Facebook gir etter for brukerne

Facebook skulle lagre data i evig tid, men nå endres vilkårene. Igjen.

Publisert Sist oppdatert

Hvordan Facebook bruker den enorme mengden med personlig data de sitter på, blir mye diskutert.

For noen uker siden endret Facebook på sine brukervilkår. Der det før stod at Facebook mistet retten til din data om du valgte å slette profilen din, ble det da et stort tomrom.

Med andre ord: Brukerdata til slettede Facebook-brukere kunne være Facebooks eie. For alltid. Forbrukerrådet raste på nyhetssendingene til NRK i beste sendetid, og nettet har kokt av protester.

Nå tar endelig Facebook bladet fra munnen, og påstår det hele var en misforståelse. De snur i saken, og i Facebook-bloggen skriver de at den gamle brukervilkårene vil gjelde inntil nye er laget.

Åpenhet-paradokset

- Vi vil aldri dele informasjon på måter du ikke ønsker, skriver Facebook-gründer, og nå millionær, Mark Zuckerberg i sin blogg.

Han sier at grunnen til at de tok vekk den omtalte delen av brukervilkårene, var for å gjøre noe annet mer klart. Nemlig at om du for eksempel sender en melding fra din profil til en annen, slettes ikke meldingene fra mottagerens innboks selv om du forlater nettsamfunnet. Som Zuckerberg skriver, er dette samme måte som for eksempel epost fungerer, og det skal ha vært nettopp dette de ville ha klarere i brukervilkårene.

- Men vi har fortsatt mye arbeid som gjenstår for å forklare slike ting klart og tydelig, skriver Zuckerberg.

Han innrømmer videre at språket i brukervilkårene er, som det ofte er, formelt og vanskelig.

- Interessant tid

Videre mener Zuckerberg at det er et interessant paradoks i det hele: Folk vil ha tjenester som kan snakke med hverandre, hvor de kan dele informasjon om seg selv og andre på tvers av plattformer. Samtidig vil man ha kontroll på sin egen data. Dette kolliderer, skriver Zuckerberg.

- Det finnes ingen systemer i dag som lar meg dele min epost-adresse med deg, samtidig som jeg kan velge hvem du deler den med, skriver han.

- Vi er inne i en interessant utvikling når det gjelder den åpne internett-verdenen. Og det er et vanskelig terreng å navigere i. Dette blir et stort fokus for oss i år, og jeg vil dele mine tanker.