt 2800 kr. Det er verdt pengene. Du kan også kjøpe en to-pakning som koster rundt 5500 kr. Alt i alt er dette en suveren stasjonær høyttaler som yter veldig bra.