TEST: Lenovo Thinkpad Twist: Ny Thinkpad med gammel vri
Thinkpad Twist er på sett og vis en «klassisk hybrid».
Pc-er som både kan fungere som en vanlig bærbar pc og som nettbrett fokuseres det sterkt på fra mange produsenter nå etter at Windows 8 kom på markedet.
En del av maskinene er mer nettbrett som kan dokkes mot et tastatur. Tastaturet inneholder også gjerne et ekstra batteri og noen ekstra tilkoblingsgrensesnitt – som for eksempel flere usb-porter. Andre løsninger er mer lik en vanlig bærbar pc, men der skjerm kan snus og legges ned over tastaturet – eller under pc-en i noen tilfeller.
Lenovo Thinkpad Twist er en løsning der skjermen legges ned over tastaturet. Designet her minner mye om det vi for noen år siden kalte «tavle-pc-er».
Typisk Thinkpad?
Lenovo har med en del av sine Thinkpad-serier blitt en referanse for konstruksjonskvalitet blant bærbare pc-er. Thinkpad Twist går for så vidt ikke inn i en av de etablerte seriene. Modellen heter i spesifikasjonsarkene Thinkpad S230s og har etter vårt inntrykk en noe enklere konstruksjon enn Thinkpad X-serien hvor vi tidligere har sett lignende pc-er. Det er imidlertid også flere likhetstrekk i konstruksjonen.
Målgruppen for pc-en er ifølge Lenovo små og mellomstore bedrifter, avanserte konsumenter og studenter. Administrasjons- og sikkerhetsmessig mangler pc-en noen av funksjonene som de mer avanserte Thinkpad-seriene gjerne har – for eksempel støtten for Intels vPro-teknologi. TPM-sikkerhetsbrikke, som benyttes av en del sikkerhetsprogramvare, er imidlertid på plass. Det er også støtte for tyverisikringsteknologi, men dette krever et separat abonnement i tillegg.
LES OGSÅ:
Skjerm og konstruksjon
Pc-en har 12,5 tommers skjerm med 1366x768-oppløsning – med andre ord en lavere oppløsning enn en del andre maskiner man har sett av denne typen. For eksempel Dells XPS 12, som også har 12,5-tommers skjerm og kan konverteres til nettbrett, har 1920x1080-oppløsning. Fargegjengivelsen og innsynsvinklene på skjermen har vi ingenting å utsette på. Lysstyrke på cirka 250 cd/m2 er for så vidt helt greit sammenlignet med en vanlig bærbar pc, men det kunne med fordel ha vært høyere lysstyrke – en del andre maskiner av denne typen har lysstyrke på godt over 300 cd/m2 – flere også over 400 cd/m2. Et element her er også at Lenovos spesifikasjoner sier at lysstyrken skal være på 350 cd/m2, men verken vårt inntrykk av skjermen eller målinger tilsier at den er så lyssterk. Høyere lysstyrke kan blant annet være en fordel ved bruk utendørs og i andre bruksmiljøer hvor man kan få en del lys direkte mot skjermen – for eksempel på kollektivtrafikk, i lokale med mange store vinduer med mer.
Selve berøringsegenskapene for skjermen fungerer ypperlig, selv om skjermen gir litt etter når man berører den mens pc-en er i «pc-modus». Pc-en har ellers et utmerket tastatur og god styreflate. Som på mange andre pc-er nå er styreflaten uten dedikerte knapper – knappene er en del av styreflaten og det kan kreve litt tilvenning. Styrepinne er også på plass for dem som foretrekker det.
Vekten på pc-en målte vi til 1,57 kilo – bortimot et par hundre gram mer enn hva spesifikasjonene sier at letteste variant av modellen veier. Tykkelsen på maskinen er 2 cm.
LES OGSÅ:
Det tekniske
Pc-en leveres i forskjellige konfigurasjoner der hovedforskjellene er knyttet til prosessorhastighet, minnemengde, om pc-en leveres med harddisk eller SSD og om pc-en har integrert 3G. Prosessormessig er det de samme prosessorene i Core i5- og i7-serien som man ser i de fleste andre ultrabærbare. Valget vil gjerne ellers være 4 eller 8 gigabyte minne og 600 gigabyte 7 200 o/min-harddisk kombinert med 24 gigabyte SSD som diskbuffer eller en 128 gigabyte SSD.
Rent ytelsesmessig gjør pc-en absolutt jobben. Det er sammen med andre lignende konfigurasjoner ikke en modell for de tyngste oppgavene, men vanlige kontorapplikasjoner og vanlig bruk ellers er ikke noe problem. Maskinen protesterer heller ikke om man kjører i gang med litt tyngre bildebehandling, og enkelte nyere spill lar seg for så vidt også dra rundt av Intels integrerte grafikkprosessor, bare man holder kvalitetsinnstillingene lave.
LES OGSÅ:
Batteri
Thinkpad Twist går inn i rekken av Lenovo-pc-er vi har testet i senere tid der batteridriftstiden ikke er den aller beste. Til en viss grad kompenseres dette gjennom at batteriet lades opp svært raskt – det hjelper imidlertid ikke de gangene man ikke har tilgang til kontakt på en litt lengre periode. 80 prosent kapasitet skal man ellers nå ved cirka 30 minutters lading.
På våre tester for avspilling av HD-video og kombinert Spotify-streaming/web-surfing klarte pc-en omtrent tre timer på begge testene. På produktivitetsdelen av Futuremarks Powermark-test klarte pc-en bare tre og en halv time med vanlig applikasjonsbruk, hvilket er relativt svakt. Også de andre testene i Powermark ga noe middels resultater.
LES OGSÅ:
Konklusjon
Thinkpad Twist går inn i et segment hvor man nå forventer en storm av nye produkter. Enkelte har vi allerede testet, og sett opp i mot for eksempel Dells XPS 12 blir vi ikke så veldig imponert over Thinkpad Twist. Riktignok er Thinkpad Twist noe rimeligere enn XPS 12. Går man litt opp på spesifikasjonene for Twist blir det ikke den store prisforskjellen.
Det er ingen dårlig pc. For mange vil den absolutt gjøre jobben. Jobben er nok kanskje også et stikkord her – for en bedrift kan det være et godt valg for mange, men dette er nok i praksis pc-en du ikke velger å kjøpe selv, men får utlevert fra it-avdelingen. Og det er da for så vidt ikke den verste pc-en du kan få.
LES OGSÅ: