Fargesprakende AI-mobiler fra HTC
HTCs nyeste mobiler bruker kunstig intelligens til å minne brukeren om å ta med laderen. U-modellene er bygd i 3D-kurvet glass som speiler lyset i alle slags farger.
Mobilprodusenten HTC har fått et nytt flaggskip, HTC U Ultra, og en kompanjong til mer folkelig pris, HTC U Play. Ultra-modellen har 5,7-tommers skjerm, mens Play-modellen har 5,2-tommers skjerm.
De nye mobilene skiller seg fra konkurrentene ved at de er bygd opp med flere lag av 3D-kurvet glass, ikke bare på forsiden og baksiden, men også rundt kanten.
Glasset er bygd utenpå en aluminiumsramme og gjenspeiler lyset og fargene fra miljøet rundt seg på forskjellig måte avhengig av hvordan man holder telefonen. Fargesprakende, heter det i pressemeldingen.
Storebror Ultra har skjermoppløsning på 2.560 x 1.440 piksler med en pikseltetthet på 515 ppt, mens pikseltettheten på den 5,2-tommers Play-modellen er oppgitt til 423 ppt.
Selfie-fokus
De to nykommerne gjør seg også bemerket ved at selfie-kameraet på den ene modellen har høyere oppløsning enn hovedkameraet, og på den andre like stor oppløsning.
Trolig en konsekvens av erkjennelsen av at for mobilbrukere er selfiene minst like viktig fotomotiv som landskap, solnedganger, katter og barna. Frem til nå har de fleste mobiler hatt til dels mye dårligere spesifikasjoner på selfie-kameraet enn på hovedkameraet.
Begge mobilene har fått et frontkamera på 16 megapiksler, begge utstyrt med såkalt Ultrapixel Plus-funksjon, som er et begrep HTC bruker for en opptaksmodus der oppløsningen kan settes ned til en fjerdedel for å få god eksponering selv i dårlig lys.
Hovedkameraet på Ultra-modellen er på 12 megapiksler, mens Play-modellen har hovedkamera på 16 megapiksler. I motsetning til selfie-kameraet har begge hovedkameraene optisk bildestabilisator, og toppmodellen har også laser-autofokus.
Forskjellene mellom hovedkameraene på de to modellene er at storebror Ultra kan oppvise større pikselstørrelse, 1,55 mikrometer, siden dette kameraet har noe lavere oppløsning enn Play-hovedkameraet, som har pikselstørrelse på én mikrometer. Ultra-kameraet har best lysstyrke, f/1,8, og kan ta opp 4K-video, mens Play-kameraet nøyer seg med lysstyrke på f/2,0 og Full HD-video.
De øvrige forskjellene
De viktigste forskjellene ellers er at Ultra-modellen veier 170 gram, mens Play-modellen har en vekt på 145 gram, videre at den største har en Qualcomm Snapdragon 821-prosessor, mens den minste har en MediaTek Helio P10-prosessor, og at den største har fire gigabyte internminne, mot tre gigabyte på den minste.
U Ultra kan fås med enten 64 eller 128 GB innebygd lagringsplass, mot 32 GB på U Play. Begge kan utstyres med MicroSD-kort for lagringsplassutvidelse på opptil to terabyte.
HTC Ultra-mobilene har en ekstra meldingsskjerm ovenfor den vanlige skjermen.
Ingen 3,5 mm-kontakt
Ellers kan det jo bli litt oppmerksomhet på at HTC har droppet vanlig 3,5-mm hodetelefonkontakt på de nye HTC Ultra-mobilene, akkurat som Apple gjorde på iPhone 7-modellene – og fikk mye kjeft for. HTC har i stedet valgt å utstyre disse mobilene med USB Type-C-port, også for lyd.
HTC har utviklet en lydteknologi kalt HTC USonic, med ørepropper som skal kalibreres automatisk til brukerens ører og hørsel – med justeringer for værforhold og lufttrykk hver gang man tar øreproppene i bruk. Dette fungerer bare med USB-C-basert tilkobling, ifølge HTC, og er altså forklaringen på USB Type C-porten for lyd.
HTC Ultra U har fire retningsuavhengige mikrofoner som kan gjenkjenne stemmekommandoer, også når telefonen er i dvale. Med andre ord biometrisk stemmegjenkjenning.
Personlig digital assistent
Begge modellene er utstyrt med den nye HTC Sense Companion, en personlig assistent som angivelig tar lærdom av hvordan man bruker mobilen.
Den foreslår for eksempel å kjøre litt tidligere på arbeid når det er varslet snøvær. Pressemeldingen nevner riktignok ingenting om det mest aktuelle varselet i Oslo akkurat nå, om diesel-kjøreforbud.
Men den kan minne deg på å ta med mobillader på forretningsreise og skal også kunne foreslå restauranter og reservere bord når man er på ferie. Og den digitale assistenten skal kunne utvikle seg i takt med at den blir bedre kjent med brukeren.
5,7 tommers-modellen fås for øvrig i en ekstra luksuriøs safir-versjon – Sapphire Glass Edition. Den vanlige Ultra-modellene har femte generasjons Gorilla Glass. 5,2-tommers Play-modellen har også Gorilla Glass, men trolig en tidligere generasjon.
Prisene
HTC opplyser at HTC U Ultra og U Play er tilgjengelig i Norge fra siste del av første kvartal 2017. Da kan de kjøpes i fargen «brilliant black» til en veiledende butikkpris på 7.290 kroner for Ultra-modellen og 4.590 kroner for Play-modellen. Man kan også få kjøpt mobilene i flere ulike farger på HTCs nettbutikk, heter det.