TEST: HP Elitebook 8460p - En pc for tøff kontorbruk
Elitebook 8000-serien skal være HPs beste bærbare for bedrifter.
HP Elitebook 8460p er en 14-tommers pc som rettes mot bedrifter med relativt høye krav til de bærbare pc-ene. HP selv går såpass langt at de kaller maskinen «business rugged» og mener pc-en skal tåle relativt tøff behandling i forhold til utfordringene ved vanlig bruk.
Riktignok er det store forskjeller mellom forskjellige 8460p-modeller på flere områder. Pc-en kan også leveres i en større 15,6-tommers-versjon.
Det tekniske
Elitebook 8460p kan leveres med Core i5 eller Core i7. Vår testmodell ble levert med Core i7-2620M på 2,7 GHz. Dette er en av de aller raskeste tokjerneprosessorene Intel kan levere nå til bærbare pc-er.
For lagring finnes det modeller med tradisjonell harddisk eller SSD. SSD-en leverer meget høy ytelse, men kunne egentlig levert høyere ytelse. SSD-en som benyttes er en Crucial RealSSD C300, som egentlig har støtte for 6 Gbps Serial ATA, men er i HP-pc-en blitt begrenset til 3 Gbps. I praksis betyr dette imidlertid ikke mye for normal bruk.
Kombinasjonen av svært rask prosessor og rask SSD gjør at pc-en er svært rask når det kommer til vanlig applikasjonsbruk.
Når det gjelder grafikkprosessor vil de fleste versjoner av pc-en leveres med Intels integrerte HD Graphics 3000-løsning. Dette vil nok gjøre en tilfredsstillende jobb i vanlige applikasjoner for de fleste og også for HD-videoavspilling. 3D-messig er det imidlertid en svak løsning. Vår 8460p var utstyrt med AMDs Radeon 6470M. Det er en relativt enkel og rimelig grafikkprosessor, men gir bedre 3D-ytelse enn den integrerte løsningen. Den vil også gi bedre støtte for applikasjoner som benytter grafikkprosessoren for akselerasjon – for eksempel brukergrensesnittet i Adobe Photoshop. Å forvente at man skal kunne spille de mer krevende nye spillene med høye grafikkinnstillinger kan man ikke forvente.
Vår testmodell hadde 1600x900-oppløsning (HD+), som vi mener passer 14-tommers skjerm godt. Pc-en leveres også i konfigurasjoner med 1366x768-oppløsning. Hvis man velger 15,6-tommers-modellen, vil vi absolutt anbefale 1600x900-oppløsning. Skjermoverflaten er matt, hvilket gir mindre reflekser.
Pc-en har fire usb-porter, derav to som støtter USB 3.0. Firewire er også på plass, samt Expresscard-ekspansjonskortplass og Displayport for tilkobling av ekstern skjerm.
Det er støtte for dokkingstasjoner, og HP leverer en rekke forskjellige dokkingmodeller. Pc-en kan leveres med integrert 3G. Wlan-kortet er Intels Centrino 6205. Vi opplevde ytelsen og rekkevidden for wlan som normalt god, selv om ikke dette er det aller beste av Intels wlan-kort.
Sikkerhetsmessig og administrasjonsmessig legger HP også opp til gode løsninger gjennom både maskinvare og programvare. HP har løsninger som er lagt opp for sentraladministrasjon i en bedrift, eller som kan settes opp lokalt på maskinen av brukeren. Her er det også muligheter for låsing av maskinen hvis den skulle bli stjålet, autorisasjon på maskinvarenivå og kryptering av harddisk.
HP sin programvare er relativt brukervennlig, men forskjellige deler er noe separert. En ytterligere samling av funksjonaliteten i ett verktøy/grensesnitt kunne ha vært en fordel.
Pc-en har optisk enhet, men det er adapter å få kjøpt for å bruke denne plassen til sekundær harddisk eller SSD.
LES OGSÅ:
Konstruksjon
Ifølge spesifikasjonene starter vekten på 8460p på 2,07 kilo. Modellen vi fikk til test veide 2,45 kilo. Det er en vekt som ikke er så ulik mange andre 14-tommere på markedet – riktignok finnes det enkelte modeller som er tildels vesentlig lettere.
Tastaturet og styreplaten liker vi også meget godt. Styrepinne er også på plass for dem som foretrekker det. Øverst på skjermen finnes en liten lampe som kan aktiveres og som lyser opp tastaturet.
Når det kommer til støy og varmeutvikling har vi ikke noe å utsette på maskinen. For modellene uten dedikert grafikkprosessor kan man trolig forvente lavere støynivå. Merk at det er en opsjon i BIOS for å deaktivere at viften går hele tiden når pc-en står tilkoblet strøm.
Garanti er avhengig av modell, samt at det er muligheter for utvidelser - for eksempel 3 års garanti, samt på-stedet-service. Også for Long Life-batteriene er garantitiden 3 år.
LES OGSÅ:
Batteri
Modellen vi testet var med dedikert grafikkprosessor, og i motsetning til mange andre pc-er i dette segmentet nå tilbyr ikke HP en løsning for å svitsje mellom grafikkprosessoren som er integrert i Intels prosessorer, og den dedikerte løsningen. Dedikert grafikkprosessor benytter mer strøm også på vanlig applikasjonsbruk, og i praksis kan man da få kortere batteridriftstid når man har oppgaver som egentlig ikke trenger dedikert grafikkprosessor.
Maskinen klarte henholdsvis fire og fire og en halv time på vår HD-videavspillingstest og på vår web-surfing/Spotify-streaming-test. Dette et absolutt godkjent resultat, og for vanlig applikasjonsbruk eller lett websurfing bør maskinen i praksis klare noe mer enn dette. Vi ser imidlertid på en del modeller i dette segmentet driftstid som er rundt 50 prosent bedre enn hva vi hadde på 8460p.
Vær obs på at maskinen kan leveres med litt forskjellige batterityper. Vi testet maskinen med et 55 watt-timers batteri, som også er av typen som skal tåle flere ladesykluser enn vanlige batterier før man ser noe nevneverdig reduksjon av kapasiteten. Man får også sekundært batteri som kan monteres under pc.
LES OGSÅ:
Konklusjon
Elitebook 8460p gir et bra totalinntrykk og kan være et godt kjøp. Riktignok kan pc-en føles litt stor og tung. Om man i dette segmentet ønsker en pc med HD+-skjerm og høy ytelse, men noe lavere vekt, kan vi anbefale at man tar en titt på Lenovos Thinkpad T420s. Riktignok blir den også litt dyrere.
LES OGSÅ: