TEST: Fujitsu Lifebook U772: Lett, proff og stilig

Hva produsentene mener er ultrabærbare er så mangt. Fujitsu Lifebook U772 er av den ekte sorten og rettes mot bedriftsbrukerene.

Publisert Sist oppdatert

U772 frontes av Fujitsu som den eneste ultrabærbare basert på Intels ultrabook-spesifikasjoner som er rendyrket for bedriftskrav. Det fremste elementet som trekkes fram er at det kan leveres en ekte dokkingstasjon med pc-en. Dokkingstasjon gir mulighet for å koble til et bedre tastatur og større skjerm, noe som kan være ekstra viktig på pc-er i dette segment, for det handler om kompromisser når pc-ene blir mindre.

Av modellkonfigurasjonene tilgjengelig er det ellers modeller tilgjengelig med blant annet integrert 3G, 4G LTE, TPM og støtte for vPro. Serviceavtale med blant annet on-site neste arbeidsdag-respons er også tilgjengelig.

LES OGSÅ:

TEST: Toshiba Portégé Z930: Ekte lettvekter

Konstruksjon

Pc-en har 14-tommers skjerm, men fotavtrykket er som for en del pc-er med 13,3-tommers skjerm. Vekten er rett i overkant av 1,4 kilo – en imponerende lav vekt for en 14-tommers-pc.

Fargealternativene er sølv, rød og sort – med fargene har man litt forskjellige konfigurasjoner. Selv om det er en tynn og lett pc får man absolutt et godt inntrykk av konstruksjonen. Chassiset er i magnesium. Rent utseendemessig blir pc-en, i hvert fall i rødt, er friskt pust fra Fujitsu, som ellers ikke akkurat har hatt så "spennende" design for de fleste av sine modeller.

Med tanke på skjermstørrelsen på 14 tommer er vi skuffet over at Fujitsu ikke kan levere modeller med høyere skjermoppløsning enn 1366x768. Selv om full hd-oppløsning blir å be om litt mye, kunne nok i det minste 1600x900 vært å foretrekke for mange.

Fargegjengivelsen er på samme nivå som mye annet i segmentet – helt ok for de fleste. Her er det et stykke opp til for eksempel Asus UX31A og Apple Macbook Air når det gjelder fargenøyaktighet. Lysstyrken imponerer heller ikke – vi målte den i underkant av 200 cd/m2 – mange maskiner i dette segmentet, og spesielt hvis man tenker på de dyrere konfigurasjonene av U772, har gjerne fra 300 cd/m2. Skjermoverflaten er matt, hvilket vi liker etter som det gir mindre refleksjoner i en del lysmiljø.

LES OGSÅ:

TEST: Fujitsu Lifebook S792: Avansert 13-tommer

Tastaturet er vi noe usikker på. Det er mulig at det bare krever litt mer tilvenning, men undertegnede ble i hvert fall ikke helt komfortabelt med det. Det er lite respons i tastaturet og man blir usikker på om man virkelig trykket tasten ned. Hva som er et godt tastatur kan imidlertid handle en del om personlige preferanser. Styreflaten er stor og for så vidt god. Den har i likhet med en del andre nyere pc-er ikke dedikerte knapper, men fungerer slik at nedre del av styreflaten presses ned.

Pc-en blir ikke spesielt varmt. Kontra en del andre pc-er i segmentet merket vi viften litt mer uten at pc-en var under spesielt høy belastning. Mye støy er det imidlertid ikke.

LES OGSÅ:

TEST: Dell Latitude E6430s: God jobb-pc?

Ytelse og funksjoner

I skrivende stund leverer Fujitsu U772 med Core i5-3317U eller i7-3667U på det norske markedet. i5-en er på 1,7 GHz, mens i7-en er på 2 GHz. i7-prosessoren har i tillegg høyere TurboBoost-hastighet (3,2 i stedet for 2,6 GHz), større andrenivåbuffer (4 i stedet for 3 megabyte), raskere grafikkprosessordel, støtter Intels vPro-plattform for administrasjon og Trusted Execution-teknologi. Oppgitt maksimalt strømforbruk for prosessorene er det samme.

4 gigabyte minne er standard, mens 8 gigabyte ifølge spesifikasjonene er det maksimale. For intern lagring finnes maskiner med 128 eller 256 gigabyte SSD – her benyttes Microns raske C400-modell. Modeller med disk på opptil 500 gigabyte er også tilgjengelig.

