Fikk ikke lage politi-drone
Politisjefen i Vestfinnmark hadde planene, og dronene, klare. Men så kom sentrale myndigheter og sa stopp.
- Det var i vår vi kjøpte et par sånne leketøy fra Apple Store, for å se litt på hvordan dette kunne bli brukt i operativt politiarbeid.
Det forteller Torbjørn Aas, politimester i Vestfinnmark politidistrikt til Computerworld.
Aas er en ivrig Twitter-bruker, og postet i forrige uke et bilde av en uniformert og godt merket politi-drone på det nettstedet.
Dronen er laget og tilpasset av en ivrig amatør i Karasjok. De har også laget en intern video som viser hvordan droner, eller multikoptre som han sier, kan bli brukt i operativt politiarbeid.
LES OGSÅ:
- Vi ser for oss dette brukt ved snøras, leteaksjoner, trafikkulykker, skarpe oppdrag, brann. Det er bare fantasien som begrenser hvordan vi kan bruke dette.
Aas ser for seg dronene brukt til observasjon, men også til frakt av objekter. Dronen de har testet ut har blant annet en løftekapasitet på tolv kilo, og stor rekkevidde.
- Man kan i teorien fly inn kommunikasjonsutstyr, matpakke eller ullteppe til folk som er i en vanskelig situasjon, sier han.
Men da Politidirektoratet fikk nyss i prosjektet ble det bråstopp.
Skal utvikle sentralt
- Man har bestemt seg for å se på dette sentralt. Vi vil ikke ha lokale utredninger.
Ole Bredrup Sæverud, som er prosjektleder for teknologi i Endringsprogrammet i Politiet, bekrefter at de inntil videre har satt ned foten for ubemannede luftfartøyer i Politiet.
Han forteller at de sentralt vil dra veksler på de erfaringene som er gjort lokalt, også i Vestfinnmark, men at all planlegging fra nå skal foregå sentralt. Blant spørsmålene som er uavklart er om det skal være et eget spesialistmiljø for droner, eller om hvert enkelt distrikt skal kunne ta det i bruk.
Han sier også at de er veldig tidlig i prosessen, og foreløpig har flere spørsmål enn svar.
- Det er økonomiske spørsmål, driftstekniske spørsmål og så videre, sier Sæverud.
Han forteller at de vil se på erfaringer fra andre land.
Innovativt distrikt
Torbjørn Aas i Vestfinmark må dermed leve uten droner framover. Det lille politidistriktet har også hatt to app-prosjekter på gang, en for publikum og en nød-app. Begge to må skrotes, i sentraliseringens navn.
- Hvorfor er dere så kreative i Vestfinnmark?
- Ja, si det, vi har ingen utviklings- eller it-avdeling, vi er et bittelite politidistrikt, og jobber utfra filosofien av å utnytte fordelen med å være små. Det er kort vei fra ide til ferdig løsning.
- Og så er det sikkert ingen ulempe at jeg selv er opptatt av utvikling, sier politisjefen.
- Nød-appen er egentlig fra dansk politi. Vi er ikke så smarte at vi finner på alt sjøl, men vi er så smarte at vi stjeler gode ideer, sier han.
Knakende bra
Likevel setter han ikke pris på at prosjektene deres blir stoppet fra sentralt hold. Han fortstår dog at Politidirektoratet har behov for kontroll.
- Vi ønsker å bidra sånn at politiets verktøy blir de beste for å gi folk god hjelp. Derfor er det synd at nye tiltak som dette møtes med "takk, men nei takk". Jeg tror engasjement og ideer fra grasrota er nødvendig for å skape endring i politiet.
- Jeg håper nå at politiets endringsprogram, som har fått i oppgave å se på politiets bruk av multikopter, tar fatt i saken. Vi ønsker iallefall å jobbe videre med dette, for jeg synes det er knakende bra, sier han.
Foreløpig ser det likevel ut til at norsk politi må klare seg uten droner fra Vestfinnmark.
- Vi er lojale mot Politidirektoratet, sier Aas.