OVERRASKER: Det var flere ting som overrasket oss med Klipsch nye hodetelefon. Ikke minst den gode komforten.

TEST: Klipsch Reference On-Ear – Overraskende behagelig på ørene

Med god komfort og flott lyd overrasker Klipsch med sin nye Reference-hodetelefon.

For all del, vi mener ikke at vi hadde forventet at Klipsch Reference On-Ear skulle være dårlig. Det vi imidlertid ikke hadde forventet var at komforten skulle være god. Normalt sett har vi ikke all verdens til overs for hodetelefoner eller hodesett som hviler på ørene. Sammenlignet med typen som legger seg rundt ørene er både komfort og støydemping gjerne ganske laber.

Og det er nettopp det som er så overraskende med Klipsch Reference On-Ear. Som navnet tilsier er jo dette en hodetelefon som hviler på ørene, men altså noe så uvanlig som en særdeles behagelig en. Ikke er støydempingen dårlig heller, noe som var vel så overraskende.

Fin design, herlig komfort

Klipsch Reference On-Ear har en relativt enkel og ren design, selv om vår testhodetelefon i hvitt ikke er direkte anonym. Bøylen er god polstret og er akkurat så stram som trengs, uten at det presser for mye på skallen eller ørene.

Selve klokkene er ganske store til å være av typen som hviler på ørene. Polstringen er myk og behagelig, og klokkene hviler overraskende godt på ørene. Selv med briller på hadde vi ingen nevneverdige problemer eller ubehag med å bruke denne hodetelefonen.

Måten putene på klokkene er bygd gjør også at de hjelper til å sperre ute overraskende mye støy. Polstringen er nemlig ganske dyp, og bygd litt som en miniversjon av en vanlig hodetelefon som legger seg rundt ørene. Dermed fungerte Klipsch On-Ear overraskende greit også som kombinert hørselvern og hodetelefon da vi kjørte rundt på gressklipperen hjemme i sommer, noe vi normalt bruker Bose Quiet Comfort 25 eller et vanlig hørselvern til. For all del, støydempingen var ikke på samme nivå som med Bose-hodetelefonen, men mer enn god nok.

Knotete kontroll

Detaljer som flat ledning som er vanskeligere å krølle og rote sammen er også velkomment. På ledningen har du også en liten kontroll med innebygd mikrofon. Du kan altså bruke hodetelefonen som håndfrisett til telefonen din. Dette er gitt at du har en Apple-telefon. Vår erfaring var at kontrollene bare fungerte sånn halvveis på Windows Phone og Android. På Android-telefon klarte vi å pause og bytte sangspor, men ikke justere lyden. På Windows Phone fungerte det kun å pause musikken.

Klipsch har valgt å gå for en relativt flat og nøytral lyd med Reference On-Ear. Kanskje ikke så overraskende, gitt Reference-navnet. Her er det lagt til fint lite i lydbildet. Diskant og mellomtone er ren og ryddig, og både vokal og instrumenter kommer klart og fint frem i våre testlåter. Samtidig var bassen presis, skarp og passe kraftig, og unngikk å bikke over i det overdrevne og slitsomme.

Skulle du ønske mer bass klarer Klipsch Reference On-Ear greit å levere det også, med noen justeringer i lyden på det du spiller av fra. Vår erfaring er imidlertid at Klipsch Reference On-Ear låter best når du lar være å tulle med lyden.

Konklusjon

Vi gjør normalt sett vår ytterste for å unngå hodetelefoner av typen som hviler på ørene. Derfor var vi skeptiske da vi mottok Klipsch Reference On-Ear. Heldigvis viste det seg at skepsisen var ubegrunnet, Reference On-Ear er nemlig en svær behagelig hodetelefon å ha på hodet.

Av hodetelefonene i denne prisklassen (Klipsch Reference On-Ear koster rundt 1.800 kroner) er dette en av de beste vi har testet. Lyden er relativt nøytral og flat, men med litt ekstra bass – uten at det blir slitsomt mye. Rett og slett en liten overraskelse, og en meget god hodetelefon.