TEST: Den raskeste 1 terabyte-disken
TEST: Caviar Black den raskeste 1 terabyte-harddisken på markedet, men er den rask nok til å forsvare en litt høyere prislapp?
Western Digital har hatt hatt deres Caviar GP med kapasitet på 1 terabyte på markedet i nesten ett år. Dette har vært en populær modell med lavt støynivå og varmeutvikling, samt at den lenge også var den rimeligste 1 terabyte-harddisken.
Ytelsesmessig ligger imidlertid Caviar GP et stykke bak Hitachi Deskstar 7K1000, Samsung Spinpoint F1 og Seagate Barracuda 7200.11. Bakgrunnen for dette er enkel; dette er 7 200 o/min-harddisker, mens Caviar GP har en rotasjonshastighet på 5 400 o/min.
Nylig lansete også Samsung en 1 terabytes 5 400 o/min-harddisk under navnet EcoGreen F1. For bruksområder der strømforbruk, varmeutvikling, vibrasjoner og støynivå er faktorer som prioriteres, vil denne typen harddisker kunne være velegnet selv om ytelsen er litt lavere.
Med Caviar Black har imidlertid 7 200 o/min rotasjonshastighet. I tillegg er datatetthenten høyere. Mens Caviar GP brukte fire plater har Caviar Black tre plater. Også 1 terabyte-modellen til Samsung benytter kun tre plater. Seagate benytter fire plater for sin Barracuda 7200.11 på 1 terabyte, mens Hitachi har fem plater i Deskstar 7K1000 på 1 terabyte.
Den økte datatettheten resulterer blant annet i at mer data kan leses/skrives per rotasjon. Et sentralt element framhevet av Western Digital for at ytelsen skal bli bedre, er bruk av to prosessorer på harddiskens styringselektronikk.
I tillegg til 1 terabyte-modellen leveres også en 750 gigabyte-versjon. Ytelsen for denne vil i praksis være den samme som for 1 terabyte-modellen. Den kan imidlertid skilte med såvidt lavere strømforbruk og støynivå.
Caviar Black er ellers utstyrt med teknologi som skal gi mindre vibrasjoner og bedre stabilitet i systemer med flere harddisker. Garantitiden er fem år. Fem års garanti gis også av Seagate, mens Western Digitals standardmodeller i likhet med Samsung og Hitachi har tre års garanti.
LES OGSÅ: WD VelociRaptor: Den raskeste Serial ATA-harddisken
Terabyte for tusenlappen
I skrivende stund er Samsung Spinpoint F1 og Seagate Barracuda 7200.11 tilgjengelig for under tusenlappen hos de billigste nettbutikkene. Western Digitals Caviar GP er noen tiere dyrere, mens Hitachi 7K1000 blir noen hundrelapper dyrere.
Hitachi 7K1000 har vi testet tidligere og konklusjonen var da at ytelsen var svært god, men den hadde høy pris og høy varmeutvikling. Hitachi har annonsert deres Deskstar 7K1000.B der strømforbruk og varmeutvikling skal være lavere. Hvorvidt denne har samme ytelsen som den opprinnelige 7K1000 gjenstår å se. Vi vil etter hvert komme tilbake med en test av denne.
Western Digital Black ligger på rundt 1 400 kroner på markedet i dag, og blir dermed altså den dyreste 1 terabye-modellen (sett bort i fra modeller beregnet for lagringsløsninger og nettverkstjenere). Spørsmålet da er om harddisken har ytelsesegenskaper som forsvarer 30 - 40 prosent høyere pris. Caviar Black i 750 gigabyte-versjon koster i dag omtrent det samme som 1 terabyte-modellene fra Samsung og Seagate.
