Hedret verdens viktigste bilde
Kvelden før åpningen av Photokina i Köln, ble verdens viktigste fotografi hedret.
Og samtidig ble historiske tråder spunnet fra fotojournalistikkens tidlige år til videreføringen av profesjonell fotografering i digital fatning.
Bildet vi snakker om, er det legendariske pressefotografiet av den unge vietnamesiske jenta Kim Phuc, som i 1972 ble fotografert mens hun løp naken – klærne hadde trolig brent av henne – mellom søsken og andre slektninger, gråtende og med store napalm-brannsår på kroppen, i panikk etter et bombeangrep mot landsbyen der hun bodde i datidens Sør-Vietnam.
Offer og fotograf på Photokina
I går kveld fikk vi treffe både Kim Phuc og fotografen, Nick Ut, som trolig reddet livet hennes etter å ha tatt bildet. Han fikk fraktet henne til sykehus etter at noen hadde kjølte ned brannsårene hennes med vann og sørget for at hun fikk prioritert behandling.
Begge ble hedret og mottok stående ovasjoner fra 750 gjester under Leicas åpningsarrangement på Photokina 2012. Fotografen av Vietnam-bildet, Nick Ut, er hedret med innlemmelse i Leica Hall of Fame.
Dette enkeltstående bildet, svært kontroversielt i sin samtidig, kan ha bidratt til å endre historien. I hvert fall ble det et ikon for den voksende motstanden mot USAs krigføring i Vietnam, fremfor alt i USA selv.
Bildet ble tatt med et av datidens Leica-kameraer, Leica M2. Dette er det viktig for Leica å minne oss om nå når selskapet lanserer nye, digitale versjoner av det klassiske Leica-kameraet, med det nye Leica M i spissen – detaljer kommer snart.
Tilbake til det berømte Vietnam-bildet: Vietnameseren Nick Ut (egentlig Huynh Cong Ut) arbeidet i felten sammen med amerikanske pressefotografer – hans storebror var blitt drept i tjeneste som fotograf hos Associated Press (AP).
Bildet av den nakne napalm-skadde jenta holdt på å bli stanset av APs selvpålagte sensur om ikke å publisere bilder av nakne barn, men APs fotosjef i Saigon, Horst Faas, så straks bildets ikon-potensial, og dagen etter hadde millioner av mennesker verden over sett bildet i avisen.
Bildet fikk stor politisk betydning og var trolig med på å tvinge president Richard Nixon til å gå av et par år senere.
Fotograf Nick Ut fikk Pulitzer-prisen for bildet, og er i dag aktiv fotograf i Los Angeles.
Kim Phuc, som nå bor i Toronto i Canada, fortalte på Photokina i Köln at hun i sin ungdom hatet bildet og var skamfull av det, men at hun senere har lært seg å forstå hvor viktig bildet har vært opp gjennom årene. Hun ble rørt til tårer av hyllesten i Köln.
Utrydningstruet
For noen år siden var tyske Leica en utrydningstruet kameraprodusent, på konkursens rand. Hvordan i all verden skulle et firma fra 1913 overleve overgangen til digitalfoto?
Nå viser det seg at firmaet har greid det over all forventning. For det er utvilsomt firmaets digitale satsing som har brakt Leica en inntektsvekst som gjør at det kan leie en hel messehall alene på Photokina-messen til å vise sine nyeste produkter – og en masse av de beste bildene som er tatt med Leica-kameraer, både før i tiden og i nyere tid.
Blant nyhetene som nå er lansert, er Leica M og Leica M-E. Dette er altså kameraer som Leica håper det også i fremtiden vil bli tatt prisbelønte bilder med.
Vi kommer tilbake med mer om kameraene.