TEST: Lenovo Yoga 2 Pro: Proff forvandlings-pc?

Smart hybrid-pc med superoppløsning.

Publisert Sist oppdatert

Lenovo lanserte sine første Yoga-modeller i forbindelse med lanseringen av Windows 8 og Windows RT. Dette har senere blitt fulgt opp med Yoga-modell rettet mot bedrifter i Thinkpad-serien. Dette har vært maskiner som har hatt en praktisk og elegant konvertering mellom bærbar pc og nettbrett, samt som vi også generelt ellers har hatt gode erfaringer med.

Yoga 2 Pro inngår i Lenovos Ideapad-serie. Selv om man har har Pro-betegnelsen i navnet blir den ikke like tilpasset bedriftsbrukere som Thinkpad Yoga. Her er det mulig man også prøver å nå BYOD-markedet for dem som ønsker en maskin som skal tilfredsstille både private og profesjonelle behov.

LES OGSÅ:

TEST: HP ZBook 15: Tung og tøff

Skjermen

Skjermen blir et sentralt element med Yoga 2 Pro og vi kan like godt starte med den. Skjermstørrelsen er 13,3 tommer og skjermen leverer svært god lysstyrke og for den jevne bruker et godt bilde. Skjermoppløsningen blir det spesielle her – hele 3200x1800. Dette er en oppløsning vi tidligere har sett på pc-er som Samsung Series 9 og Dell Precision M3800 – sistnevnte riktignok en 15-tommer. I tillegg har man 13-tommere på markedet med 2560x1440-oppløsning.

Det er ingen tvil om at den høye oppløsningen er med på å gi et krystallklart bilde. Det gir også et hav av arbeidsflate i en del sammenhenger. Man blir avhengig av å bruke Windows' skaleringsfunksjonalitet – ellers blir tekst, ikoner og andre skjermelementer i mange programmer for smått. Skaleringen i Windows 8 fungerer greit stort sett, men det er nok rom for forbedringer i forhold til de oppløsningene som nå har kommet i senere tid. Men det er også mange programmer som ikke er/blir tilpasset skjermoppløsningen. Bakgrunnen for dette kan blant annet være rammeverkene benyttet for å utvikle programvaren og utviklernes valg om å blant annet benytte bitmap-elementer til for eksempel ikoner. Helst vil det da være eldre programmer som kan gi problemer.

Skulle det i noen tilfeller være behov for lavere oppløsning gir skjermen også meget godt bilde når oppløsningen settes ned – selv om man da ikke får direkte tilpasning mellom bildet som vises og de fysiske skjermpunktene blir det her et godt resultat på grunn av de små punktene.

Med det sagt, i praksis kunne man nok fint klart seg med 2560x1440 – og for de fleste vil nok også 1920x1080 være godt nok. Spesielt på 13-tommers skjermstørrelse føler vi nok foreløpig at oppløsninger over 1920x1080 for de fleste ikke vil være hensiktsmessig. Som for de aller fleste andre bærbare pc-er med berøringsskjerm har man blank skjermoverflate. Det betyr refleks i en del situasjoner – spesielt hvis man får lys direkte mot skjermen. Her blir det en fordel av skjermen er såpass lyssterk som den er (cirka 370 cd/m2 i våre målinger).

Vi stusser litt på et element med skjermen. Den kan rett og slett ikke vise gult! Det startet med at vi stusset litt på fargegjengivelsen i logoer på noen websider – for eksempel websidene til Komplett vil være et godt eksempel. En del gulnøyanser blir rett og slett bare en gul-grønn-brun smørje.

Lenovo hadde kommet med en BIOS-oppdatering og en oppdatert versjon av deres strømstyringsprogramvare som etter deres egen informasjon skulle forbedre fargegjengivelsen. Informasjonen fra Lenovo da var at man måtte kjøre maskinen i konfigurasjon for best ytelse i deres strømstyringsprogramvare. Dette er et valg som også vil gi noe redusert batteridriftstid.

Gult blir mer gult med oppdateringen på plass og pc-en i «riktig» strømmodus – hvilket i praksis betyr også at lysstyrken er på fult og en rekke andre strømsparingsfunksjoner deaktivert. Men fortsatt er fargegjengivelsen ikke god. Vi har også gjort forsøk på å kalibrere skjermen med kalibreringsutstyr uten at det hjalp nevneverdig. Via kalibreringsutstyret har vi også målt fargegjengivelsen, der resultatet på det jevne ikke blir spesialt bra.

Vi ser ellers på nettet mange brukere som rapporterer at de synes det ble litt bedre, men fortsatt ikke bra, etter Lenovos oppdatering. Spørsmålet er hvorvidt dette er et problem som kan la seg løse via programvareoppdateringer eller om det er knyttet til maskinvaren i seg selv. Vi mistenker det siste.

Å direkte si at skjermen er veldig dårlig kan være å trekke det langt. Det kan være at en del brukere ikke vil merke til problemet så mye. For de som jobber en del med bildebehandling og annet grafisk arbeid kan skjermen derimot bli ubrukelig.

