Solid dusør for gamle e-skurker

Hjelper du FBI å fakke forfatteren av "Lover Spy"-trojaner, kan du få 50 Benjamin Franklin-sedler.

Publisert Sist oppdatert

Det tilsvarer omtrent 305.000 norske kroner, og er slettes ikke verst inntekt for å gi FBI nok informasjon til at de omsider klarer fakke småkjeltringen Carlos Enrique Perez-Melara fra El Salvador.

Les også:

"Soupnazi" sto bak korthacking

FBI vil ha tak i ham på grunn av en trojaner han skapte rundt 2005. Love Spy, som skulle hjelpe deg fakke utro partenere via infiserte e-kort, ble (via perez-Melaras amerikanske bedrift) solgt til 1000 folk og infiserte flere tusen datamaskiner, ifølge FBis etterlysnings-biografi.

Et par interessante aspekter ved saken, er at FBI ikke har hatt noen gjennombrudd på åtte år, de vet ikke en gang om han er i USA, og det faktum at skadevare-skurkestrekene stammer fra det som nå kanskje kan kalles "den komplekse skadevarens tidlige dager" - mellom 2003 og 2005 var det hverken spesielt mye oppmerksomhet rundt slik trojanere og heller ei god oppdagings-rate.

$50K x 2

Nå som USA kryr av nettskurker, har det blitt en slags symbolsak å få Perez-Melara bak lås og slå, hvilket er hvorfor dusøren på denne etter hvert aldrende uoppklarte saken er såpass høy.

Men det er også andre nettkjeltringer i FBIs ønskeliste.

Om du har informasjon om Andrey Nabilevich Taame, en syrier anklaget for klikksivndel mellom 2007 og 2010, kan du også potensielt inkassere 50.000 dollar.

For pakistanerne Noor Aziz Uddin og Farhan Ul Arshad er det dusør på 50.000 per hode, de to er anklaget for å være involvert i en større, interansjonal, organisert sivndel som frarøvet ofre 50 millioner dollar.

$100K

En nykommer fra 2013 har enda høyere pris "på sitt hode". FBi er villige til å spytte ut 100.000 dollar om du har informasjon om hvor russiske Aleksey Bekan er. Han er anklaget for å i april gjøre innbrudd i databaser tilhørende flere større e-handlesfirmare i amerikas forente stater.

- Cyberskurkene vi søker har forårasket betydelig tap for individer og for vår økonomi. Og cyberkriminalitet forstetter å vøære en stor trussel for vår nasjonale sikkerhet, sier FBIs Richard McFeely ifølge Computerworlds nyhetstjeneste.