Derfor blir det forbudt med nye Huawei-produkter i USA
Med forbud i USA på grunn av sikkerhetsrisiko, er det lett å lure på hvordan ståa er her hjemme i lille Norge.
Hvorfor mener USA det er nødvendig å gå til det skrittet å forby kinesisk elektronikk? Og er dette noe vi trenger å forholde oss til i Norge? Det har faktisk.no sett nærmere på.
Det kinesisk-eide Huawei har vært under lupen flere ganger for overvåkning av brukere og data-overføringer til Kina. I både Sverige og Canada ble det nektet bruk av Huawei-utstyr i utbygging av 5G-nettet.
Det ble nylig kjent amerikanske myndigheter forbyr utstyrsautorisasjoner for kinesisk telekommunikasjon og videoovervåkingsutstyr som anses å utgjøre en trussel mot den nasjonale sikkerheten. Det er FCC, som er ansvarlig for å implementere og håndheve USAs kommunikasjonslover og forskrifter, som besluttet dette.
Forbudet gjelder import og salg fra kinesiske selskaper som Huawei, ZTE, Hytera Communications Corp, Hangzhou Hikvision Digital Technology og Dahua Technology. I et nytt lovforslag i USA, har også Tiktok og lignende apper med tilknytning til Kina eller Russland blitt foreslått bannlyst.
Ikke være naive
Huawei og kinesisk sikkerhetsrisiko ble også tema på Stortinget, da Rasmus Hansson (MDG) kom med et skriftlig spørsmål om hvorvidt regjeringen vil gjøre en vurdering med sikte på å forby kommunikasjonsutstyr som kan true nasjonal sikkerhet, med særlig tanke på kinesiske produsenter.
Kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) svarte blant annet at det er viktig å nasjonale anbefalinger og råd. Hva gjelder import og omsetning av utstyr til elektronisk kommunikasjon, er dette for Norges del regulert av felles regler som gjelder EU og EØS.
Jørgen Dyrhaug, sikkerhetsformidler i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), sier til Faktisk at man ikke skal være naive, og heller gå ut i fra at Kina, og andre land, kan overvåke og hente informasjon fra folk flest. Det betyr ikke at det skjer, men man må alltid tenke at det er en mulighet.
Det viktigste er at vi tenker over hvordan vi forholder oss til teknologi, sier Dyrhaug.
– Vi er nødt til å betrakte all teknologi som et verktøy. Det kan brukes på en god og produktiv måte, eller brukes på en destruktiv måte, sier han.