Tar vi utgangspunkt i X-Rites fargevalideringsfunksjon i programvaren vi brukte for vår skjermkalibrator, leverte skjermen i utgangspunktet en score på 8,5. Med oppdatert Energy Manager-programvare fra Lenovo ble resultatet 4,22. En god skjerm vil her vanligvis levere et resultat på under 1, mens pc-er med enkle/rimelige TN-skjermpaneler bruker å ligge på rundt 2. Fargeproblemet blir mest synlig på gult, men gir også utslag spesielt på en del andre fargenyanser.

At man er avhengig av Lenovos programvare for å mer riktige farger vil kunne gi utfordringer hvis man skal kjøre operativsystem som ikke er offisielt støttet for maskinen – for eksempel Linux og potensielt kommende Windows-versjoner.

Skjermpanelet blir også benyttet på andre pc-er og visstnok med litt av samme problemet, men ikke i samme grad som på Yoga 2 Pro så vidt vi kan forstå. Her kom også Samsung med en programvarefiks. En mulig forskjell her slik vi forstår PenTile RGBW-teknologien som skjermpanelet er basert på, er hvordan konverteringen av skjermbildet gjøres for visning på denne paneltypen.

LES OGSÅ:

TEST: Dell Precision M3800 - Arbeidsstasjon på diett

Konstruksjon

Den generelle byggekvaliteten får vi et godt inntrykk av. Tastaturet er riktignok ikke på linje med det vi eller kjenner fra mange av Lenovos maskiner, men er likevel kurant. En liten tilvenning kan være at høyre shift-tast og enter-tasten er litt smal – i en del tilfeller trykket vi i stedet på tasten ved siden av. Bakbelysning av tastaturet er også på plass.

Styreflaten er av de bedre. Her er det også tilpasninger for Windows 8 som kan være praktiske. Et minus med styreflaten er at det kan virke som det lett setter seg flekker i materialet – for eksempel fra fett i huden. Ut i fra dette kunne styreflaten nesten se litt slitt ut etter kort tids bruk.

På siden av maskinen finner man volumjustering, samt av/på-knappen. Sett i henhold til primært pc-bruk skulle vi gjerne sett at av/på-knappen hadde en litt annen plassering og ikke minst var litt enklere å trykke inn. Her er det trolig gjort en vurdering opp i mot at man ikke skal trykke inn knappen så lett ved et uhell når pc-en benyttes som nettbrett.

Vekten stoppet på 1,39 kilo – en relativt normal vekt for hybrid-pc-er med denne skjermstørrelsen. Designmessig bruker Lenovo samme triks som flere andre aktører for å få maskinen til å se tynnere ut enn den egentlig er, men 16 mm på det tykkeste gir absolutt en slank pc. Som nettbrett derimot vil det med 13,3-tommers skjerm og denne vekten og tykkelsen føles stort. Det gir litt begrensninger for hvordan man i praksis kan bruke nettbrettet sammenlignet med 10-tommers-nettbrett som ellers kan være under halve vekten.

Vår testeksemplar var oransjefarget – hvilket vi absolutt synes her er stiligere enn den sølvgrå varianten.

Varme- og temperaturmessig har vi ikke noe å utsette. For de integrerte høyttalerne er lyden ikke ille sett ut i fra segmentet av pc. Vi sier ikke at det er god lyd – vi sier bare at det er like dårlig som på mange andre pc-er i segmentet.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad Yoga: Fleksibel jobb-hybrid

Ytelse og tilkoblinger

Yoga 2 Pro finnes i litt forskjellige konfigurasjoner rundt hos norske forhandlere. Det kan tildels være mange forskjellige å velge mellom hos samme forhandleren, men man skal da huske at det også kan være to teknisk sett like maskiner, men der forskjellene ligger i farge eller om maskinen leveres med standardversjonen av Windows eller med Pro-versjonen som blant annet er bedre tilrettelagt for bruk i bedrifter.

Prosessorene som er å finne i konfigurasjonene tilgjengelig per i dag hos norske forhandlere er Core i3-4010U, Core i5-4200U og Core i7-4500U. i5-modellen regner vi som mest aktuell og gir en god kombinasjon mellom pris og ytelse. Forskjellen mellom Core i5 og i7 i denne sammenheng vil nok de fleste merke lite til. 8 gigabyte minne er ellers standard – og det maksimale.

Tilkoblingsmessig blir maskinen enkel – to usb-porter, mikro-HDMI, SD-minnekortleser og minijack for lyd. Kun den ene av usb-portene støtter USB 3.0. Det er ikke støtte for kablet nettverk – da må en usb-adapter benyttes.

For trådløst nettverk er det støtte for 802.11n på 2,4-båndet. Lenovo benytter her Intels 7260-brikke, som finnes i flere versjoner. Vi hadde her sett at 5 GHz hadde vært støttet – her er det med andre ord ikke støtte for 802.11ac og ei heller 5 GHz 802.11n. For det trådløse nettverket er det støtte for WiDi/Miracast for trådløs overføring av bilde og lyd.