Ytelsen
HD Tach 3 Overføringstesten i HD Tach er basert på sekvensielle operasjoner. Dette vil i basis være maksimalhastigheten til harddisken når det jobbes med store filer. Caviar Black legger seg her omtrent likt med Seagate Barracuda 7200.11, mens Samsung Spinpoint F1 blir noe raskere. HD Tach har også en test for gjennomsnittlig aksesstid. Lavere resultat er her bedre. Vi ser her at resultatet for Caviar Black er bedre enn for de andre 7 200 o/min-harddiskene og Caviar GP. Den blir imidlertid kraftig slått av Western Digitals VelociRaptor som er en 10 000 o/min-harddisk. Man kan her også se en av de store styrkene til SSD - enheten her fra Imation ga et resultat på kun 0,1 ms. |
PCMark 2005 Diagrammet her vises totalresultatet fra PCMark 2005. Av de vanlige harddiskene har Western Digital Caviar Black klart best resultat. Western Digital VelociRator og SSD-enheten fra Imation blir imidlertid betydelig raskere, men så er de også betydelig dyrere.
Hitachi Deskstar 7K1000 er harddisken som legger seg tettest opp mot Caviar Black i ytelse av de vanlige 7 200 o/min-harddiskene. Den har også nesten like høy pris, men Caviar Black har fordelen av lavere strømforbruk/varmeutvikling. Vi ser ellers her at en god SSD-enhet er overlegen i flere av testene, men når det blir snakk om behandling av større filer faller den av. |
h2bench h2bench er i likhet med PCMark 2005 basert på applikasjonsbruk. Western Digital leverer her et svært imponerende resultat. |
Passmark PerformanceTest 6.1 Passmark PerformanceTest har tester basert på sekvensiell lese- og skriveoperasjoner, samt kombinasjonstester. Også i denne testen er det Caviar Black som blir best -- sett bort i fra Western Digital VelociRaptor, som er en 10 000 o/min-harddisk. |
Crystal Diskmark Også under Crystal Diskmark, som både ser på større og mindre operasjoner, er det Caviar Black som kommer best ut av det. Vi er her noe overrasket over det svake resultatet til VelociRaptor. |
Støy
Sett opp i mot de direkte konkurrentene er varmeutviklingen og støynivået på et slikt nivå at det er vanskelig i praksis å påpeke noen forskjell sammenlignet med Samsung og Seagate. Vi vil her konkludere med at Western Digital Black er en stillegående harddisk.
Konklusjon
Western Digital har de to raskeste Serial ATA-harddiskene på markedet: Caviar Black og VelociRaptor. Da vi tidligere testet VelociRaptor konkluderte vi med at ytelsen var fenomenal, men høy pris i forhold til kapasiteten gjorde dette til en harddisk for svært spesielt interesserte eller brukere med bruksområde som mer konkret trengte denne typen harddisk.
Med Caviar Black har man en mellomting. Harddisken er totalt sett den raskeste 7 200 o/min-modellen vi har testet, og på enkelte områder er forbedringene betydelig. Ser vi for eksempel på PCMark, som har tester knyttet til blant annet oppstart av Windows, applikasjonslasting, virussøk med mer, er forksjellen mellom Caviar Black og Samsung F1 cirka 15 prosent. Også under tester som HD Tune, Passmark PerformanceTest, Crystal Diskbench og HD Tach ser man gode tall. I tillegg til generelt gode overførigsverdier har Caviar Black også bedre aksesstid.
Vi må imidlertid gi et lite minus når det gjelder prisen. Caviar Black er nettopp kommet på markedet og det kan være grunn til å tro at prisforskjellen mot de andre 1 terabyte-harddiskene kan bli mindre etter hvert. Det er også ventet eller annonsert nye modeller fra flere andre aktører. Et interessant spørsmål blir for eksempel hva Seagates 1,5 terabyte-versjon av Barracuda 7200.11 vil koste når den kommer på markedet senhøstes.
Synes du imidlertid harddisker har blitt såpass rimelige at du kan slenge på noen ekstra hundrelapper for å få litt bedre ytelse, blir Western Digital Caviar Black et svært godt valg.
Pris:750 GB: Ca. kr 1 000 inkl. mva.1000 GB: Ca. kr 1 400 inkl. mva. Pluss: Generelt svært god ytelse. Kurant strømforbruk/varmeutvikling. Lavt støynivå sett opp i mot ytelse. Minus: Litt høy pris. |
LES OGSÅ: Test av 1 terabyte-harddiskene