TEST: Steelseries Siberia V2 Heat Orange Limited Edition - Glødende lys, sviktende lyd

Steelseries satser fortsatt på Siberia-hodesett.

Publisert Sist oppdatert

Selv om vi har testet en rekke hodesett fra Steelseries de siste årene, er det nærmere fem år siden vi sist testet et Siberia-hodesett fra Steelseries. Da, som nå, var det snakk om et Siberia V2, som var oppfølgeren til det opprinnelige Siberia-hodesettet – som vi testet et par år tidligere.

Det er imidlertid skjedd en del med Siberia V2 siden vi testet det i 2011, og det er nesten litt underlig at Steelseries ikke i det minste har oppdatert navnet til Siberia V2.5. Kanskje til og med Siberia V3.

Om en ser bort fra endringer i farger, og lys i klokkene, er den største forskjellen fra sist vi testet Siberia V2 at versjonen vi har hatt til test denne gangen, er usb-basert. Mer om det senere i testen.

Nesten det samme gamle

Designmessig er det ikke de store endringene som har skjedd med Siberia V2. Det er i det store og hele relativt identisk med selv første versjon, som kom for over seks år siden.

Den mest synlige forskjellen er at vårt testsett denne gangen er en såkalt «Limited Edition» med fargene sort og «heat orange». Det er selve hodesettet som er sort, og altså i kjent Siberia-design. Inne i klokkene, skjult bak metallnetting er det imidlertid plassert et varm-oransje lys. Det ser nesten litt lavalignende ut, derav navnet, vil vi tro.

Designen er stilig, om enn litt gammel. Klokkene er relativt store, og er av typen som legger seg rundt ørene dine. Som så ofte ellers er klokkene kledd i kunstskinn. Det gir ofte den fordelen at det hjelper til å holde støy ute, men så er ikke tilfelle med Siberia V2. Her er det relativt mye støylekkasje både inn og ut, noe som kan være kjedelig om det er en del lyd rundt deg når du bruker hodesettet, og ganske irriterende for dem som eventuelt er rundt deg, om du er at typen som liker å spille musikk på høyt volum.

At passformen på hodesettet ikke er helt optimal, i alle fall ikke for vår del, gjør at klokkene ikke lukker helt om ørene. Vi opplevde at det ble en liten glipe i bunn. Det er lenge siden undertegnede fant ut at det kunne være en ide å finne ut omtrent hvor store ører, og hvor stor skalle, jeg har. Til min store skuffelse var begge deler svært så gjennomsnittlig. Ikke at store ører og et gigantisk hode var noe jeg traktet eller, ei heller det motsatte, men det er noe med det å bare være «gjennomsnittlig».

Uansett gjør det testing av komfort ganske grei. Passer et hodesett eller en hodetelefon godt på undertegnedes hode, bør det også passe fint på alle med gjennomsnittlig eller mindre skalle. Så er altså ikke tilfelle her. Det er trangt og litt kort, og egner seg nok best for dem med et lite stykke under gjennomsnittlig hodestørrelse.

Litt skjørt?

Byggekvaliteten føles heller ikke helt på topp. Siberia V2 virker litt skjørt, med hard plast og tynne fester. Også bøylen, som består av to tynne plaststenger og en ganske hard pute festet med gummistrikk, virker som om det skal kunne ta kvelden når som helst. Gitt prisen får vi håpe så ikke er tilfelle, for vårt Steelseries Siberia V2 Limited Edition Heat Orange, det er navnet sitt det, koster fra rundt 800 kroner. Vi har til og med sett priser et stykke over tusenlappen.

Forrige gang vi testet Siberia V2 var vi for så vidt relativt fornøyd med det vi fikk servert. Lyden var ikke helt på topp, men ved hjelp av litt justeringer i driverne til pc-ens lydkort ble det kurant både til spill og musikk. Denne gangen er vi «frarøvet» muligheten til å bruke vårt meget gode Sound Blaster zXr-lydkort. I stedet må vi denne gangen ta til takke med hodesettets eget lille usb-lydkort.