Vi testet maskinen med SSD og ytelsen er det ikke noe å utsette på – her er det tett mellom maskinene som har de samme prosessorene – forskjellen mellom en pc med SSD og med tradisjonell disk kan bli stor. Riktignok har harddiskversjonene av U772 også en liten SSD som fungerer som buffer for de mest brukte filene på harddisken.

LES OGSÅ:

TEST: Lenovo Thinkpad T430s: Når det skal jobbes

Av tilkoblinger dirkete på pc-en finner man to USB 3.0-porter og en kombinert USB 2.0/eSATA-port. For skjerm har man HDMI og via en medfølgende adapter støtte for kablet Gigabit Ethernet. SD-minnekortleser er også på plass.

I tillegg kan man som vi har vært inne på benytte dokkingstasjon. Dokkingkontakten sitter under pc-en og leverer også strøm til pc-en. Man unngår da som på usb-dokkingstasjonene at man må koble til en usb-kabel og strømkabel. Det skal i utgangspunktet heller ikke være noe dårligere ytelse på portene på dokkingstasjonen kontra tilsvarende porter på pc-en.

Pc-en kan leveres med 3G eller 4G LTE integrert gjennom kort fra Sierra Wireless. Så vidt vi kan se er alle modellene ute hos norske nettbutikker i skrivende stund i hvert fall med 3G. Mange klarer seg nok i dag med deling av 3G-forbindelse via mobiltelefonen, mens for flere kan nok 4G nå bli en høyere prioritet å få integrert i pc-en. SIM-kortplass er enkelt tilgjengelig uten at pc-en må slås av. Pc-en har ellers normalt gode egenskaper for trådløst nettverk. Fingeravtrykksleser er ellers på plass og smart plassert – riktignok er den utformet slik at den ikke akkurat gjør designen noen tjenester.

LES OGSÅ:

TEST: HP Spectre XT: Lekker ultrabærbar fra HP

Batterimessig skiller pc-en seg lite fra andre ultrabærbare vi har testet i senere tid. Tallene er for så vidt gode, med over fire timer på videoavspilling, over fire og en halv time for kombinert websurfing/Spotify og fem timer og tre kvarter på applikasjonsbruk via Powermark. Tallene skiller seg heller ikke så mye fra Toshiba Z930 som vi har også har testet – riktignok klarer Toshiba-en på enkelte av våre andre batteritester også marginalt lengre driftstid.

LES OGSÅ:

TEST: Sony Vaio S 13P: Dyr, men gjennomført

Konklusjon

For de enkleste modellene med Core i5 og harddisk starter prisen på i overkant av 8 500 kroner. Modellen vi testet var et par tusen dyrere enn rimeligste modell, og inkluderte da 128 gigabyte SSD og 4G.

Det blir enkelte elementer som vi mener kunne vært bedre. Vi kunne spesielt ønsket et hakk høyere skjermoppløsning og bedre lysstyrke fra skjermen. Tastaturet falt heller ikke helt i smak hos oss. Jeg mener å huske noen pc-er fra 80-tallet som ga omtrent samme «følelsen» under bruk som tastaturet på U772, men det er mulig at man ved litt lengre tids bruk har vendt seg mer til det. Vi tror imidlertid kompromisset i henhold til å få pc-en tynn nok har gått ut over tastaturet.

Det er imidlertid fult mulig å lage pc-er med gode tastatur på pc-er dette segmentet, noe Lenovo har bevist med deres Thinkpad X1 Carbon. Dette en pc vi snart kommer tilbake med en test av, men det skal også sies at det er en pc som ligger en del høyere i pris.

Vi la også merke til at smuss fra tastaturet festet seg til skjermen. Dette et problem vi tidligere la merke til på en del pc-er, hvis skjermen har blitt presset litt mot tastaturet i sekken, men som ikke er like vanlig i dag. På noen pc-er opplevde vi over tid at det ble permanente merker i skjermen fra tastene på grunn av dette. Hvorvidt så blir tilfelle for U772 kan vi ikke svare på.

Muligheten for 4G og dokkingstasjon blir elementer som drar opp inntrykket. Til å være en 14-tommer er det heller ingen tvil om at Fujitsu her har laget en kompakt og lett pc.

LES OGSÅ:

TEST: Dell XPS 14: Businesskledd mellomvekter