Slik lager du en nødplakat til påske
TIPS: Bruk pc-en til å lage din egen nødplakat. Det kan komme til nytte i påsken, enten det gjelder snøskred, andre ulykker, sykdom, brann eller behov for politi.
Ved hjelp av pc-en kan du enkelt lage din egen nødplakat til å henge opp på veggen på hytta i påsken. Jobben tar mindre enn fem minutter, og nødplakaten kan være avgjørende for å få tilkalt redningsmannskaper i tide til riktig sted, dersom noe skulle skje.
Mange hytter og turistinkvarteringer som brukes i påsken, befinner seg på steder uten konkret gate- eller veiadresse. Det samme gjelder mange gårder og bolighus ute i distriktene. Nødplakaten inneholder GPS-koordinater som gjør at hjelpemannskapene likevel kan finne frem raskt.
Det finnes flere konkrete eksempler på at nettopp nødplakaten har vært til stor nytte i nødsituasjoner, opplyser Kartverket til PC World Norge.
Tidligere har vi skrevet om en sak fra Rjukan Arbeiderblad om en utrykning til en hytte i Skirvedalen der en person hadde fått akutte hjerteproblemer. Takket være nødplakatens GPS-informasjon fant både ambulanse og legehelikopter raskt nok frem.
Nødplakat-tjenesten har vært i drift i noen år nå, men Kartverket har nylig oppdatert informasjonen om plakaten med tanke på den forestående påsken.
Anbefales
Vi har prøvd løsningen – både for noen år siden og om igjen denne uka - og nøler ikke med å anbefale den til alle som har tenkt seg på hytta i påsken. Ikke minst skredfaren gjør det særdeles aktuelt med en slik nødplakat.
Hva er en nødplakat? Det man får ved å benytte gratistjenesten fra Kartverket, er en utskrift i A4-format der man finner følgende informasjon:
- Nødtelefonnumrene til brannvesen, politi og medisinsk nødhjelp, altså de velkjente 110-, 112- og 113-numrene.
- Nøyaktig GPS-posisjon for hytta eller det punktet på kartet som du har plottet inn, oppgitt i grader, minutter og sekunder nordlig og østlig bredde.
- Nærmeste stedsangivelse på kartet.
- Utsnitt av kartet med hytta markert med en stift på kartet og de nærmeste stedsnavnene angitt.
- Generell koordinatinformasjon.
- Plakaten bør man henge opp på veggen et eller annet sted på hytta, gjerne i glass og ramme hvis man ikke synes det passer med løsark festet med tegnestift på fine hyttevegger.
Enkelt å lage
Det er enkelt å lage en slik nødplakat. Man starter nettleseren og går inn på Kartverkets nettsider for nødplakatinformasjon.
Her finner man et norgeskart og noen manøvreringshjelpemidler.
Først må man manøvrere seg til det området på kartet hvor hytta ligger – eller hva slags punkt man nå måtte ønske å lage en nødplakat for. Det er symboler for å forstørre og forminske kartutsnittet og et håndverktøy for å scrolle sideveis og vertikalt.
Man kan også velge mellom en rekke forhåndsdefinerte tall for målestokk, eller søke seg frem via fylkes- og kommunenavn. Deretter er det bare å trekke en ramme rundt det området av kommunen som man ønsker å manøvrere seg frem til. På den måten finner man raskt frem til det aktuelle punktet – i mitt tilfelle fant jeg fort frem til min egen hytte på et kart som var så detaljert at til og med anneks og vedbod var markert separat.
Det er altså ikke noe problem å finne frem til punktet man ønsker å markere med svært stor grad av nøyaktighet.
Genereres automatisk
Neste steg er å klikke på Røde Kors-symbolet og deretter plassere markøren på hytta eller annet aktuelt punkt på kartet. Deretter går man til menyen til høyre i skjermbildet og velger «Klikk her for å starte Nødplakaten».
Det neste man gjør, er å gå innom en side der man må godta betingelsene for å bruke tjenesten, der Kartverket fraskriver seg ansvaret for mulige feil som skyldes brukeren, datagrunnlaget eller teknologien bak.
Når man har klikket på «Jeg godtar», blir det generert en nødplakat som vises i nettleseren, slik at du kan kontrollere at den er riktig. Blant annet kan du velge et annet stedsnavn enn det som er angitt. Hytter ligger jo gjerne i områder der det ikke er noen konkret gateadresse.
I mitt tilfellet foreslo systemet navnet på en bekk som ligger 50 meter unna hytta og som er det nærmeste kjente stedsnavnet på kartet. Det var også mulig å velge blant 10-15 andre stedsnavn, inkludert noen gårder i nærheten.
Deretter er det bare å klikke på knappen for klargjøring av utskrift, og så blir nødplakaten sendt til skriveren – eller man kan få den opp på skjermen som et pdf-dokument, om man vil.
Da gjenstår det bare å huske å legge nødplakaten i påskebagasjen.
Redder liv
Redningsmannskaper opplever stadig at folk i akutt nød ikke klarer å gi god nok beskrivelse av hvor de befinner seg. Spesielt gjelder dette om de ringer fra en hytte eller et sted uten adresse, ifølge Kartverket.
Ambulansene og redningssentralene er utstyrt med kartsystemer som gjør det lett å finne frem hvis man har GPS-koordinatene. På den måten spares verdifull tid, enten det gjelder brann, akutt sykdom eller skade.
PC Worlds kjappe test bekrefter altså at det er fort gjort å lage en slik nødplakat.