TEST: Qnap TS-221: Liten multikunstner

Med ny versjon av operativsystemet gir Qnap hardere konkurranse.

Publisert Sist oppdatert

Qnap TS-221 skal være en NAS i Qnaps øvre mellomsjikt av todiskmodeller. Trenger man bedre ytelse kan deres TS-269L være et alternativ, samt at man har flere rimeligere modeller. Det skal også trekkes fram at deres modell TS-421 mer eller mindre har den samme maskinvaren og funksjonaliteten, men har plass til fire interne disker.

NAS-en er basert på en 2 GHz ARM-prosessor fra Marvell og har 1 gigabyte systemminne. De to interne harddiskene kan per i dag gi en kapasitet på totalt 8 terabyte. Det er imidlertid ventet at vi ganske snart ser større diskmodeller på markedet, og disse vil nok etter all sannsynlighet være støttet.

Det er i tillegg mulighet å bruke eksterne harddisker. NAS-en har to eSATA-porter, to USB 3.0-porter og én USB 2.0-port. Eksterne disker kan benyttes både for generell lagring og for sikkerhetskopiering av data fra de interne diskene.

LES OGSÅ:

TEST: Seagate NAS HDD - Seagate utfordrer Western Digital

 

Normalt sett vil vi i en NAS med plass til to harddisker anbefale at diskene settes opp til å kjøre i RAID 1. Skulle en av diskene krasje vil de samme dataene være tilgjengelig på den andre disken og NAS-en vil fortsette å fungere.

RAID 1 vil imidlertid gi bare 50 prosent kapasitetsutnyttelse. En vurdering må her gjøres av den enkelte opp i mot hvor kritiske data som lagres og hvilke sikkerhetskopieringsruter man ellers har.

Qnap leverer sine NAS-er uten harddisker i utgangspunktet. Man kan benytte de fleste vanlige 3,5-tommers-diskene på markedet, men man bør helst velge en disk som står i Qnaps anbefalingsliste. Vår anbefaling her vil primært være Seagate NAS HDD og Western Digital Red-serien - dette harddisker rettet mot NAS-bruk og med marginal prisforskjell kontra vanlige 3,5-tommers-harddisker.

Ytelsen

Qnap retter TS-221 mot hjemmebrukere/hjemmekontor og små bedrifter. Hvor mange brukere man kan omtale at TS-221 skal kunne tjene vil være svært avhengig av bruksområdene. Normalt vil man imidlertid kunne si at dette vil være en enhet som til for eksempel et felles fillager og sikkerhetskopiering kan tjene opptil ti brukere.

Lesehastigheten målte vi til rundt 60-70 megabyte i sekundet på litt større filer. Skriveytelsen ligger på i overkant 40 megabyte per sekund. Ytelsen er her litt under det vi egentlig hadde forventet ut i fra spesifikasjoner og prissegment.

Riktignok føler vi at ytelsen er litt bedre på enkelte andre områder enn bare filoverføring sammenlignet med en del andre NAS-er i samme segment. Når flere klienter bruker NAS-en samtidig fordeles ressursene relativt bra.

Sett opp mot de raskeste NAS-ene vi har testet i dette segmentet, er TS221 noe rimeligere. Men samtidig - tar man for eksempel Synologys DS213+ som også er en todisk-løsning, har den noe bedre ytelse og prisen er ikke mer enn 200-300 kroner dyrere. Kontra løsninger med kraftigere prosessorer - og med to kjerner - merker man også en forskjell når man har flere aktive tjenester/operasjoner samtidig.

 

LES OGSÅ:

TEST: Netgear ReadyNAS 104 og 314: Netgears nye NAS-generasjon

 

Nytt OS

Gjennom testen av TS-221 hadde vi vårt første måte med versjon 4 av Qnaps operativsystem (QTS 4.0). Som for de fleste NAS-er av denne typen benyttes Linux i bunn. Tjenestene som NAS-en tilbyr er i stor grad standard Linux-tjenester som er tilrettelagt av Qnap for blant annet administrasjon via deres grensesnitt. Den største nyheten med QTS 4.0 blir også selve brukergrensesnittet.

 

Sett opp i mot Qnaps største konkurrent, Synology, har Qnap på en måte hengt litt etter brukergrensesnittmessig. Synology introduserte allerede for et par år tilbake deres programvare med et grensesnitt som kan minne om skrivebordsgrensesnittet vi finner i Windows, OS X og Linux. Asustor har i ettertid kommet med et grensesnitt som minner mye om det Synology har. Fortsatt administrerer man det meste via nettleseren. Qnaps grensesnitt har blitt mer likt det man finner hos Synology, samtidig som man kan dra paralleller til både iOS og Android når det gjelder selve designet og hvordan man navigerer rundt på enkelte områder.

For mer uerfarne brukere har brukergrensesnittet til Qnap blitt bedre. For mer erfarne kan det være litt mindre effektivt, uten at dette skulle være av noe spesiell betydning for de fleste - det er normalt sett ikke så mye man skal sitte inne i dette administrasjonsgrensesnittet.

 

LES OGSÅ:

TEST: Apple Time Capsule: Praktisk kombinasjon

 

Lang liste

Funksjonalitetsmessig har listen for funksjonalitet hos Qnap lenge vært lang - og den har blitt lengre. En full oversikt over funksjonaliteten finner man på websidene til Qnap. I praksis er det bare en brøkdel av all integrert funksjonalitet og tillegg som vi har fått testet.

