Test: Logitech Ultrathin Keyboard Cover
Logitech er på banen med det som trolig er det beste iPad-tastaturet akkurat nå.
Logitech Ultrathin Keyboard Cover er et kombinert iPad-deksel og tastatur. Med dette tilbehøret blir iPad-en omdannet til noe som ligner på en liten ultrabærbar pc.
Den samlede vekten av vår tredjegenerasjons-iPad og Logitech-dekselet/tastaturet er ganske nøyaktig 1000 gram – altså 1 kg. Av dette utgjør selve iPad-en 667 gram.
Når du tar iPad-en opp fra tastaturet og legger iPad-en og tastaturet sammen – «ansikt mot ansikt» – skjer to ting automatisk: iPad-en går automatisk i dvale (du trenger ikke å slå den av) og en magnetlist hekter enhetene sammen med et lite klikk, omtrent som på Apples eget SmartCover.
Den omvendte prosessen gjør at dette er en av de raskeste bærbare pc-ene å få startet opp. Ta fra hverandre de to delene, legg tastaturet på bordet – og før du har fått satt iPad-en i sporet ovenfor tastaturdelen, er iPad-en allerede slått på.
Hvis du bruker pinkode-beskyttelse på iPad-en din, kan du taste inn tallene med de numeriske tastene øverst på tastaturdelen.
Du kommer imidlertid ikke unna å måtte peke eller sveipe på selve skjermen innimellom, for eksempel for å starte apper. En del av oss har motforestillinger mot å bruke pc-er med berøringsfølsom skjerm, ut fra tanken om at styring via fingerbevegelser passer best på noe som ligger på bordet eller i fanget, ikke på en stor skjerm som rager opp fra skrivebordet. Da kan problemet med musearm fort bli utvidet til skulderslitasje. Men med så liten skjerm som den vi har på iPad, blir dette neppe noe problem.
Dessuten er det så mye man vinner betjeningsmessig. Jeg er blant dem som skriver ganske raskt på tastatur, men når jeg skriver direkte på skjermen på en iPhone eller iPad, må jeg enten sette ned hastigheten betraktelig eller rette opp ekstra mange skrivefeil underveis.
Effektivt og behagelig
Selv om Logitech-tastaturet er ganske trangt og med forholdsvis små taster, opplevde jeg det likevel som effektivt og behagelig å bruke.
Tastaturet er utstyrt med de nordiske tegnene, men dette er et fellestastatur for svensk, norsk og dansk. Danskene og nordmennene ble aldri enige om hvor de vil ha Æ og Ø, og derfor finner vi én tast merket «ÆØ», mens tasten ved siden av er merket «ØÆ». De samme tastene er også merket med svenskenes «Ö» og «Ä». Men dette er vel mer et estetisk enn et praktisk problem.
Tastaturet har en fn-tast som sammen med talltaster og et par andre kombinasjoner byr på en rekke snarveier. For eksempel starter man søkefunksjonen ved hjelp av fn + 1.
Tastaturet kommuniserer med iPad-en via Bluetooth. Det er av/på-knapp og en Bluetooth-søkeknapp på høyre side.
I tillegg finner man en liten usb-kontakt til å koble tastaturet til en Mac eller pc for å få ladet opp det innebygde batteriet. Ifølge Logitech skal et fulladet batteri holde til omtrent seks måneders bruk når Keyboard Cover brukes to timer om dagen. Vi har ikke testet tastaturet så lenge, men har så langt ikke behøvd å lade batteriet.
Logitech-tastaturet er ikke helt fritt for svakheter. Som alle andre tastaturer vi har prøvd der iPad-en festes til tastaturet i skråstilt posisjon, har også Logitech valgt å la iPad-en stå ganske løst i et spor. Det fungerer greit ved skrivebordet, men har du den på fanget mens du skriver, skal det ikke store bevegelsen til før iPad-en deiser i gulvet. Ja, det skjedde da vi testet løsningen, uten at vi prøvde å fremprovosere noe uhell. Til alt hell gikk det bra.
Konklusjon
Logitech Ultrathin Keyboard Cover anbefales til alle iPad-brukere som ønsker seg et praktisk og hendig tastatur som dessuten gjør nytte som iPad-deksel.