Ikke deilig å være dansk i Norge
På femten måneder er TDC Norge blitt barbert fra 280 ansatte til 97. Selskapet sliter på alle fronter, og direktør Håvard Larsen vet ikke når det kommer sorte tall på bunnlinja. Fremtiden ser mørk ut for selskapet som ville bli et mini-Telenor i Norge.
-- Vi skal ha mer "guts", for å si det på engelsk. Jeg håper at Telenor vil se på oss som den viktigste konkurrenten og den viktigste partneren. Vi skal øke omsetningen, skape bedre resultater og betjene flere kunder.
Etter dette har det meste har gått galt for TDC og Håvard Larsen. Hans intensjoner om å få til et partnerskap med mektige Telenor har ikke ført frem. Jon Fredrik Baksaas har snudd ryggen til Larsen, og vil ikke ha noe med TDC å gjøre i Norge. Istedet har TDC de gått til sengs med BaneTele for å skape et alternativ til Telenor
Men de siste årene har TDC hatt stygge minustall på bunnlinja. Håvard Larsen har fått beskjed av sin sjef, konsernsjef Henning Dyremose i Danmark, om å få den norske TDC-skuta på rett kjøl igjen.
To tredjedeler av de ansatte er derfor satt på porten. Selskapet har vinglet i sin strategi for hvordan de skulle ta bedriftskundene, som er målgruppen. Nå er selskapet i ferd med å bli en ren salgsavdeling for pakkede ferdigprodukter fra Danmark. Drømmen om å bli en seriøs konkurrent til Telenor er knust.
Rivingsentreprenøren
Denne uka møtte Computerworld norgessjefen for å høre hva som har skjedd og hva som er veien videre for det skakkjørte selskapet. På spørsmål om han føler seg som en ryddegutt eller drifter, svarer Larsen kontant:
-- Jeg er en entreprenør!
-- Du mener vel rivingsentreprenør? -- Nei, jeg er overtok et hus som ikke var pent og dermed må det til en totalrenovering. Vi er ikke ferdige med endringene. Man får ikke gjort alt på 15 måneder. Huset vårt må bli mer solid, og gå økonomisk bedre, før vi kan utvide virksomheten, sier Larsen.
1.februar kom sjokkmeldingen alle ansatte i TDC fryktet. Konsernsjef Henning Dyremose fortsetter å svinge sparekniven. Ytterlige 500 stillinger skal bort innen utgangen av året.
-
- Regner du med at flere ansatte blir sparket i Norge? -- Jeg tror ikke at vi har mer å gå på der. Vi er nå i underkant av hundre ansatte, sier Larsen.
-- Betyr det at dere vil selge ut deler av bedriften med de ansatte, slik dere har gjort tidligere? -- Det vet jeg ikke, men vi er ikke ferdig med omstillingsprosessen. Det er ikke de store endringene som må til i 2004, sier Larsen.
Flere ledere vil slutte
-- Etter det Computerworld erfarer vurderer flere sentrale ledere å slutte i TDC Norge som følge av vinglete strategi og på grunn av at flere sentraler funksjoner er blitt tvangsoverført til Danmark. Vil du kutte flere lederstillinger?
-- Jeg har ikke hørt at noen i ledelsen vil slutte, og jeg vil ikke kommentere om jeg vil kvitte meg med noen. Det eneste jeg kan si er at jeg ikke har spart folk i ledelsen ved tidligere oppsigelsesrunder. Det ville i så fall vært umoralsk overfor de andre ansatte. Ingen av de ansatte har meg bekjent klaget over måten oppsigelsene er blitt gjennomført på, sier Larsen.
-
- Hvor lang tid har din sjef Henning Dyremose gitt deg på ryddejobben? -- Jeg fått lang tid på meg. Det er alt jeg vil si om det.
Problembarnet Norge
I et intervju med Aftenposten 22. januar sier hans sjef, Henning Dyremose, at fjoråret økonomisk ikke var noe å rope hurra for. Han kaller det norske datterselskapet for et problembarn. Den 1. mars kommer dommen. Alt tyder da på at TDC legger frem et elendig resultat for den norske virksomheten. I følge Larsen endte omsetningen i Norge på rundt 400 millioner kroner.
-- Har du lykkes med omstillingen? Sitter du som TDC-sjef om ett år? -- Det blåser på toppen. Et skifte må jeg ta som det kommer. Jeg vet ikke når jeg vil se plusstall i regnskapet. Men planen er å være sjef også etter at ryddejobben er gjort og når vi forhåpentligvis får plusstall i regnskapene.