- Chromebook er umoden

- Google er på langt nær i mål med sitt Chromebook-prosjekt ennå.

Publisert Sist oppdatert

Dette skriver amerikanske Macworld/PC World i sin testomtale av Google Chromebook Pixel.

Den nyeste bærbare pc-en fra Google ble lansert i slutten av februar og benytter Chrome OS som operativsystem, altså et operativsystem basert på nettleseren Google Chrome.

De første Chromebook-maskinene kom for snart to år siden, med Acer og Samsung som produsenter. Senere har både Lenovo og HP lansert bærbare med Chrome OS som operativsystem.

Så langt er det først og fremst skoleverket i USA som har kjøpt Chrome OS-baserte pc-er.

Den nye Chromebook Pixel fra Google ble lanserte 21. februar i år, i første omgang med Intel Core i5-prosessor og 32 gigabyte Flash-lagringsminne. Internminnet er på fire gigabyte.

I april kommer en kraftigere modell med 64 gigabyte lagringsminne og støtte for LTE/4G-mobilbredbånd. Det er denne modellen amerikanske Macworld/PC World nå har testet.

Ikke billig

Den billigste Chromebook Pixel med 32 GB lagringsplass har en veiledende pris i USA på 1299 dollar, mens storebror med 64 GB Flash-lagringsminne koster 1449 dollar.

Til sammenligning starter Apples rimeligste MacBook Air – med 11-tommers skjerm – på 999 dollar, mens 13-tommeren med 128 GB Flash-lagringsminne starter på 1199 dollar.

Dette betyr at Google Chromebook Pixel er dyrere enn erkerivalen MacBook Air, og den kommer heller ikke så godt ut av prissammenligninger med Windows-baserte ultrabærbare.

Besnærende ide

Jason Snell, til daglig redaktør hos amerikanske Macworld, skriver i sin testomtale, som også er publisert hos amerikanske PC World, at Chromebook-maskinen bygger på en besnærende ide om fremtidens internett-baserte databehandling.

Blant dem som har omfavnet Chromebook-konseptet, er Linux-guru Linus Torvalds.

De nye Chromebook-lanseringene fra Google har skapt nytt liv i Chromebook-debatten. Selv om Macworld-redaktøren kan styre sin begeistring for Chrome OS-konseptet, fastslår han at de nye Chromebook Pixel-maskinene i hvert fall viser at Google har sans for god design. Det er nesten så det burde ha vært en Apple-logo på toppen av lokket, ifølge Macworld.

Vekten på maskinen er på rundt 1,5 kg, altså midt mellom MacBook Air og MacBook Pro med Retina-skjerm.

Apropos det siste: Skjermoppløsningen er faktisk høyere enn det Apple kan skilte med på sin Retina-maskin. Oppløsning på den 12,85-tommer store skjermen er på 2560 x 1700 piksler, noe som gir et pikseltetthet på hele 239 piksler per tomme, mot «bare» 227 piksler per tomme på MacBook Pro Retina.

– Skjermen er så god at du ganske enkelt ikke kan se pikslene. Fotografier gjengis med fantastisk detaljrikdom, og teksten er krystallklar, skriver Macworld/PC World.

Skjermen har 3:2-proporsjoner, ikke 16:9-proporsjoner som mange nye bærbare opererer med. Et godt valg, ettersom det gir litt ekstra høyde til web-skjermbildene, skriver Macworld/PC World.

Dårlig pekeskjerm

Derimot får ikke Google noe klapp på skulderen for den berøringsfølsomme betjeningen som skjermen er utstyrt med. – Et merkelig innfall, siden Chrome OS i det store og hele fortsatt er mus-basert, heter det.

Skjermbetjeningen, som altså er et alternativ til å bruke styreflaten eller en mus, er dessuten treg, påpeker Macworld/PC World.

Styreflaten er en stor, sort glassflate.

Chromebook Pixel har beskjeden lagringskapasitet, med bare 64 GB Flash-lagringsminne i toppmodellen. Men det er ikke sikkert det betyr så mye, ettersom hele konseptet er sky-basert. Brukerens data vil i stor grad bli lagret på servere «i skyen».

Bra ytelse

Core i5-prosessoren har en klokkefrekvens på 1,8 GHz, som er mer enn noen annen Chromebook kan skilte med. Det gir konkurransedyktig ytelse både i HTML5-baserte spill, JavaScript-prosessering og andre tester, også sammenlignet med vanlige bærbare pc-er.

Men den høye ytelsen tapper batteriet fort. I testen hos Macworld/PC World gikk batteriet tomt etter vel tre timer.

Tallet på tilkoblingsmuligheter er beskjedent. Pixel-maskinen har to USB 2.0-porter – ikke 3.0 – samt en Mini DisplayPort, hodetelefonuttak og en sd-kortplass.

Chrome OS

Så langt maskinvaren. Men en pc må også vurderes ut fra programvaren som den kjører. Alt – absolutt alt – i Chrome OS skjer i en nettleserfane. Til og med maskinvarekommandoer som å skru av maskinen kontrolleres i et panel inne i en nettleserfane.

Googles tanke er at internett er alt som trengs for dagens pc-brukere. De som har gitt avkall på Word og Outlook til fordel for Google Docs og Gmail, har fått en forsmak på en nettsentret hverdag.

Macworld/PC World konkluderer med at det er en besnærende tanke, men tror ikke at folk som kjøper en såpass dyr bærbar pc vil være fornøyd med løsningen.

– Hvis alle apper hadde vært like gode som Googles apper, hadde dette kanskje ikke vært noe problem, skriver Macworld/PC World, men forteller deretter om frustrerende opplevelser blant annet med Twitter.

Utvalget på Chrome Web Store er til liten hjelp, for det er vanskelig å finne ut på forhånd hvilke apper som er imponerende gode og skuffende dårlige.

I testen fastslås det forøvrig at det er godt mulig å arbeide med Chromebook Pixel uten å være tilknyttet internett, selv om det kan være vanskelig å konfigurere for eksempel Google Docs for offline-bruke.

Konklusjon

Macworld/PC World konkluderer med at Chromebook Pixel er en velbygd bærbar pc med særdeles god skjerm.

Problemet er prisen og operativsystemet.

For omtrent den samme prisen får du en bærbar Mac eller en ultrabærbar Windows-pc med omtrent de samme spesifikasjonene og som dessuten kjører ditt foretrukne operativsystem med alle de programmene og spillene – og Dropbox-synkroniseringen – som du er vant til og forventer fra en bærbar pc.

Som en utpreget billig-pc kunne Chromebook-konseptet fungert bra, men Chromebook Pixel fremstår i øyeblikket bare som en overpriset kuriositet, skriver Macworld/PC World.

Det er ukjent om eller når Chromebook Pixel kommer i salg i Norge.

Google egen Chromebook Pixel-presentasjon finner du her .