Elementer som kan trekkes fram som kan være aktuell å bruke for mange Time Machine-støtte for sikkerhetskopiering av Mac-er, iSCSI, webbaserte fotoalbum, fjerntilgang til filer via web, iTunes-tjener, print-tjener for deling av skriver i nettverket, nedlastingsklient for blant annet Bittorrent og Usenet, virussøk for filer som ligger lagret på NAS-en og web-tjener.

Web-tjeneren står sentralt for både en del av Qnaps egen funksjonalitet og tilleggene som finnes. Man har mulighet til å kjøre sine egne websider og det finnes også blogg- og CRM-løsninger som kan installeres - for eksempel Wordpress og Drupal. Av installerbare tillegg som kommer fra tredjepartsutviklere er det et generelt stort utvalg innenfor flere kategorier.

 

LES OGSÅ:

TEST: LenovoEMC StorCenter ix4-300d - Enkel nettlagring

 

VPN og skyen

Noe vi ellers i denne sammenhengen har sett litt ekstra på er VPN-tjeneren og skytjenesten MyQnapCloud.

VPN gir mulighet til å sette opp en kryptert forbindelse via internett mot ditt eget nettverk, og man vil ha den samme tilgangen til NAS-en som hvis man var på sitt eget nettverk. Man vil også ha tilgang til andre enheter på nettverket og nett-trafikken man ellers har vil gå via ens eget nettverk og videre på en kryptert forbindelse til klienten.

VPN-tjenesten til Qnap kan settes opp med PPTP eller man kan bruke OpenVPN. Sistnevnte kan regnes som sikrere, mens PPTP kan være enklere å sette opp på klientsiden og kan ha fordeler knyttet til ytelse/ressurskrav. For vår del fungerte disse løsningene uten spesiell ekstra konfigurasjon. Hvordan løsningene kan være å sette opp vil blant annet være avhengig av ruteren og eventuell brannmur man benytter for nettverket.

 

Når det gjelder tjenesten MyQnapCloud er det spesielt Qsync som kan være interessant for mange. Dette er en tjeneste som gir lignende funksjonalitet som Dropbox, Skydrive og Google Drive. Flere andre NAS-aktører har lignende funksjonalitet, og vi har blant annet prøvd Synologys Cloudstation og Netgears ReadyDrop.

Funksjonaliteten på dette området synes vi imidlertid er aller best hos Qnap. I tillegg til at man her har en synkroniseringskatalog som blir tilgjengelig på flere pc-er kan man også enkelt dele filer med andre via en weblenke. Qnap har her også funksjonalitet som gjør det enklere å gjøre en slik deling direkte fra Windows. Riktignok får man flere opsjoner rundt delingen om man utfører den via webgrensesnittet.

Mer om Qsync-funksjonaliteten kan du lese i denne artikkelen.

Både filer som ligger i Qsync-tjenesten og generelt på NAS-en er mulig å aksessere på mobile enheter med Android og iOS.

Når det gjelder sikkerhetskopiering til skytjenester støtter Qnap i utgangspunktet Amazon S3, Elephant Drive og Symform. Sistnevnte er en distribuert løsning der man deler av sin lagringaplass, men samtidig får man lagringsplass hos andre - dataene krypteres og deles i segmenter som spres mellom forskjellige brukere.

LES OGSÅ:

TEST: Asustor AS-604T: Asustor utfordrer med NAS

 

Sikkert?

Et vanskelig spørsmål å svare på er hvorvidt man kan stole på denne typen løsninger. Å eksponere NAS-en mot internett gir potensielt lavere sikkerhet. Tjenestene som benyttes for mye funksjonaliteten ser man igjen på Linux-tjenere ellers - spørsmålet blir hvor aktivt Qnap - og andre NAS-aktører - følger opp om tjenestene og raskt kommer med oppdateringer. Man har her heller ingen automatisk oppdateringsløsning.

Vi vet ikke om konkrete sikkerhetsproblemer og snakker her generelt om denne typen enheter - man bør imidlertid ha det i bakhodet at det er en viss risiko, samtidig som man må følge med når det gjelder oppdateringer.

Konklusjon

Qnap har en meget god programvare for sin NAS-løsning. Med den nye versjonen av operativsystemet har også brukervennligheten blitt noe bedre - i hvert fall for mer uerfarne brukere.

Ytelsen er ok, selv om vi hadde ønsket bedre sett i forhold til prisen. Her anser vi for eksempel den såvidt dyrere Synology DS213+ som et potensiuelt bedre valg. En annen løsning som kan være aktuell blir Asustor AS-302T - som er noen hundrelapper rimeligere enn TS221. Dette er ikke en enhet vi har testet, men med bakgrunn i at den er basert på en tokjernet Atom-prosessor skal ytelsen være en del bedre. Asustor er ikke like langt framme som Qnap og Synology når det gjelder programvaren, men forskjellen vil for de fleste ikke være spesielt stor.

Skulle Qnap redusere prisen på TS-221 kunne den blitt et bedre valg. Da må prisen ned i under 2000 kroner.

LES OGSÅ:

TEST: Synology DS413j: Synologys enkleste firedisker