TEST: Apple Macbook Air: Ren evolusjon

Man trenger ikke fikse noe som ikke har problemer i utgangspunktet. Men ett problem er det...

Publisert Sist oppdatert

For de fleste trenger Macbook Air ingen introduksjon. Siden lanseringen av den første modellen i 2008 har Air vært blant de mest ettertraktede ultrabærbare og en «inspirasjon» for mangt en designer hos andre pc-produsenter. Rent utseendemessig har ikke Air endret seg så mye på fem og et halvt år – og det har det vel heller ikke vært et behov for heller.

Vi har nå testet både 11- og 13-tommers-modellen. Spesifikasjonsmessig er det små forskjeller mellom de to ut over skjermstørrelsen, men enkelte detaljer kan man merke seg.

Det man vel i utgangspunktet kan si er at 11-tommeren kan være litt bedre egnet for dem som skal bruke pc-en mye på farten – eller ønsker en maskin liten nok til at den får plass i en håndveske. Men med det sagt er ikke 13-tommeren stor og tung, og en del vil nok fortrekke den større skjermen som 13-tommeren har.

Tre nyheter

Sammenlignet med forrige generasjon Macbook Air er det tre nyheter som spesielt kan trekkes fram med 2013-modellen: Prosessoren, SSD og teknologi for trådløst nettverk. I denne artikkelen er det også disse nyhetene vi kommer til å legge størst vekt på.

Som mange andre pc-er lansert de siste par månedene benyttes Intels fjerdegenerasjons Core-prosessorer – gjerne referert til som «Haswell». Sammenlignet med forrige generasjon har man et redusert strømforbruk og en liten økning i ytelse sammenlignet med prosessorer med samme grunnspesifikasjoner.

I modellene vi testet fant vi en 1,3 GHz Core i5-4250U-prosessor. Alternativet vil være en Core i7-4650U på 1,7 GHz, hvilket krever at man i skrivende stund legger i 1200 kroner ekstra. For de med litt mer krevende bruk innenfor blant annet bildebehandling og annet grafisk arbeid, eller hvis man også skal jobbe litt med video, kan det være verdt den ekstra kostnaden. Men for «vanlig bruk» vil nok Core i5-prosessoren for de fleste gjøre jobben utmerket og uten at man i praksis ville ha merket forbedringen i7 ville gitt.

Sammenlignet med forrige generasjon Macbook Air har man her imidlertid ingen reell økning i prosesseringsytelsen på de fleste områdene. Ytelsen for Core i5 1,3 GHz-prosessoren blir i stor grad den samme som for den forrige Core i5-prosessoren på 1,7 GHz. Ytelsen holder til vanlig bruk, men for mer krevende bruk kan det naturlig nok være en fordel å se på Macbook Pro, som også i 13-tommers-utgaven kan leveres med en del raskere prosessorer enn det man finner i Macbook Air.

Som forgjengeren er det ingen muligheter for å oppgradere minnet. Ved kjøp har man valget mellom 4 og 8 gigabyte, og vår anbefaling her vil generelt være å gå for 8 gigabyte først som sist. Dette er et element som for en del brukere med litt tyngre bruk kan utgjøre en større ytelsesforskjell enn Core i5 vs. i7.

LES OGSÅ:

Den viktige Intel Core-generasjonen

Rask SSD

Macbook Air kan leveres med SSD-lagringsenhet på 128, 256 eller 512 gigabyte. Tar man utgangspunkt i 13-tommers-modellen vil det koste cirka 1800 kroner ekstra å gå fra 128 til 256 gigabyte, og videre 2400 kroner å gå fra 256 til 512 gigabyte – en relativt stiv økning i pris, men så benytter Apple også en noe spesiell SSD.

SSD-ene som benyttes er de samme og er basert på tilkobling direkte mot PCI Express. SSD-er blir vanligvis koblet til via Serial ATA. Enten i form av en tradisjonell Serial ATA-tilkobling, eller mSATA som er en standard for SSD-er i liten formfaktor eller via proprietære grensesnitt. Problemet med Serial ATA kan i teorien sies å være at båndbredden tilgjengelig er lavere enn hva dagens flashminneteknologi kan levere av ytelse. Med 6 Gbps Serial ATA vil SSD-er være begrenset til litt i overkant av 500 megabyte i sekundet. Med PCI Express 3.0 vil man per PCI Express-linje ha 985 megabyte i sekundet. PCI Express-enheter kan benytte fra én og opptil 16 linjer.

M.2 er en ny standard for PCI Express-baserte SSD-er, som på sikt er ment å erstatte mSATA. Apple benytter seg ut i fra det vi kan forstå ikke av denne standarden, men en proprietær løsning. En ulempe med dette blir at det for oppgradering vil være færre alternativer å velge mellom. Apple har hatt proprietære løsninger på flere tidligere Macbook Air SSD-er, og det har vært enkelte aktører som har kommet med oppgraderingsløsninger. Man har da riktignok måtte betale litt ekstra.

Ytelsesmessig ser vi høyere topphastigheter enn hva de tidligere SSD-ene Apple har benyttet leverer. Maksimalytelsen legger seg i våre tester på over 700 megabyte i sekundet, som da også blir et par hundre megabyte mer enn hva de fleste pc-ene på markedet har – riktignok har vi sett over 800 megabyte i sekundet lesehastighet på pc-er som Acer S7, Sony Vaio S13T og Asus U500Uz. Dette gjennom bruk av to SSD-er i RAID 0.

Det skal imidlertid sies at topphastighet for lese- og skriveoperasjoner er noe vanlige brukere gjerne kun vil se gjennom overføring av svært store filer – for eksempel mot Thunderbolt-lagringsenhet basert på SSD eller flere harddisker i RAID. På operasjoner knyttet mer til vanlig applikasjonsbruk blir ytelsesforskjellen mot en rask vanlig SSD nødvendigvis ikke stor – her ligger faktisk SSD-ene på skriving noe bak de raskere SSD-ene på markedet ellers. I praksis vil det for en vanlig bruker imidlertid være mer snakk om målbare forskjeller enn merkbare forskjeller.

LES OGSÅ:

Nye Ultrabook-krav

Tilkoblinger og funksjoner

Andre tilkoblinger på pc-en er det to USB 3.0-porter, Bluetooth og naturligvis Thunderbolt. Thunderbolt-teknologien er som for forgjengeren, og ikke nye Thunderbolt 2 som ble lansert i forbindelse med lanseringen av nye Mac Pro. I motsetning til 13-tommeren har 11-tommers Air ikke integrert SD-minnekortleser. Vi bemerker ellers at SD-minnekortleseren er rask, hvilket blir en fordel for dem med et raskt minnekort med mye data. Vårt minnekort var spesifisert til 80 megabyte per sekund lesehastighet og 35 megabyte per sekund skrivehastighet, noe som også ble resultatet i praksis. Det vi ellers ser for en del pc-er er at minnekortleseren internt er koblet til USB 2.0, hvilket begrenser ytelsen til rundt 30 megabyte i sekundet.

Siden starten har Apple ikke hatt kablet nettverk på Air. Man kan her enten benytte en usb-adapter eller Thunderbolt-adapter. Fordelen med Thunderbolt-adapteren er at den gir støtte for Gigabit Ethernet.

Maskinen er utstyrt med TPM-brikke, men det er ellers ikke gjort ekstra sikkerhetsmessig ut over den funksjonaliteten som finnes i OS X.

Les videre på neste side...