TEST: Qpad MK-70 – Helt enkelt, helt genialt

Mens andre lesser på med ekstrataster og funksjoner, holder Qpad det enkelt og funksjonelt.

Publisert Sist oppdatert

Det var med Qpads første mekaniske tastatur, MK-80 med Cherry MX Blue-brytere, at vi først virkelig fikk øynene opp for mekaniske tastaturer. Eller, det er ikke helt sant, for vi var jo innom en rekke mekaniske tastaturer av ymse varianter gjennom 80- og 90-tallet også, inkluder Cherrys egne tastaturer. Mer rett er det kanskje dermed å si at Qpad gjenforente oss med mekaniske brytere og tastaturer slik de helst bør være.

Nå nærmer det godt over tre år siden vi testet Qpad MK-80, og siden den gang har vi testet en rekke mekaniske tastaturer, inkludert Qpads MK-50 og MK-85. De to tastaturene var utstyrt med samme bryter, den noe mer stillegående og lettere Cherry MX Red, som har endt opp med å bli den mest utbredte bryteren i spilltastaturer de siste årene.

Forskjellene mellom de to lå i at MK-50 var omtrent så enkelt som du kan få det. Det var rett og slett bare et tastatur med mekaniske brytere. Ingen lys, ingen ekstrataster, ikke usb-porter eller programmeringsmuligheter. MK-85 hadde på sin side både usb-porter og programmerbare taster, og en prislapp som var omtrent det dobbelte av MK-50. Et sted midt imellom lå fortsatt MK-80, med usb, men uten programmeringsmuligheter.

Fortsatt enkelt, men med lys

Og nå er altså svenske Qpad klare med en ny versjon av sitt MK-tastatur. Ifølge selskapets grunnlegger og sjef, Christer Körnbäck, skal Qpad MK-70 plassere seg et sted mellom MK-50 og MK-80. Kanskje ikke så overraskende, gitt navnet. MK-70 skal by på det lille mange savnet med MK-50, nemlig lys bak tastene, samtidig som prisen ikke blir altfor stiv, selv om 900 kroner fortsatt er litt penger.

Dette med lys under tastene kan kanskje virke litt banalt, men i løpet av årene har vi lært oss å virkelig sette pris på taster med lys, og nå føles det nesten litt rart å sitte der med et tastatur med malte bokstaver på tastene.

Bortsett fra lyset bak tastene, er Qpad MK-70 så å si identisk med MK-50. Tastaturet ser helt likt ut som alle de tre tidligere modellene, altså enkelt og ganske anonymt. Det ser nesten litt gammeldags ut, og det liker vi egentlig veldig godt. Det er noe befriende i å slippe å sitte der med et tastatur som ser ut en blanding av et stealth-fly og en bil fra en av Fast and Furious-filmene.

Ingenting ekstra

I likhet med MK-50 glimrer usb og lydgjennomgang med sitt fravær her. Under tastene var vårt testtastatur utstyrt med Cherry MX Red-brytere, de samme som på MK-50 og MK-85, og en hel haug med andre spilltastaturer. I motsetning til MK-50, har MK-70 altså små led-lys under hver av tastene. Denne gangen er de blå, ikke røde som på MK-85. Lysstyrken kan justeres ved hjelp av Fn-tasten og pil opp eller ned på talltastaturet. Eller du kan slå dem helt av.

Det som skiller mekaniske tastaturer mest, annet enn hvilken farge lysene har og hvor mye de blinker, eller hvor mange programmerbare taster og gimmicker de har, er bryteren som er plasser under tastene.

Det vanskelige valget

De aller fleste tastaturprodusentene velger å bruke brytere fra den tyske produsentene Cherry, som frem til for kort tid siden hadde patent på sin bryterdesign. Med utgått patent har det den siste tiden dukket opp en del kopier av Cherry MX-bryterne. Kopier til tross, Cherry MX-bryterne er bedre, og blant de aller beste på markedet. Bryterne er presise, solide og behagelig å bruke. I tillegg finnes det flere forskjellige typer av Cherry MX. Det som skiller er vekten på motstanden i bryteren, og typen motstand.

Lettest er Cherry MX Red, som Qpad MK-70 altså er utstyrt med. Denne bryteren har et jevnt nedslag, med lik motstand, eller vekt, fra topp til bunn. Bryteren aktiveres på to millimeter, men når ikke bunnen av nedslaget før etter fire millimeter. Dermed kan du med litt trening skrive både raskere og mer effektivt, ved å unngå å slå bryteren helt ned.

Etter Cherry MX Red kommer MX Black, som har det samme, jevne nedslaget, men som er en god del tyngre. Vår erfaring er at MX Black er litt i tyngste laget, og at vi nesten blir litt slitne i armene av å skrive mye tekst på et tastatur med MX Black.

Noen tastaturer leveres med en bryter kalt MX Blue, blant annet Qpad MK-80 og eldre versjoner av Razer Blackwidow – før Razer begynte å bruke «egne» brytere. MX Blue har en merkbar endring i motstanden i det bryteren aktiveres, samtidig som du hører et tydelig klikk. Det både føles og høres litt ut som et gammelt tastatur fra 80-tallet. Vår erfaring er at MX Blue er en helt fantastisk bryter om du skriver mye tekst, men at den ikke er like godt egnet til for eksempel skytespill som det MX Red er.

