TEST: Thinkpad T61p: Solid arbeidshest

Lenovo Thinkpad T61p er definitivt en av markeds beste bærbare pc-er – forutsatt at du har brukt for den.

Publisert Sist oppdatert

I oktober i fjor testet vi Lenovo Thinkpad T61, og konkluderte med at det var en svært god maskin og med et generelt kvalitetsinntrykk ingen andre produsenter kan vise til. T61p blir er ny toppmodellen i T-serien, og forbedringene ligger ikke bare i maskinens ytelse. Det Den første og kanskje største forskjellen man vil merke er skjermen, med hele 1920x1200 punkters oppløsning.

LES OGSÅ: Lenovo Thinkpad T61: Sikker som banken

Gode spesifikasjoner

T61p leveres i en rekke forskjellige versjoner, der forskjellene i hovedsak vil være relatert til skjermstørrelse / oppløsning, prosessorytelse, harddiskstørrelse og så videre. Modellen vi testet hadde en Core 2 Duo T7700-prosessor. I skrivende stund er dette den raskeste prosessoren som leveres i Core 2 Duo-serien (sett bort fra Core 2 Extreme), men vi regner med at Lenovo snart også kan levere modeller med de nye Core 2 Duo-prosessorene basert på Penryn-arkitekturen. Disse prosessorene skal for samme pris kunne levere litt forbedret ytelse og forbedret batterilevetid.

Grafikkprosessoren i modellen vi testet var Nvidias Quadro 570M. Dette er en grafikkprosessor basert på samme arkitektur som GeForce 8M, hvilket betyr blant annet støtte for DirectX 10. Med at den inngår i Quadro-serien betyr at den rettes mot profesjonell bruk, og da gjerne i mobile arbeidsstasjoner.

Skjermen har en størrelse på 15,4 tommer og har matt overflate. Oppløsningsmessig er det nok noen som vil synes at 1920x1200 blir for mye for en skjerm i denne størrelsen. Dette er samme oppløsningen vi ellers ser på for eksempel 24- og 27-tommers skjermer til stasjonære. Det gir imidlertid en svært stor arbeidsflate. Lenovo leverer T61p også med 14,1-tommers skjerm med 1680x1050-oppløsning.

Pc-en støtter opptil 4 gigabyte minne og den ble i vår tilfelle levert med en 100 gigabyte harddisk. Dette er etter dagens målestokk lite, men det skal påpekes at det benyttes harddisk med 7 200 o/min rotasjonshastighet, mens det i de fleste bærbare ellers er har 5 400 o/min som benyttesstandard. Den raskere rotasjonshastigheten har på enkelte områder realtivt stor betydning for ytelsen.

Ellers finner vi det vi forventer å finne for en maskin i segmentet – da blant annet 802.11n wlan, Gigabit Ethernet, dvd-brenner, Turbo Memory, Bluetooth, fingeravtrykkleser og mer til.

Av tilkoblinger savner vi dvi. Maskinen tilbyr ellers gode tilkoblings- og ekspansjonsmuligheter.

Solid konstruksjon

Rent konstruksjonsmessig er det få, om noen, som har «vanlige bærbare» som konstruksjonsmessig leverer et kvalitetsinntrykk i nærheten av Lenovos Thinkpad T-serie-maskiner. Det er imidlertid langt fra noen mobil maskin i henhold til størrelse og vekt.

Når det gjelder støy og varme er maskinen svært god. Her er det en maskin med både svært kraftig grafikkprosessor og hovedprosessor, men selv under hard belastning er det ingenting å utsette på disse områden. Naturligvis, etter lengre tids hard belastning er det noe viftestøy, men langt mindre enn vi er vandt med fra andre kraftige bærbare pc-er.

Tastaturet er «følelsesmessig» definitivt noe av det beste vi har prøvd. I skjermen finner man et lys som kan skrus på for å lyse opp tastaturet. I utgangspunktet virker det kanskje som en «morsom funksjon», men på flyreiser og ellers bruk i mørket er det særdeles praktisk. En slik løsning gir også trolig lavere strømforbruk enn bakbelyst tastatur.

