TEST: Qpad MK-80 Pro Gaming Keyboard - Nostalgitripp

Qpads nye spilltastatur med mekaniske taster gjør oss rent nostalgiske.

Publisert Sist oppdatert

Qpad er best kjent for å lage musematter til spillbruk. De har imidlertid også litt annet spillutstyr å by på, og vi har tidligere testet både hodesettet Qpad QH1339 og spillmusa 5K. Denne gangen har turen kommet til selskapets første spilltastatur.

De fleste tastaturer er i dag basert på membranteknologi, hvor tastene hviler på et gummimembran som trykkes ned mot en sensorplate i det du slår ned en tast. Teknologien er rimelig og enkel, men gir litt mer svampete tilbakemelding enn de klassiske mekaniske tastaturene. De er heller ikke fullt like solide som et mekanisk tastatur.

Det er nettopp mekaniske taster Qpad har valgt til sitt første spilltastatur, som er en oppgradert og forbedret versjon av Xarmor U9BL. Det er for så vidt helt greit, ettersom det er et tastatur vi ikke har sett til salgs i vår del av verden.

QPAD MK-80 Pro Gaming Keyboard sendte umiddelbart tankene omtrent 25 år tilbake i tid, til Commodore 64 og XT-pc-er med sine klikkete og høylytte tastaturer. Mange husker nok også IBM- og Cherry-tastaturene fra 80- og 90-tallet. Det var nesten litt som å skrive på en gammeldags skrivemaskin, om enn ikke så tungt.

Antikvarisk, men effektiv tilkobling

Det er ikke bare de mekaniske Cherry MX Blue-bryterne som sitter under hver tast som skiller Qpad MK-80 fra de fleste tastaturene på markedet. Uvant er det nemlig også at Qpad MK-80 trives best når det kobles til pc-ens PS/2-port - en tilkobling vi ikke en gang kan huske når vi brukte sist.

Ved å koble til PS/2-porten vil du få noe bedre responstid og uendelig mange samtidige tastetrykk, mens du med usb vil merke at pc-en ikke forstår helt hva som skjer om du trykker ned for mange taster samtidig. Til vanlig er ikke det noe problem, men i spill med avanserte tastekombinasjoner kan det være litt trøblete.

I tillegg til PS/2-tilkoblingen er det også usb og to minijack-plugger. Usb-ledningen går til den innebygd usb-huben, mens de to minijack-ledningene kobles til lydkortet i pc-en. Dermed kan du koble til hodesettet rett i tastaturet. Usb-ledningen gir også liv til baklyset i tastaturet, noe et hvert spilltastatur med respekt for seg selv må ha. Som seg hør og bør er lyset blått og kan justeres over fire nivåer - eller slås helt av om du skulle ønske det.

Klassisk og enkelt

De fleste spilltastaturer er nærmest overlesset med ekstrataster og alskens funksjonalitet. Qpad har valgt å gjøre det enklere, og makrotaster kan du se langt etter. De første seks F-tastene lar deg justere lydnivå, samt enkle mediefunksjoner - da i kombinasjon med en Fn-tast plassert ved siden av Alt Gr-tasten. Men det er også det.

 

Vi har testet mange spilltastaturer tidligere, og felles for de aller fleste av dem er at de er ganske utspjåket, om enn på en god måte. Ved første øyekast ser Qpad MK-80 nesten litt kjedelig ut. Tasteoppsettet er helt standard, og rent bortsett fra baklyset og det faktum at Qpad har valgt å plassere logoen sin på Q-tasten og mellomromstasten, er det lite som rent utseendemessig skiller det fra rimelige og enkle tastaturer. Det kan vi leve med, all den tid vi nok etter hvert skriver mer enn vi spiller - selv om vi fortsatt spiller mye. Det er nesten litt befriende med et tastatur uten alt det ekstra spjåket, og til vår spillbruk, som i all hovedsak dreier seg om skytespill, fungerer det ypperlig.

Til spill som krever avanserte tastekombinasjoner og gjerne forhåndsprogrammerte makroer, som for eksempel rollespill og strategispill, fremstår ikke Qpad MK-80 som et like godt valg. Til den slags bruk kreves det gjerne litt mer enn et så pass enkelt tastatur som dette faktisk er.

Konklusjon

Qpad MK-80 er ment som et spilltastatur, noe det med sin svært god presisjonen og tydelige tilbakemeldinger egner seg godt som - gitt at du i holder deg mest til skytespill og spill som ikke krever mengder av ekstrataster.

Vi mistenker imidlertid at det tross alt relativt enkle tastaturet kan være vel så godt egnet for de som skriver mye. Dette er nemlig vel så mye et skrivetastatur som et spilltastatur. Qpad MK-80 har en tastefølelse og tilbakemeldinger som er langt foran selv avanserte membrantastaturer. Det gir en herlig nostalgifølelse, og fungerer ypperlig, å taste i vei lange artikler på det. Støynivået gjør nok MK-80 best egnet til bruk hjemme. I et åpent kontorlandskap mistenker vi at du fort kan få en del nye uvenner om du velger Qpad MK-80.