I praksis blir vi litt skuffet over ytelse/rekkevidde for det trådløse nettverket. Vi har vært borti dårligere maskiner i senere tid, men vil vel her si at Yoga 2 Pro her blir middels. Sett i forhold til segmentet maskinen befinner seg i prismessig hadde vi her forventet bedre.

Lenovo leverer også modellserien Yoga 2 – uten Pro-betegnelse – med 11- og 13-tommers skjerm. Dette er maskiner som har en del forskjeller fra Yoga 2 Pro både når det gjelder konstruksjonen og innmat. Men det er samtidig også en del likheter – konverteringsprinsippet er det samme og 13-tommers-modellen er basert på samme prosessorene. 11-tommers-modellen er imidlertid basert på firekjernede Pentium-prosessorer – dette prosessorer som er basert på samme arkitektur som siste generasjon Atom-prosessorer.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad X240: Utholden som få

Batteritid

På batteri blir ikke pc-en blant de beste i sitt segment – sett både ut i fra størrelse og pris.

I Futuremark Powermark Productivity, som måler batteritid for vanlig applikasjonsbruk uten nett-trafikk, klarte pc-en seks og en halv time. Det blir en time eller to bak mange andre nyere – og flere timer bak de aller beste. For eksempel Sony Vaio Duo 13 klarte over elleve og en halv time og Macbook Air 13 med Windows under BootCamp klarte ti timer.

Både på videoavspilling (720p x264 via Cyberlink PowerDVD) og vår test som kombinerer musikkstreaming via Spotify og websurfing via Internet Explorer klarte pc-en cirka fire timer og et kvarter. Også dette blir litt bak en del av konkurrentene.

Batteritiden blir, selv om den er ikke er like god som for en del konkurrenter, å omtale som bra. Men for dem som skal bruke pc-en mye på farten og blir avhengig av best mulig batteritid, kan det være andre pc-er som blir et bedre alternativ.

LES OGSÅ:

TEST: Asus Zenbook UX301: Best på alt?

Konklusjon

Det finnes flere forskjellige tilnærminger til hybrider mellom pc og nettbrett. På den ene siden har man enheter som Microsoft Surface Pro 2 eller Dell Venue 11 Pro der man i utgangspunktet har et nettbrett der et tastatur kobles på for å få pc-funksjonalitet. Disse kan man si kjennetegnes med at prosessoren sitter bak skjermen. Videre har man enhetene som i utgangspunktet er vanlige bærbare pc-er, der skjerm på et eller annet vis legges slik at man får nettbrett.

Fordelen med førstnevnte type hybrider er at de som nettbrett gjerne er relativt lette og kompakte. Slik tastaturet for enkelte er, blir de i stor grad lik en bærbar pc. For den andre typen – som Lenovo Yoga 2 Pro er et eksempel på – har man primært sett en bærbar pc og kompromissene i forhold en standard bærbar i samme størrelsessegment blir nødvendigvis ikke store. Her finner man også enheter som har en skjermstørrelse mange vil foretrekke når det gjelder vanlig pc-bruk, kontra 10-11 på enhetene som i utgangspunktet er et nettbrett.

Sett over ett liker vi egentlig Lenovo Yoga 2 Pro. Man får en lett og kompakt maskin og konverteringsløsningen til å gjøre pc-en om til et nettbrett er smart. Applikasjonsytelsen blir jevnt over god, uten at dette er en pc tiltenkt de direkte tyngre jobbene.

Et savn er et mer «typisk Lenovo»-tastatur. Selskapet har gjerne noen av de beste tastaturene på markedet og har tidligere også hatt det for andre modeller enn bare Thinkpad-serien, men tastaturet på Yoga 2 Pro blir å regne som bare middels bra.

I tillegg blir det problemene med skjermen. Fargegjengivelsen er ikke god og i praksis har man en løsning slik vi og mange andre brukere erfarer det at driftsmodus som skal gi best batteridriftstid vil gi dårlig fargegjengivelse. Man vil dessuten være avhengig av Lenovos programvare for at farger – spesielt gult – skal minne om fargen som egentlig skal vises. Vi håper Lenovo får fikset dette på en bedre måte enn i dag - og uten at batteridriftstiden blir dårligere.

Prisen starter på cirka 9 500 kroner – da med Core i3-prosessor og 128 gigabyte SSD. Vi vil nok her gjerne anbefale at man går opp til Core i5-4200U – da øker prisen til rett under 10 500 hos billigste nettbutikk, men SSD-kapasiteten øker da også til 256 gigabyte.

Vi anbefaler også at man ser på Lenovo Thinkpad Yoga. Den kan ikke stille med like høy oppløsning på skjermen og er litt tyngre – men framstår da også bedre på områder som byggkvalitet, tastatur og batteritid. Det er også funksjonalitet og tjenester som for en del bedriftsbrukere kan være sentralt. Og så mye dyrere blir det nødvendigvis ikke. Dells XPS 12 blir også en konkurrent.

LES OGSÅ:

TEST: Microsoft Surface Pro 2 - Smartere nettbrett fra Microsoft