Søkte gratisarbeid - fikk Facebook-storm
Webgruppen ville ha en ansatt i 50 prosent stilling uten betaling. Det har utløst massiv kritikk. - Sosial dumping, mener forbundsleder Hans O. Felix.
Mandag la Webgruppen ut en stillingsannonse der de søkte etter en praktikant til en 50 prosent ulønnet stilling. Fra før har kursarrangøren to ulønnede praktikanter på huset.
– Er ikke dette å utnytte mennesker?
– Det kan kanskje se sånn ut ved første øyekast, men det kommer an på hvordan det gjøres, sier Nina Furu, som er kursleder og en av eierne i Webgruppen.
– Det var en misvisende annonse, vi ville indikere at det ikke var en fulltidsstilling, sier kurslederen.
– Hva får dere ut av å ha folk jobbende gratis hos dere?
– Vi får nødvendigvis ikke så mye igjen, men kanskje et annet perspektiv og flere som klekker ut ideer.
Betaler i kurs
Ifølge Furu ønsker hun med praktikantstillingen først og fremst å gi folk en sjanse til å lære. I stedet for betaling får praktikantene veiledning, arbeidserfaring og så mange gratis kurs de ønsker. Flere av kursene har en verdi på 5000 kroner.
Furu kan ikke svare på hvordan ordningen med å få betaling via gratis kursdeltakelse er i henhold til loven.
– Jeg vet ikke om det er lovlig. Vi ønsker ikke å gjøre noe som ikke er lovlig, sier Furu. Hun påpeker at hun ikke vet noe om hvordan det gjøres med skattebetalingen i henhold til dette, men at hun vet at regnskapsføreren på huset har hatt noen runder med skatt.
Endret annonsen
Da stillingsannonsen ble delt på Facebook, førte det til en storm av kritikk. Deretter ble stillingsbeskrivelsen i utlysningsteksten endret til én arbeidsdag per uke. Og lønn etter avtale.
Furu forteller at de strengt tatt ikke trenger en praktikant til. Hun må selv bruke tid på å kvalitetssikre arbeidet til praktikantene, og at firmaet dermed ikke sparer tid ved å ha praktikanter på huset.
– Det vi ønsker er å gi folk en sjanse til å lære, forsikrer Furu.
Sosial dumping
Hans O. Felix i El og it forbundet synes ikke noe om slike ordninger, og mener at forhold som dette grenser til utnyttelse av folk.
Han tror også at å få betalt i kurs ligger helt på gråsonen av hva som er lovlig.
– Hele konseptet med at folk gir tjenester og ikke nyter noe i arbeidspenger kan karakteriseres som sosial dumping, sier Felix.
Den vanlige måten
Furu hevder at Webgruppen aldri har utnyttet noen.
Selv om det står i annonsen at Webgruppen "søker for omgående tiltredelse", har Furu fått motstridende følelser. Nå er hun usikker på om hun i det hele tatt ønsker å ta inn en ny praktikant, og forteller at de må gå gjennom prosessen en gang til. Hun vil også se nærmere på statusen til de to praktikantene som allerede er på huset.
– Vår motivasjon er å hjelpe folk, og jeg er lei meg for hvordan annonsen fremsto.
Furu ønsker ikke å fremstå som noen poster-girl for gratis arbeid og forsikrer om at hvis de skal ansette flere praktikanter fremover så skal det gjøres på en helt annen måte.
– Vi må få det inn i ordninger som Nav eller via Høgskolene. Hvis ikke ansetter vi folk på vanlig måte, sier hun.