IBM avviser ryktene om at 111.800 blir oppsagt
It-giganten med største oppsigelsesprosess noensinne, hevder kjent it-skribent. IBM avviser ryktene.
SISTE: Mandag kveld avviste IBM ryktet om tidenes største oppsigelsesprosess.
IBM kommer til å gjennomføre en massiv reorganisering i februar, ifølge en av USAs mest kjente it-journalister.
Ryktene går ut på at IBM vil si opp 111.800 ansatte innen utgangen av måneden.
Dette utgjør 26 prosent av IBMs ansatte, melder IT World. I dag har IBM omlag 430.000 ansatte på verdensbasis.
OPPDATERT: Mandag kveld sendte imidlertid IBM en epostmelding til Wall Street Journal om at oppsigelsene vil være begrenset til en brøkdel av den masseoppsigelsen som det gikk rykte om, melder vårt søstertidsskrift Computer Sweden.
I epostmeldingen fra IBM heter det at selskapet nå tar en kostnad på 600 millioner dollar for å balansere arbeidsstyrken. Dette omfatter flere tusen personer, men bare en brøkdel av det som er rapportert i mediene, ifølge IBMs talsperson.
Ny rekord
Dersom oppsigelsene skulle blitt gjennomført i tråd med ryktene, ville IBM ha satt ny rekord. Aldri har noen bedrift sagt opp så mange ansatte i én jafs, ifølge IT World.
Nedskjæringene ville ha nærmet seg det dobbelt av den forrige rekorden på 60.000 ansatte, som det var IBM som sto bak. Det skjedde i 1993.
Krass kritikk
IBMs forholdsvis nye toppsjef, Virginia Rometty, får nå krass kritikk for at hun ikke har greid å rydde opp i problemene som IBM har slitt med i en årrekke.
I forrige uke skrev vi her i Computerworld at IBM hadde gått på sitt 11. kvartal med svikt i omsetningen.
- Spørsmålet jeg nå må stille, er hvorfor Rometty ikke blant de 110.000 som nå mister jobben, skriver kommentator Andy Patrizio i IT World.
Robert X. Cringely
Kilden for meldingen om gigant-nedskjæringen er egentlig en av journalistveteranene i Silicon Valley, Robert X. Cringely.
I en kommentar i Forbes skriver han at blodbadet som nå er på trappene, ikke vil løse IBMs grunnleggende problemer.
Noen av kommentarene til artikkelen til Cringely allerede mandag ettermiddag var at hans angitte tall på IBM-medarbeidere som skal sies opp, må tas med en klype salt, for Cringely har tidligere publisert kuttspådommer som senere har vist å være sterkt overdrevne.
Cringely publiserte nylig en ebok om IBM med tittelen The Decline and Fall of IBM - altså om IBMs undergang.
- Sjefenes skyld
I boka la han skylden for IBMs problemer på de tidligere toppsjefene Louis Gerstner og Sam Palmisano.
Ifølge Cringely er det snakk om et komplekst sammensurium av dårlig ledelse. Han beskylder IBM-ledelsen for å ha drevet med oppsigelser av nøkkelpersoner midt i store prosjekter og manglende evne til å tilpasse selskapet til nye tider.
- M-en i IBM betyr trolig maskin, men maskinvare utgjør nå mindre enn 10 prosent av IBMs virksomhet. To tredjedeler er knyttet til tjenester, men tjenestekanalen har tørket opp, skriver IT World.
Service-kundene rømmer til skyen
IBM er fremdeles angivelig sterkt bundet til servicekontrakter med firmaer som nå stenger sine egne interne datasentre og flytter alt til skyen.
- Hvis du ikke har et datasenter, trenger du ikke en servicekontrakt med IBM for å betjene det, skriver IT World.
Ifølge Cringely vil stormaskin- og lagringsvirksomheten rammes kraftig av nedskjæringene som kommer nå.
- Dette er ganske dumt, med tanke på at IBM nylig kunngjorde den nye Z13-stormaskinen og håper at den vil stimulere salgsaktiviteten. Det blir ikke lett når du har sagt opp folkene som skulle selge den. Kutt i lagringsstaben er også dumt, nå når vi er i Big Data-epoken, der lagring er livsviktig, skriver IT World.