TEST: iRobot Looj: automatisk takrennevasker

iRobot Looj gjør det lett å fjerne gammelt løv fra husets takrenner. Eller er det egentlig enklere med en god gammeldags feiekost? Se video her:

Publisert Sist oppdatert

iRobot Looj er noe så eksotisk som en fjernstyrt takrennerenser. Den vasker takrennene for blader og annen skitt som hindrer vannet i å renne fritt frem til avløpet.

Først og fremst er dette et finurlig verktøy for villaeiere med høye trær i hagen som forsøpler takrennene i løpet av høsten. Hvor ofte man du trenger å rense en takrenne varierer selvsagt sterkt, men med en egen robot blir det trolig enklere å gjøre vedlikeholdet regelmessig.

Produsenten reklamerer med at iRobot Looj sparer deg for bryderiet ved å flytte stigen gjentatte ganger langs husveggen.

I teorien trenger du bare å klatre opp stigen i ytterkant av husveggen, slippe roboten ned i takrennen og deretter bruke fjernkontrollen til å manøvrere den gjennom skitten frem til den andre siden av huset. Deretter er det bare å rygge tilbake.

De lange gummibeltene sørger for å drive enheten fremover i rennen, mens en roterende propell med to gummiblader effektivt kaster møkka ut av takrenna. Ved å bruke fjernkontrollen velger man enkelt om enheten skal kjøre fremover eller bakover og om propellen skal rotere til høyre eller venstre.

Møkkajobb

I teorien skal løvet forsvinne som dugg for solen, men roboten har sine klare begrensinger. Selv om enheten fint tåler vann går det best når løvet og skitten i takrenna er helt tørr. Og er det for mye motstand vil oppgaven fort bli for tung for lille Looj.

Se bildeserie av Irobot Looj

Enheten er etter vår vurdering litt for lett i forhold til hvor mye kraft det er i rotorbladene. Disse roterer med en hastighet på 500 omdreininger i minuttet og har lett for å velte roboten når den møter motstand. I utgangspunktet det ikke noe problem å kjøre den opp ned, men straks den vipper over på andre siden går også beltene den andre veien, slik at du må sette den i revers med fjernkontrollen. Er motstanden stor vil Looj rotere hele tiden. Du ser tydelig hvor dårlig dette fungerte på videoen ovenfor.

Rent teknisk er iRobot Looj en relativt enkel konstruksjon. Den består av et vanntett skrog med to tannhjul og to langsgående gummibelter. Innvendig sitter en elektromotor og et oppladbart batteri på 7,2 volt. Håndtaket på enheten hektes av når den plasseres i takrennen og fungerer deretter som en trådløs fjernkontroll. Rekkevidden på signalene herfra er bra. Vi hadde ingen problemer med å kontrollere enheten fra en avstand på 25 meter, noe som burde være tilstrekkelig for de fleste bygninger.

Vår testmodell hadde betegnelsen Looj 150 og ble levert med ekstra batteri, ekstra gummiblader og en bæreveske inkludert i prisen på 1995 kroner. Den norske forhandleren er Dinrobot.no.

Konklusjon

Etter å ha sett produsentens egen demonstrasjonsvideo på nettet håpet vi iRobot Looj ville være en utmerket løsning for å åpne opp tette takrenner, men den fungerer best for regelmessig finfuss. Det skal ikke mye møkk til før Looj enten kjører seg fast eller velter slik at du må rygge frem og tilbake. I vår relativt møkkete takrenne endte vi med å måtte flytte med oss stigen for å få jobben gjort skikkelig.

I de fleste tilfeller vil du nok renske takrennen raskere med en helt ordinær feiekost til femti kroner. Resultatet vil trolig også bli penere ettersom roboten griser til både vegger og underlag idet møkka kastes veggimellom.

Har du takrenner som er tørre og ikke er spesielt skitne vil Looj garantert gjøre en kjedelig jobb morsom, men du bør vel strengt tatt bruke feriepengene dine på noe annet.

iRobot Looj 150

Pris: Ca kr 1 995 inkl. mva.Internett: irobot.com Norsk forhandler:Dinrobot.no Pluss: Gjør rensking av takrenner til en lek.

Minus: Ikke nødvendigvis raskere enn en vanlig feiekost. Kan grise til veggene.

Se bildeserie her