TEST: Plantronics Rig - Spillyd på tvers av plattform
Plantronics har laget et behagelig spillhodesett som fungerer til mer enn bare pc.
Foretrekker du å spille spillene dine på pc-en, har du flust av hodesett og tilbehør å velge i. Er det derimot en av dem som liker å slenge deg ned i sofaen og spille konsollspill, er utvalget plutselig mye mindre - i alle fall om du ikke vil styre altfor mye med koblinger, ledninger og forsterkere.
Med sitt nye spillhodesett, Rig, har Plantronics tenkt å gjøre det enklere for dem som også liker å spille på konsoll. Her er det nemlig en relativt smal sak å koble til pc, konsoll, mobiltelefon eller nettbrett, og om så til flere av dem samtidig.
LES OGSÅ:
Selve hodesettet er naturlig nok viktig i seg selv. Designen er relativt avdempet, og ikke fullt så barsk som på en del spillhodesett, men for så vidt tøff nok. De sorte klokkene er passe store og runde, og er utstyrt med elementer på 40 millimeter. Elementene er dermed noe mindre enn normalen for spillhodesett i denne prisklassen, noe som gir litt mindre trykk i lyden.
De behagelige og myke putene på klokkene er kledd med stoff, noe som gjør det mindre klamt å ha hodesettet på i lange spilløkter. Bøylen er også kledd med stoff, men kunne hatt en anelse mer polstring. Totalt sett er komforten uansett svært god.
LES OGSÅ:
Smart kontrollboks
I tillegg til selve hodesettet følger det med en bunte ledninger og en rund kontrollboks, omtrent på størrelse med en liten hockey-puck. Det følger med to mikrofoner, en som er plassert ytterst på en justerbar bom. Den andre mikrofonen er av typen som er plassert på ledningen. Det er en smal sak å bytte mellom dem, ved at man kobler hele ledningen fra hodesettet. Sistnevnte er en litt mindre synlig løsning om man ønsker å bruke hodesettet ute blant folk.
Du kan, om ønskelig, koble hodesettet direkte til for eksempel pc eller mobiltelefon. For pc-ens del får du da kun lyd, mens mikrofonen ikke vil fungere - med mindre du bruker en bærbar pc med kombinert lydutgang og mikrofoninngang. Minijack-pluggen i enden på ledningen er nemlig av den tre-polede typen. Det er aller beste i de fleste tilfeller blir da å koble hodesettet inn i den medfølgende kontrollboksen.
LES OGSÅ:
Kontrollboksen er utstyrt med usb-kabel, optisk inngang og en tre-polet minijack. Kobler du Plantronics Rig til pc-en din, kan du velge å bruke den innebygde lydkontrolleren i kontrollboksen, eller du kan hente lyd fra pc-ens lydkort. Lydkontrolleren er relativt skikkelig, og anbefales om du ikke har et dedikert lydkort i pc-en din. For dem som har investert noen kroner i et lydkort, anbefaler vi å koble til via dette. Uansett hvordan du velger å gjøre det, må du bruke mikrofonen via usb, siden det ikke er noen egen minijack til denne. Oppsettet er enkelt og raskt unnagjort.
Pjatt i vei på mobilen
Det er i tillegg ytterligere en minijack-tilkobling på kontrollboksen. Denne kan du velge å koble til mobiltelefonen din, og ved hjelp av kontrollboksen kan du enkelt svare på telefonanrop, og bytte mellom spillyd eller lyd fra telefonen din. Kanskje ikke fryktelig nytting, men det gjør det i det minste mulig å snakke i telefonen uten å måtte gå fra spillet ditt. Vi opplevde en pulserende ulyd i hodesettet da vi koblet til vår Nokia Lumia 1520, og måtte rett og slett droppe å ha telefonen koblet til.
Så langt er det altså rikelige med muligheter for pc-spillerne. Plantronics Rig har imidlertid noe å by på for dem som liker å spille på konsoll også. Ved hjelp av en optisk inngang kan du nemlig koble til Xbox eller Playstation, om det nå er 360 eller One, eller PS3 eller PS4. Vi valgte å koble hodesettet og kontrollboksen til Xbox 360.
Litt kjedelig er det at Plantronics Rig ikke byr på noen form for simulert kringlyd, noe som gjorde at vi måtte stille inn Xbox-en til å levere stereolyd via optisk. Her hadde vi likt å se støtte for Dolby Digital eller Dolby Headphone. Som med andre spillhodesett til konsoll, kreves det at du kobler en liten kabel fra Xbox 360-kontrolleren til kontrollboksen for å få lyd fra mikrofonen.
LES OGSÅ:
Knotete ledninger
Kjedelig er det også at ledningene fra kontrollboksen til hodesettet er relativt kort. Dermed må du ha kontrollboksen relativt nær deg, og heller strekke en lang kabel fra konsollen. Usb-kabelen som går fra kontrollboksen er relativt lang, og må kobles til konsollen for å hente strøm. I det hele tatt et litt småknotete oppsett, men det fungerer fint når det først er på plass.
Vi har testet flere hodesett med støtte for konsoll tidligere, både med og uten ledning. Felles for de aller fleste er at du ikke har noen muligheter for å justere lyden utover styrken. Du kan altså justere lyden opp eller ned, men ikke hvordan den høres ut utover det. Med Plantronics Rig har du en slags equalizer-funksjon som lar deg velge mellom tre lydoppsett, Seismic, Intensify eller Pure. De gjør ikke all verdens forskjell på lyden, men er du ute etter litt ekstra bass er det mulig å få det - noe vi ofte har savnet på en del litt tamme konsollhodesett.
LES OGSÅ:
Plantronics Rig har jevnt over relativt god lydkvalitet, i alle fall sett opp mot prisen. Lyden er noenlunde balansert, men vi savner litt i mellomtoneregisteret. Det er mest merkbart når du lytter til musikk, mens det i de fleste spill ikke er like viktig. At man har valgt elementer på 40 millimeter, fremfor det mer utbredte 50 millimeter, gjør også at det er litt lite trykk i bassen. Den er for så vidt relativt presis og fin, men i spill kunne vi ønsket oss en anelse mer bass. Totalt sett er lyden grei, og omtrent som forventet, gitt pris og funksjonalitet.
Konklusjon
Det er en del år siden vi sist testet et spillhodesett fra Plantronics. Den gangen var vi godt fornøyd. Det er vi for det meste denne gangen også. For all del, det finnes hodesett som gir bedre eller like god lydkvalitet for omtrent samme pris, men det er få som gir like mange bruksområder som Plantronics Rig.
Med meget god komfort og relativt enkel tilkobling både til pc og konsoll, og for så vidt også til mobile enheter, kan vi leve med at lyden er et lite hakk for platt i en del sammenhenger. Spiller du kun på pc, har du andre hodesett som fremstår som bedre valg, for eksempel Qpad QH-90 eller Steelseries 9H. Liker du derimot å spille både på konsoll og pc, er Plantronics per i dag et av de beste valgene i sin prisklasse.
LES OGSÅ: