Oracle/Google blusser opp igjen
Har man opphavsrett på API-er? Ny utvikling i Java-krangelen etter Oracle-anke.
Det ser ut til å blåse nytt liv i den juridiske konflikten mellom Oracle og Google rundt Java.
Det var i fjor at distriktsrettsdommer William Alsup i California mente at Javas programmeringsgrensesnitt (API) ikke kan dekkes av kopirettighetslover, ettersom de er et funksjonelt grunnleggende krav for å skrive kompatible applikasjoner, heller enn et kreativt verk.
Ankeretten mener det ligger en logisk brist et eller annet sted mellom linjene.
- For meg fremstår det som nesten all datakode må ha en funksjonell mening, hva er ellers meningen? Du skriver ikke datakode på grunn av dets pene, uttrykkende fraser, du skriver det fordi det har en funksjon, sa dommer S. Jay Plager på onsdagens høring om temaet.
Det var i 2010 at Oracle mente Google, via Android, brøt patenter og kopirettigheter for Java som Oracle eide etter oppkjøpet av Sun. I sitt ønske om tiltrekke seg Java-utviklere til Android, tok Google det beste Java hadde å by på og integrerte i sitt mobile operativsystem, er påstanden til Oracles advokat Josh Rosenkrantz.
API-kluss
Konflikten har utviklet seg til en større prinsipiell debatt rundt API-er og intelektuelle rettigheter, som folk på sidelinja tror kan påvirke hele programvareindustrien. Dette til tross for at Alsup i sin dom er spesifikk på at den gjelder Google/Oracle konkret, og ikke API-er generelt.
Saken har splittet programvarehavet i to, der aktører som Microsoft og EMC har stilt seg bak Oracle. Disse selskapene mener det blir umulig å skape nye produkter om arbeidet ikke er beskyttet. Derfor bør ankeretten tilsidesette Alsups dom, mener Rosenkrantz. Han påstår Oracle har lidd ekstraordinære økonomiske tap på bakgrunn av Androids suksess, og det kan ikke være rettferdig, mener han
Men i juni signerte mer enn 30 it-ingeniører, med Electronic Frontier Foundation i spissen, et dokument der de argumenterte med at en avgjørelse i Oracles favør snarere tvert i mot vil være det som undetrykker innovasjon. - Friheten til å reimplementere og utvide eksisterende API-er har vært nøkkelen til konkruranse og fremgang i it-feltet, heter det fra den kanten.
Ikke bare-bare
Nå håper Rosenkrantz retten, i motsetning til forrige gang, vil ta stilling til spørsmålet om såkalt "fair use" - et begrep vi ikke har i Norge, men som deler visse likhetstrekk med "den frie sitatretten" vi har i europeisk opphavsrett.
Onsdag førte diskusjonen om forskjellen mellom API-er og andre typer kode til en real debatt mellom Google-advokat Robert van Nest og dommer Kathleen O'Malley.
- "Det som kjører programmet, heller en programmet selv, eller verktøyet som gir adgang til programmet, heller enn programmet selv" kan du ifølge lvoen ikke ta kopirett, mener van Nest.
I så fall vil funnet om at API-er ikke kan tas kopirett på også gjelde leverandører som Apple og Microsoft, ifølge O'Malley.
- Dette vil gjelde alle mulige dataprogrammer der ute, sier han.
Da svarer van Nest:
- Jo, men kun kommandosturkturen, det du trenger for å få adang til funksjonene.
Han forklarer at Google i forbindelse med Android gjenskrev all implementeringskoden.
- 15 millioner linjer Android-kode er originalt.
Ankerettens avgjørelse kan føre til at saken kommer opp på nytt i det amerikanske rettssystemet. Det kan også hende Oracle og Google inngår forlik. Begge parter avstår fra å kommentere saken mens den pågår, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.