En annen, men lite utbredt variant er MX Brown. Denne er litt som en mer stillegående variant av MX Blue, med en ikke alt for merkbar endring i motstanden ved aktivering av bryteren. MX Brown er god å skrive med, og fungerer også ypperlig til spilling, og vi skulle ønske flere produsenter valgte MX Brown.

Bryter etter bruk

Hvilket tastatur og hvilken brytertype du bør velge avhenger altså av typen bruk du skal ha de til. Noen produsenter leverer samme tastaturmodell med forskjellige typer brytere, slik at du selv kan velge. Qpad er blant disse, og du kan velge mellom Red, Blue, Brown eller Black på flere av deres tastaturer. MK-70 er imidlertid ikke ett av dem, så her må du klare deg med MX Red.

Det er for så vidt ikke noe problem, for Cherry MX Red er ypperlig tilpasset den bruken tastaturet er tiltenkt.

Vi har brukt Qpad MK-70 både til spill og til jobb. Faktisk er hele denne testen skrevet raskt, presist og behagelig med MK-70. Cherry MX Red-bryteren er ikke fullt like god som Blue eller Brown når det skal skrives mye, men fortsatt langt bedre enn selv gode membrantastaturer – som er den mest utbredte, og ikke like gode, tastaturteknologien.

Herlig følelse

Som med andre mekaniske tastaturer, og de aller fleste spilltastaturer, er Qpad MK-70 utstyrt med høyreiste taster, noe vi liker godt. Motstanden i MX Red-bryteren kan være litt lav i noen tilfeller, men er samtidig svært behagelig. Det er nesten litt som å la fingrene fare over myk silke, noe som sikkert høres helt teit ut, men det er den enkleste måten å forklare det på.

Til spill kommer den lave motstanden godt med. Kombinert med høy presisjon er det ofte raskere å bevege seg eller trykke inn kommandoknapper enn med et membrantastaturer. Som kjent er det mye å tjene på å være litt raskere enn motstanderen på slagmarken, og det er vi med Qpad MK-70. Lærer du deg å utnytte tastaturet skikkelig, blant annet med å bare trykke så langt som det trengs for å aktivere bryteren, kan du spare verdifull tid i kampens hete.

USB eller PS/2?

Litt morsomt er det at Qpad fortsatt leverer sine tastaturer med en overgang til PS/2, altså den gamle typen tilkobling for tastatur og mus. Med tastaturet koblet til via denne får du full N-Key rollover, altså at du om så kan trykke ned alle tastene på tastaturet samtidig, og pc-en vil fortsatt skjønne hva du driver med. Via usb må du nøye deg med litt færre samtidige taster aktivert, men så har man da uansett bare 10 fingre å bruke samtidig.

Alt er imidlertid ikke helt perfekt med Qpad MK-70. Eller det er ikke helt sant. Selve tastaturet er nær perfeksjon. Problemet er at det mangler noe av det vi ser på som viktig ekstrautstyr. Da vi pakket opp esken med Qpad MK-70 fant vi nemlig ingen håndleddsstøtte. Qpad-tastaturene er relativt høye i forkant, noe som gjør at vi opplevde at hendene ble liggende i en litt ubehagelig posisjon.

Vi var så heldige å ha et par Qpad-tastaturer liggende fra tidligere, slik at vi kunne tyvlåne håndleddsstøtten derfra, men det er vel ikke akkurat normalen at en har slikt liggende. Vi kan ikke tenke oss at det hadde kostet Qpad mye ekstra å legge med en slik håndleddsstøtte, og er litt forundret over at den manglet.

Konklusjon

Vi har testet alle Qpads tidligere tastaturer, og det er egentlig ikke mye nytt som har skjedd med MK-70. Det er da heller ikke poenget med det nye tastaturet. Det heter seg jo slik at det ikke er noe poeng å fikse noe som fungerer. Og er det noe Qpads tastaturer gjør, er det nettopp det.

Ved siden av Logitechs litt i overkant overdrevne, men likevel herlige G710+, er Qpads tastaturer våre favoritter. De er enkle, frie for alskens dilldall, ser bra ut og fungerer ypperlig. Stort mer trenger vi egentlig ikke.

Tanken er at Qpad MK-70 skal fylle tomrommet mellom det litt mer avanserte og en anelse dyrere MK-80, og det enklere MK-50. For de par ekstra hundrelappene du må legge til for å oppgradere fra MK-50 får du egentlig bare lys bak tastene, men for mange, oss inkludert, er det verdt de ekstra kronene. Klarer du deg uten lys, kan du trygt gå for MK-50. Da kan du i samme slengen velge en av de andre Cherry MX-bryterne.

I bruk er Qpad MK-70 for det meste en drøm. Tastemotstanden og følelsen i tastene er herlig, og det er både raskt og presist å skrive eller spille med MK-70. Det eneste negative med Qpads nyeste tastatur er at det mangler håndleddsstøtte, noe vi opplevde som et stort savn, og noe som skuffet litt, når vi vet at selv det rimeligere MK-50 leveres med. Og det er nettopp her den siste prikken på terningen opp mot karakter seks ryker. For hadde det ikke vært for den manglende håndleddsstøtten hadde Qpad MK-70 vært en klar sekser. I stedet ender det opp med en sterk femmer.