Plasseringen av tilkoblinger og lignende er ellers bra. Vi kunne imidlertid ønsket at Firewire-porten ikke var i front av pc-en. Det er ellers flere småelementer man bemerker seg med maskinen, de aller fleste i positiv retning som gjør at totalinntrykket blir veldig bra.

Lenovos ThinkVantage-programvare har mange praktiske funksjoner, og legger også opp for automatisk oppdatering av drivere og annet systemvedlikehold, samt sikkerhetskopiering.

Maskinen blir litt større enn en del andre maskiner med 15,4-tommers skjerm. Det er ikke mye, men vi merket at det var nok til at det ble litt vanskelig å få maskinen ned i en veske og en sekk tiltenkt 15,4-tommere. Det gikk, med litt muskelkraft når glidelåsen skulle igjen. Vekten for maskinen er i overkant 3 kilo. Vekten blir avhengig av konfigurasjonen man velger.

Batteri og ytelse

Maskinen ble levert med høykapasitetsbatteri. Dette stikker noen centimeter ut på baksiden av maskinen. Batteritiden er imidlertid særdeles god. Vi målte applikasjonsbruktiden til cirka 4,5 timer. Dette er bra – spesielt tatt skjermen og den kraftige konfigurasjonen ellers i betraktning. Vi målte også avspillingstid for dvd, hvilket resulterte i nesten 3,5 timer. Igjen et svært godt resultat. Trenger man ennå bedre batterilevetid kan den optiske enheten erstattes med ekstrabatteri. Den optiske enheten kan også erstattes med blant annet harddisk eller Blu-ray-brenner.

Sett ut i fra spesifikasjonene blir ytelsen på mange måter som forventet. På 3d, i henhold til spill, er ytelsen noe varierende opp i mot andre pc-er vi har testet med litt kraftigere grafikkprosessorer. Dog, maskinen kan godt benyttes til spill med kurant ytelse, selv om andre pc-er på dette området kan være mer egnet. Dette er nok imidlertid ikke er det bruktssegment brukersegment LenovoT61p hovedsakelig direkte retter seg mot, men samtidig noe som en del pc-er blir brukt til selv om det ikke er det de er kjøpt for.. For rent arbeidsstasjonsbruk i henhold til profesjonell 3d har vi ikke referansetall fra andre maskiner nå.

Vi vil tro Lenovo etter hvert også vil levere maskinen med de nye Penryn-modellene i Core 2-serien (T8000-serien). Dette er noe som kan gi bedre ytelse og batterilevetid.

Applikasjonsytelsen og batterilevetiden er svært bra, men det er ikke direkte dette som gjøre T61p unik.

Lenovo T61p tjener en del i PCMark05 gjennom sin 7 200 o/min-harddisk, noe også maskinen fra Multicom har, samt at den har samme prosessor. Vi ser at 3D-ytelsen under 3DMark imidlertid er noe bedre, men i praksis spillbruk opplevde vi at maskiner med GeForce 8600M GT gjør en bedre jobb enn Quadro 570M. For profesjonell 3d kan det imidlertid være at 570M gjør en bedre jobb.

Konklusjon

Vi snakker her om en pc som har en startpris på nesten 20 000 kroner. Maskinen vil være egnet for avanserte og kravstore brukere. Dette kan være utviklere, grafisk arbeid (inkludert 3d-visualisering) og videobehandling. For mer vanlige, men fortsatt relativt kravstore brukere, kan den rimeligere T61 være mer aktuell.

Rimeligere konkurrenter er HPs Compaq 8510p og 8510w. Sistnevnte er Workstation-modellen av 8510p, som vant vår siste sammenligningstest av kraftige bærbare. 8510w kan leveres med blant samme prosessor, grafikkprosessor og skjermoppløsning som T61p, men blir noe rimeligere. Det er ikke sagt at det totalt sett er en like god maskin, men mange vil nok få mer for pengene gjennom disse modellene fra HP. Med det sagt, Lenovo Thinkpad T61p er den beste pc-en vi har testet.

Lenovo Thinkpad T61p

Pris: Fra kr 18 900 inkl. mva.Internett: www.lenovo.no

+God ytelse. Særdeles god konstruksjon og funksjonalitet.- Noe stor. Høy pris.

LES OGSÅ: Den nye bærbarkongenLES OGSÅ: Guide: Velg riktig bærbar