TEST: Tritton Kama - Billig og bra til konsoll

Mye lyd for pengene for de med konsoll og stramt budsjett.

Publisert Sist oppdatert

Med de nye konsollene fra Microsoft og Sony er det enklere enn noen gang å bruke hodesett for å få lyden fra spillene dine, og ikke bare lyden fra medspillerne som slenger ukvemsord i din retning.

Til PS3 var det for så vidt mulig å kjøpe et hodesett med Bluetooth-tilkobling, og få lyden fra både spill og prat der. Ulempen er at du måtte ta til takke med litt så som så lyd, med mindre du var villig til å legge en del penger i det. Bluetooth-støtte er tross alt ikke gratis å bygge inn i et hodesett eller en hodetelefon.

Alternativt kunne du koble stereolyd via adaptere og trekke ledninger på tvers av rommet, eller aller helst bruke dyrt tilbehør for å hente ut og omforme optiske signaler til lyd. Da var det til og med mulig å få kringlyd med det rette hodesettet.

Med de nye konsollene kan du imidlertid hente spill- og pratelyd rett fra håndkontrolleren, eller nesten rett fra håndkontrolleren med Xbox One. Sistnevnte krever nemlig en adapter om du vil høre mer enn kjefting eller plagsom musikk fra medspillerne dine.

Vi fikk tilsendt Playstation 4-versjonen av Tritton Kama, som de fleste steder koster et stykke under 300 kroner. Det finnes også en Xbox One-versjon, som koster et par hundrelapper ekstra. Der følger det imidlertid med en hodetelefonadapter til Xbox One-håndkontrollen. For mens du kan koble ledningen rett i håndkontrollen på Playstation 4, må det en adapter til med Xbox One.

Har du allerede en slik adapter, kan du trygt kjøpe Playstation 4-versjonen – gitt at du kan leve med at hodesettet har blå detaljer blant alt det sorte, fremfor grått og grønt med Xbox-versjonen.

Positiv overraskelse

Byggekvaliteten og materialvalgene virker overraskende skikkelige, til tross for at Tritton Kama altså er et billig hodesett. Vi hadde egentlig forventet noe skjørere og tristere da vi åpnet esken, men ble positivt overrasket. I tillegg til å virke solid, ser det også ganske bra ut, med litt kantete design og blanke flater – og de allerede nevnte blå detaljene.

Som mange andre rimelige hodesett, er Kama relativt lite og av typen som ligger på ørene, i stedet for den mer behagelige varianten som ligger rundt ørene. Hodesettet er også en anelse trangt, slik at det var noe ubehagelig å ha på uten å ta av brillene først. Med brillene av satt hodesettet relativt godt på ørene, men kunstskinnputene er litt harde, og ble også noe klamme etter hvert.

Ettersom vi fikk tilsendt Playstation 4-versjonen av Kama, og ikke har noen Playstation 4 stående på hjemmekontoret, måtte vi finne frem hodesettadapteren til Xbox One og spille en del runder Forza Horizon 2 og Sunset Overdrive i stedet. Og det er jo ikke dumt det heller.

En ekstra pol

Stadig flere av hodesettene vi tester om dagen er av typen som er ment å kunne brukes både til pc og håndholdt, om det nå er Playstation Vita, nettbrett eller mobiltelefon. Derfor er de utstyrt med 4-polet minijack, altså samme typen som gjerne sitter på håndfrisett til mobiltelefon. Her får du både stereolyd og mikrofontilkobling i samme plugg. Dermed slipper du å tenke på å skaffe en adapter for å koble hodesettet til håndkontrollen til konsollen din.

Ønsker du å bruke Kama med pc kan du få lyd uten bruk av adapter, men ønsker du å kunne snakke med dem du spiller med, må du finne en minijack-splitter.

Gitt prisen, hadde vi ikke all verdens av forventninger til lydkvaliteten, men også her overrasket Kama positivt. Det er naturlig nok ikke på høyde med dyre og mer avanserte hodesett, men de elementene på 40 millimeter gjør en forbausende god jobb, sett opp mot prisen.

(Nesten) rett i håndkontrollen

Vi har i all hovedsak bruke hodesettet koblet til Xbox One via adapter, men også hatt det koblet til en stasjonær pc med Sound Blaster ZxR. Koblet til Xbox One leverte Kama fin og relativt detaljert lyd, men vi savnet litt mer bass. Det er for så vidt ikke så overraskende, når en ser på størrelsen både på klokkene og elementene. Størrelsen, og hvor mye penger Mad Catz har puttet i utvikling og produksjon, legger noen begrensninger på hva Kama klarer å levere av lyd.

Likevel lot vi oss overbevise både av motorbrøl, turbohvin og skrenselyder i Forza Horizon 2, og av brølende monstere og sprø våpenlyder i Sunset Overdrive. Dialog var tydelig og fin, og bakgrunnsmusikken ble levert passe overbevisende.

Til musikk, som vi testet via pc-en, kommer Kama ikke overraskende til kort. Det er en kurant diskant, men det mangler en del detaljer i mellomtonene, og bassen er litt i spakeste laget i de fleste sammenhenger.

Konklusjon

Ofte er det slik at spillutstyrsprodusentene tenker som så at det ikke er så farlig med lydkvaliteten til musikk, så lenge det låter bra til spill. I et hodesett i denne prisklassen er det nok vi på lang vei kan tilgi. Verre er det med spillhodesett til rundt tusenlappen som ikke duger til variert bruk. Men i dette tilfellet, med den lave prisen og tydelige fokus på konsollspilling, er vi rimelig godt fornøyd med det vi får servert.

For Tritton Kama leverer fin lyd i spill, og ikke håpløst dårlig lyd til musikk. Lydkvalitetsmessig er det på høyde med en del pc-hodesett vi har testet til noen hundrelapper mer, og det er jammen ikke ille for under 300 kroner.

At designen er tøff, og byggekvaliteten virker god, er heller ikke å forakte. For vår del manglet det litt på komforten. Den er ikke dårlig, i alle fall så lenge brillene er av, men det blir litt i trangeste laget til lange spilløkter.

Sett opp mot prisen synes vi Tritton Kama er et godt kjøp. Xbox One-versjonen koster noen hundrelapper mer, og kan slik sett virker litt for dyr. Det er imidlertid med stereoadapter til håndkontrollen inkludert, en adapter du også kan bruke med andre hodetelefoner eller hodesett om du skulle trenge det senere.