Digitale tilbakeskritt i statsbudsjettet
STATSBUDJSETTET 2016: Heidi Austlid i Ikt-Norge synes det er mye bra i statsbudsjettet som ble lagt frem onsdag. Likevel skulle hun ønske det ble lagt opp til flere it-studieplasser og større satsing på e-helseprosjekter.
Heidi Austlid i Ikt-Norge stiller seg positiv til flere av punktene i statsbudsjettet, men synes også at det bærer med seg noen dårlige nyheter for digitaliseringen av Norge.
Hun mener at innsatsen for bredbånd svekkes, og at satsingen på e-helse og velferdsteknologi uteblir. Hun er også skuffet over at det ikke legges opp til flere it-studieplasser.
– Skal Norge omstilles og opprustes må vi satse mer på it-studieplasser. Bare omlag 10 prosent av søkerne i høst kom inn på it-studiene. Da er det en skandale at det ikke legges opp til noen vekst i antall it-studieplasser. Land vi kan sammenligne oss med som Sverige, Danmark, Tyskland øker antallet it-studieplasser vesentlig, sier Austlid.
Regjeringen foreslår å halvere støtte til utbygging i områder som ikke er kommersielt lønnsomme å bygge ut.
– Dette skjer på tross av at Regjeringen slår fast at det er et problem at det er områder av landet uten bredbånd. De rydder heller ikke opp i kommunale fremføringshinder, konstruerte kostnader og gravekaos som er hovedårsak til at mange området ikke er lønnsomme å bygge ut, sier Austlid, i en pressemelding fra Ikt-Norge.
Ser ingen satsing
Regjeringen oppretter direktorat for e-helse.
– Men innsatsen for nye e-helseprosjekter halveres i forhold til i år. Og vi ser ingen satsing på velferdsteknologi. Regjeringen prioriterer helsebyråkrater framfor prosjekter. Norge blir hengende etter i digitaliseringen av helse- og omsorgstjenestene med dette tempoet, sier Austlid.
Også positive sider
Ikt-Norge synes likevel at budsjettet er et godt utgangspunkt for digitale satsninger.
– Ikt-Norge er glade for økning til støtte til forretningsengler med 50 millioner som vil utløse minst 100 millioner til bedrifter med vekstpotensialet. Det er viktig at denne ordningen blir fleksibel i forhold til at man ikke fordeler dette direkte til mellomleddene (TTO/Inkubatorene) men til de kvalitativt beste virksomhetene, sier Heidi Austlid, administrerende direktør IKT-Norge med anledning av statsbudsjettet som legges frem i dag.
Ikt-Norge er også glade for at selskapsskatten settes ned, og har forventninger til at bedriftene nå vil investere mer i digitale løsninger.
– Regjeringen foreslår å sette av 75 millioner til en ny medfinansieringsordning for små- og mellomstore ikt-prosjekter. Dette betyr at Difi kan støtte deler av prosjektenes investeringskostnader og finansordningen skal prioritere prosjekter som gir god lønnsomhet og på denne måten kommer man å bruke samfunnets ressurser mer effektivt. Dette synes Ikt-Norge er veldig bra!