Er han norges beste kodeknekker?
Jørgen Madslien danket ut 44.800 konkurrenter, fant bistandsbudsjettet og vant kunnskapsspillet "Jakten på Daron" fra Norad.
Den 6. april i år lanserte Direktoratet for utviklingssamarbeid (Norad) spillet Jakten på Daron. Spillere knekker stadig vanskeligere koder og konkurrere om å vinne reisegavekort på 25.000 kroner, i tillegg til heder og ære, naturligvis. Over 44.800 personer har prøvd seg, men bare 1.100 klarte å løse alle oppgavene frem til finalen.
Brukte over hundre timer
Den 28. april var finalen i konkurransen, og NTNU-studenten Jørgen Madslien fra Oslo var den første til å knekke den siste koden etter fire og en halv times intenst hodebry.
- Dette er helt sinnssykt, det føles helt uvirkelig at jeg har vunnet. Jeg har jobbet intenst med oppgaven, og var veldig nervøs for at jeg ikke var først da jeg endelig skjønte koden til slutt, sier Madslien.
Han forteller at han har brukt et hundretalls timer på å løse alle gåtene siden spillet åpnet i begynnelsen av april. I tillegg har han lært mye om norsk bistandsarbeid, som også er målet med spillet fra Norad.
Kunnskapsspillet tester nemlig spillerenes kunnskap om norsk bistand rundt om i verden. Den kjente kodemakeren Petter Amundsen, som har utviklet kodene spillerene må løse, har rollen som skurken som stjal hele det norske bistandsbudsjettet.
Spilleren sporer Amundsen gjennom flere utviklingsland som Norge gir bistand til, og må knekke svært tøffe koder for å få tilbake pengene og vinne spillet. Det er også mye å lære underveis.
Øker kunnskapen
Ifølge Madslien har det hele fungert etter planen.
- Jeg har definitivt lært mye om bistand gjennom spillet. I tillegg til at det har vært morsomme oppgaver, har jeg blitt overrasket over ting jeg har lært om for eksempel barneekteskap og hvordan bistand hjelper. Det har inspirert meg til å ville lære mer, sier Madslien.
Med premien i hånda får han en flott sjanse til å reise. Australia og Oseania frister, men Madslien er også blitt inspirert av det han har sett og lært i spillet.
- Jeg har fått litt lyst til å lære mer om afrikanske land, så det er definitivt en mulighet, sier Madslien
Du kan fortsatt prøve deg
Selv om konkurransen er over kan man fortsatt bryne seg på koder i kunnskapsspillet. Alle kodeknekkere som vil gi seg selv en real utfordring kan fortsatt prøve seg på det Norad kaller "den brutalt vanskelige finaleoppgaven".
Og samtidig lære om norsk bistandsarbeid, selvsagt.
- Det er tydelig at spillet har engasjert mange, og vi er svært fornøyde med at så mange har tatt utfordringen. Samtidig har mange lært mye om hvordan norsk bistand bidrar til utdanning og jenters rett til skolegang, sier kommunikasjonsdirektør i Norad, Eva Bratholm.
Jakten på Daron spilles i nettleser, er helt gratis og veldig vanskelig.