TEST: Toshiba Z830 og Asus UX31E: To lekre lette
Asus UX31E er en designmessig perle med god ytelse og bedre skjerm enn de fleste konkurrentene. Men det er elementer med Toshibas Z830 man kan merke seg.
For noen uker siden kom den første «Ultrabooken» inn til test – Acer Aspire S3. Denne var den første pc-en i en lang rekke som går inn i et segment av maskiner med 11,6-13,3-tommers skjerm, vekt på 1,1-1,4 kilo og pris på til dels godt under 10 000 kroner.
Asus UX31E oppfyller ikke Intels krav til å kunne få et ultrabook-klistremerke så vidt vi kan se - vekten for vår testmodell er over de 1,36 kiloene Intel spesifiserer, samt at vi ikke kunne finne noen konfigurasjon som koster 1000 dollar eller mindre på det amerikanske markedet.
Men det er egentlig likegyldig. Vi tror man etter hvert vil se en rekke modeller som ikke tilfredsstiller Intels krav, uten at det egentlig betyr noe.
For eksempel kan problemet være at noen produsenter ikke vil levere en konfigurasjon som i USA koster under 1000 dollar.
I andre tilfeller kan det være at vekten er noen få gram for mye, ikke imøtekommer Intels krav for hvor raskt maskinen skal våkne fra strømsparingsmodus eller har en Core i5- eller Core i7-prosessor som ikke er av dem som Intel sier skal benyttes. Toshiba Z830 bærer imidlertid Ultrabook(tm)-klistremerket.
LES OGSÅ:
God ytelse
Etter hvert kan det nok komme flere konfigurasjoner på markedet av maskinene vi har testet. Asus-en hadde en Core i7-2677M med to kjerner på 1,8 GHz og med 2,9 GHz TurboBoost-hastighet. Asus-en kan også leveres i en modell med Core i5-prosessor, men av en eller annen grunn er denne i skrivende stund dyrere enn Core i7-modellen.
For Toshiba-en benyttes det en Core i5 med to kjerner på 1,6 GHz og med 2,3 GHz TurboBoost-hastighet. Denne prosessoren har i tillegg en mindre hurtigbuffer enn i7-prosessoren i Asus-en.
I vanlige stasjonære er det raskere prosessorer – man ser gjerne Core i5 og i7 med 2,3 til 2,8 GHz. Man skal imidlertid ha tunge bruksområder for at man vil merke forskjellen. Selv med Core i5-prosessoren i Toshiba-en er det god ytelse på oppgaver som vanlig bildebehandling, som ofte vil være det tyngste mange i målgruppen av denne typen maskiner vil ha.
Minnemessig er begge pc-ene utstyrt med 4 gigabyte minne. Asus spesifiserer 4 gigabyte som det maksimale, mens Toshiba angir 6 gigabyte.
Begge maskinene har 128 gigabyte SSD. I maskinen fra Asus finner vi den raskeste SSD-en vi har testet levert i en pc. SSD-en fra Adata og basert på kontroller fra Sandforce.
Dette er imidlertid en av to SSD-er som Asus benytter. Maskinen kan også bli levert med en noe tregere SSD fra Sandisk. Er man kravstor, bør man sjekke med forhandler om de vet hvilken modell de har inne.
Ut i fra informasjonen vi har funnet på nettet er det også litt andre variasjoner i hvilke deler Asus benytter på enkelte områder. Det er også modeller med andre nettverkskort og annen produsent på styreflaten.
Toshiba på sin side benytter egen teknologi når det gjelder SSD-en, men det er her valgt en løsning som ytelsesmessig er langt fra moderne. Selv sammenlignet med SSD-er som er over to år gamle ville ikke Toshiba-SSD-en levert god ytelse. Riktignok vil det være betydelig raskere enn en vanlig harddisk for normal bruk.
Ser vi på ytelsestallene fra våre testprogrammer er vi spesielt overrasket over Asus-en. Både i Mobilemark og PCMark 7 ligger pc-en på høyde eller like bak pc-er der vi trodde forskjellen skulle være større på det rent prosessormessige.
Les videre på neste side...