Vinner innovasjonspris for smarte varmtvannstanker
Innovasjonsprisen 2022 gikk til et prosjekt om smarte varmtvannsberedere som snakker med strømnettet og varmer opp vannet i perioder der pågangen i nettet er lav.
Prisen ble delt ut under Smartgridkonferansen 2022 til prosjektet «Nettstøtte fra hjelpsomme varmtvannsberedere, som Elvia, OSO Energy og Smartgridsenteret står bak. Det melder Sintef i en pressemelding.
– Vinneren av innovasjonsprisen 2022 skårer veldig høyt på innovasjons-grad. Prosjektet har utviklet en ny varmtvannsbereder som kan brukes som fleksibilitet i strømnettet, uten at det går på bekostning av opplevd komfort eller sikkerhet, for eksempel når det gjelder Legionella, og som kan styres ut fra lokale spenningsforhold, sa juryleder Sonja Berlijn under prisutdelingen.
Elvia har testet ut teknologien på over 100 kunder i Innlandet med lovende resultater.
Bruker strøm når ikke alle andre gjør det
Prosjektet med smarte varmtvannsberedere som måler spenningen på strømmen i det lokale strømnettet og regulerer seg ut fra den, er det første av sitt slag i verden.
Under presentasjonen på Smartgridkonferansen hadde Alf Inge Kraglund Tunheim, prosjektleder for FoU i Elvia, tatt med seg en varmtvannsbereder på scenen for å demonstrere teknologien. Det er få ting som krever så mye strøm som varmtvannstanken. Det påpekes at en slik tank varmer seg opp igjen rett etter at noen tar en dusj, men det er kanskje ikke nødvendig:
– De smarte varmtvannsberederne OSO har utviklet sammen med oss har en liten styringsenhet som overvåker tilstanden i det lokale strømnettet. Er spenningen lav, prøver den å utsette oppvarmingen litt. På den måten kan vi utnytte nettet bedre, forklarte Tunheim.
Fleksibilitet i strøm
De tre mest innovative prosjektene fikk presentere prosjektet sitt under Smartgridkonferansen på Hell 13. og 14. september 2022. Norflex kom på andreplass, mens +Cityxchange endte på tredjeplass av de innkomne forslagene.
–Norflex har som mål å utvikle fremtidens strømnett ved å legge til rette for et mer fleksibelt strømforbruk, fortalte Rune Hogga, administrerende direktør i Agder Energi Fleksibilitet, under sin presentasjon.
+Cityxchange, som endte på tredjeplass, er et EU-prosjekt som skal få Trondheim til å bruke mindre energi enn kommunen produserer. Klaus Livik og Tom Jensen fra Trondheim kommune presenterte prosjektet under konferansen.