TEST: Motorola Atrix - Mobilen som pc og underholdningssenter
Motorola Atrix er mer enn en vanlig mobiltelefon. Den kan brukes som underholdningssenter koblet til tv-en, eller forvandles til en bærbar pc med 11,6-tommers skjerm.
De mest avanserte mobiltelefonene har snart like god ytelse som det en normal pc hadde for ikke lenge siden. Så hvorfor ikke la mobiltelefonen fungere som «innmaten» i en bærbar pc? Det er hva Motorola har tenkt når de har utviklet Motorola Atrix.
LES OGSÅ:
Innovativ
Utvendig ser kanskje Motorola Atrix litt traust og kjedelig ut. Den er verken spesielt tynn og lett, eller har en design som skiller seg ut fra mengden. Men når du tar en nærmere kikk på telefonen, oppdager du at den likevel har ganske mange innovative og unike funksjoner.
Motorola Atrix er en kraftig mobiltelefon, og med en Tegra 2-brikke med to ARM Cortex A9-prosessorkjerner har du kraft nok til å kjøre selv de mest krevende appene.
Dette er den første telefonen vi har testet som har hatt innebygget fingeravtrykksskanner. Skanneren sitter i selve av/på-knappen, som for øvrig er ganske stor og sitter plassert skråstilt på toppen av telefonen. Etter at du har registrert fingeravtrykket ditt, kan du låse opp telefonen ved å dra fingeren over fingeravtrykksleseren.
Vi synes det er en smart løsning, selv om vi er usikre på om du sparer så veldig mye tid. Du må nemlig først trykke av/på-knappen før du kan skanne fingeren. Og en firesifret pin-kode tar tross alt ikke lang tid å taste.
Skjermen er 4 tommer stor og har en oppløsning på 540 x 960 punkter. Det er samme oppløsning som HTC Sensation, men med litt mindre skjerm er punkttettheten høyere på Atrix. Det gjør at bildet virker veldig skarpt, selv om skjermen ikke utmerker seg spesielt når det gjelder bildekvalitet ellers. Glasset foran skjermen er av typen «Gorilla-glass», som er blant de mest ripesikre på markedet.
Motorola har lagt sitt eget Motoblur-grensesnitt oppå det vanlige Android 2.3-grensenittet. Det fungerer ganske bra, og du har blant annet widgeter som kontinuerlig viser informasjon fra ulike sosiale nettverk.
Smart universell innboks
I tillegg til den vanlige e-postklienten og Gmail-klienten som er standard på Android, har Motorola lagt ved en mer avansert meldingsklient som kan vise deg informasjon fra mange ulike e-postkontoer, sms-er, meldinger fra Facebook, Twitter, og så videre – alt i en og samme visning når du velger funksjonen «universell innboks».
Innboksen har en egen widget på startskjermen, som hele tiden viser uleste meldinger – uansett konto, og uansett om meldinger kommer via Facebook, sms eller Twitter.
Bildegallerifunksjonen er ganske god, og viser deg både bilder som ligger på mobiltelefonen og bilder som venner har delt via Facebook.
Men zooming i bilder gikk ikke like jevnt som på mange andre telefoner med like kraftig prosessor som denne. Motorola Atrix har for øvrig støtte for mediedeling via DLNA, slik at du enten kan se bilder eller videoer som ligger lagret på en medieserver på telefonen, eller sende bilder eller video til en DLNA-kompatibel tv.
Ringefunksjonen er ganske smart, og viser deg automatisk kontaktpersoner som passer når du enten taster de første bokstavene i navnet til personen, eller de første sifrene i telefonnummeret. Telefonen har en funksjon for støydemping, som ved hjelp av en ekstra mikrofon på baksiden fanger opp bakgrunnsstøy og fjerner dette digitalt etterpå. Dermed skal lydkvaliteten under samtaler bli bedre.
LES OGSÅ:
Mobiltelefonen som pc
Det mest spesielle med Atrix er antagelig tilbehøret. For det første følger det med en HDMI-dokking og en fjernkontroll, slik at du kan koble telefonen til en tv og bruke den som et mobilt underholdningssenter. Dokkingenheten har tre usb-kontakter i tillegg til HDMI, så du kan koble til for eksempel mus, tastatur og usb-minnepinner.
Du får også kjøpt et annet tilleggsutstyr som kalles Lapdock, som ser ut som en ultratynn bærbar pc. Den inneholder ingen prosessor eller andre komponenter du vanligvis finner i en bærbar pc.
I stedet er det mobiltelefonen som er «pc-en». Du dokker rett og slett mobiltelefonen i et lite spor på baksiden av den 11,6 tommer store Lapdock-skjermen, og så overføres bildet til skjermen via HDMI.
Tastaturet til Lapdock-en er ikke så aller verst, og den store håndleddstøtten foran tastaturet og den tynne designen gjør at Lapdock-en føles ganske bra. Det er også en stor pekeplate, som riktignok mangler multitouch – noe vi kunne ønsket oss spesielt for å kunne rulle enklere i nettsider eller navigere mer effektivt rundt i menyene.
LES OGSÅ:
Når du har dokket mobiltelefonen i Lapdock-en eller kobler den til tv-en via HDMI-dokkingen, får du opp en spesiell visning som Motorola har kalt Webtop. Dette er i praksis en tilpasset Linux-versjon som kjører Android i en virtuell maskin.
Skjermbildet til mobiltelefonen vises i et eget «Mobile View»-vindu på venstre side av Lapdock-skjermen. Dette vinduet kan flyttes rundt, og du kan veksle mellom å vise mobilskjermbildet i stående eller liggende modus. I tillegg har du mulighet til å surfe på nettet via en Firefox-nettleser. Både mobilskjermen og Firefox-vinduet kan vises i fullskjermsmodus.
Les videre på neste side...