TEST: AMD Radeon 6990 - AMDs nye dobbeltmonster

AMD Radeon HD 6990 klatrer, ikke overraskende, øverst på grafikkorttronen.

Publisert Sist oppdatert

Fram til Nvidia lanserte Geforce GTX 580 i fjor høst hadde AMDs Radeon HD 5970 vært det ledende grafikkortet i over et år. Det er ganske lang tid i den bransjen. Strengt tatt ble det heller ikke flyttet ned fra toppen – ytelsen var på noen områder bedre enn GTX 580, på en del områder omtrent det samme og på noen områder like bak. Totalt sett, litt avhengig av hvilke tester/spill man fokuserte på, kunne Radeon HD 5970 fortsatt være det raskeste.

AMD Radeon HD 6990 skulle egentlig komme på markedet i fjor høst, men ble utsatt. Ikke på grunn av problemer. Inntrykket vi fikk var i hvert fall det at AMD ikke hadde noe press på seg med å komme opp med et ny toppmodell på grunn av ytelsen Radeon HD 5970 fortsatt ga. De kunne da benytte litt ekstra tid på å finjustere Radeon HD 6990 – og hjelpe produsentene med å få tømt lagrene for 5970. Man kan naturligvis også spekulere i at det omhandler produksjonskapasitet til å være mer sikret å kunne levere de lavere modellene i Radeon HD 6800- og 6900-seriene. Dette er kort som selger i et langt større volum enn en toppmodell, og vil være mer viktig for AMDs systemintegratorpartnere.

«Gammel» arkitektur

Radeon HD 6990 har to grafikkprosessorer. Disse deler arkitektur med Radeon HD 6000-kortene som ble lansert i fjor høst. Disse igjen var en oppdatering/optimalisering av Radeon HD 5000 som ble lansert. De to grafikkprosessorene som Radeon HD 6990 deler de fleste spesifikasjonene med Radeon HD 6970. Antallet eksekeveringsenheter, teksturenheter osv. er de samme. Forskjellene er at de to grafikkprosessorene på Radeon HD 6990, sett opp mot Radeon HD 6970, har litt lavere klokkefrekvens for grafikkprosessor og minne. Kortene vil imidlertid ha en bryter som aktiverer et overklokkingsmodus, der hastighetene er lik som for Radeon HD 6970.

De siste årene har man sett en trend med at markedets kraftigste grafikkort gjerne har vært med to grafikkprosessorer. Dette har vært en mer konstnadseffektiv løsning i henhold til utviklingen av grafikkprosessorene i seg selv, og allerede hadde man lagt fokus på at to grafikkort skulle kunne samarbeide for å gi bedre ytelse. Designmessig blir det dermed «enkelt» å lage et kort med to grafikkprosessorer for å få et enkelt kort med svært høy ytelse. Fordelen med et enkelt kort er at det ikke tar opp flere kortplasser i pc-en og produksjonskostnadene kan på enkelte områder være lavere – nødvendigvis ikke så mye. Priser og alternativer kommer vi tilbake til. Slik AMDs Crossfire-arkitektur er lagt opp kan man også benytte to Radeon HD 6990-kort i samarbeid.

Radeon HD 6990 og hovedkonkurrenten Geforce GTX 580 er rettet mot brukere som stiller ekstreme krav i henhold til ytelse og visuell kvalitet. For at man effektivt skal kunne utnytte potensialet i et slikt kort trenger man et råskinn av en pc. Ironisk sett kan vi her si at vi ikke vil anbefale en pc med AMDs Phenom II-serie av prosessorer – anbefaling vil være en av toppmodellene i Intels Core i7-serie. Det er også et kort som først viser sin styrke ved spilling i høyere oppløsninger – man bør ha en skjerm med minst 1920x1080-oppløsning – og det er krefter nok til å også kunne spille mange spill i 2560x1440 eller 2560x1600 – oppløsningene som benyttes for en del 27- og 30-tommers skjermer.

Kortet måler nesten 31 cm. Det er da ikke alle kabinettene som har plass. Legg også merke til at det er to 8-pinners strømkontakter.

Høyt strømforbruk

Med et strømforbruk som potensielt kan gå opp til 375 watt stilles det også store krav til pc-ens strømforsyning. Med tanke på at det skal drives en kraftig konfigurasjon ellers, vil en strømforsyning på 750 watt eller mer være hensiktsmessig. Generell kvalitet og linjefordelingsdesign for strømforsyningen vil her også spille en rolle for hvor kraftig strømforsyning man reelt sett trenger.

375 watt er etter spesifikasjon en begrensning for hva man kan hente ut strømmessig fra to 8-pinners PCI Express-strømforsyningskontakter kombinert med 75 watt via PCI Express-kortplassen på hovedkortet. Overklokking av kortet, blant annet via bryteren på siden av kortet, kan gi behov for å hente ut enda mer strøm, og en god strømforsyning blir viktig. Selv om ikke økningene i klokkefrekvens er så store, ser man at det påvirker systemets totale strømforbruk en god del. Grafikkortets økte ytelse kan også gi andre komponenter høyere belastning, samt at selv om man har en god strømforsyning med høy effektivitetsgrad, vil strømforsyningen ved høyere belastning også i seg selv bruke en del strøm ekstra – som bare forsvinner i varme.

Med opptil 375 watt blir det mye varme. Kortet skal bli kvitt dette, og det er klart at Radeon 6990 ikke er direkte stillegående når systemet er under belastning – det er mer direkte støyende. Men ok – når du spiller vil lyden fra spillet overdøve pc-en. Når kortet ikke er under belastning er det greit støynivå, spesielt sett i forhold til segmentet. Ifølge AMD er ikke strømforbruket høyere enn 37 watt når kortet ikke er under belastning. Sammenlignet med Geforce GTX 580 er støynivået en god del høyere, men så har kortet også bedre ytelse. Det er også stor forskjell mellom 6990 og gamle 5970. Vi håper noen produsenter etter hvert kan komme med en bedre kjøleløsning til 6990 enn AMDs referansekjøler.

Slik AMDs arkitektur er lagt opp, vil kortet under noen omstendigheter kunne sette ned klokkefrekvensen for grafikkprosessorene for at ikke strømforbruk og varmeutvikling skal bli for høy.