Kjapt og enkelt

Som med usb-hodesett flest er det en smal sak å komme i gang. Det er bare å koble hodesettet til en ledig usb-port, og sette i gang å spille musikk eller spill. Selv om det alltid er fristende å gjøre ting enklest mulig, kan det være en fordel å laste ned Steelseries Engine, selskapets drivere til alt mulig rart av spillutstyr de leverer. Der får du nemlig ikke bare muligheten til å justere lyset i hodetelefonene, som faktisk er ganske tøft. Du får også mulighet til å finjustere lyden. Her kan du velge mellom en rekke ferdige lydoppsett, som vi ofte er vant med fra lydkort og den slags. Du kan også selv finstille lyden, i alle fall til en viss grad, via en fem-bånds equalizer.

Uten driverne inne, og med lyden i standardoppsett, sliter Siberia V2 med å levere den helt store lydopplevelsen. Det er i overkant mye bass. Ikke er bassen direkte presis heller. Du har en del diskant, men den er ikke helt balansert. Verre er det kanskje med mellomtonen, hvor mye viktig lydinformasjon leveres. Den druknes helt ut av bassen. Totalen blir ubalansert og upresis lyd. Det fungerer passelig greit til spill, men til musikk er det skuffende greier.

Heldigvis er det mulig å redde inn en del av lydtabbene Steelseries har gjort da de justerte normallyden i Siberia V2. Med litt fikling kan du få et litt mer nyansert lydbilde. Vår erfaring da er at Siberia V2, i alle fall rent lydmessig, gjorde en godkjent jobb til spill, være seg det var raske biler eller kraftige skytevåpen vi kontrollerte. Er du av typen som ikke er spesielt kresen, og som synes hodetelefonene du rappet med deg på forrige flytur er fin-fine greier, kan Siberia V2 fungere til musikk også. For alle andre blir musikk derimot en nedtur. Det fungerer for så vidt, ved at det spilles musikk der, det er bare det at det låter ganske platt, hult og uinspirert – og da spesielt sett opp mot den i overkant stive prisen.

Som med andre hodesett fra Steelseries har også Siberia V2 en mikrofon som trekkes ut fra venstre klokke. Løsningen er ganske så smart, og gjør at mikrofonen er skjult når den ikke er i bruk. Mikrofonen fungerer bra, med klar og fin tale.

Konklusjon

Steelseries Siberia V2 er et populært hodesett blant spillere. Mye av det har nok å gjøre med at det i vanlig utgave ikke trenger være så fryktelig dyrt. Enkleste utgave koster fra rundt 400 kroner. I tillegg ser det jo litt tøft ut. Og når prisen er så pass lav er ikke Siberia V2 det verste du kan velge.

Vår utgave derimot, med en pris på over 800 kroner, er altfor dyr i forhold til hva du får for pengene. I den prisklassen får du hodesett med langt bedre lydkvalitet, bedre byggekvalitet og bedre komfort. Vi har testet en rekke til i underkant av tusenlappen som er langt bedre kjøp. Et par av dem er til og med fra Steelseries selv.

Gode alternativer til Steelseries Siberia V2 Limited Edition Heat Orange, og andre Siberia V2-varianter i samme prisklasse, er for eksempel Steelseries eget 5Hv3, som er noen hundrelapper billigere. Ikke et perfekt hodesett, men bedre enn Siberia V2.

Som så mange ganger før kommer vi imidlertid ikke utenom Qpads behagelige og godt låtende QH-85 og QH-90, som er langt bedre enn Siberia V2 på alle områder, og som koster en hundrelapp eller to mindre. Vil du ha det litt mer avansert, med ekte 5.1-kringlyd og suveren komfort, kan du få det med CM Storm Sirus 5.1, til omtrent samme pris som for Siberia V2 med lavafarget lys i klokkene.