TEST: Iomega ix4-200d - God NAS fra Iomega

Iomega retter ix4-200d med fire harddisker både mot hjem og småbedrifter. Fokus på sikkerhetskopiering står sentralt.

Publisert Sist oppdatert

Iomega er et selskap med en etter hvert lang historie for lagringsmedier, men har aldri klart å følge opp etter megasuksessen de hadde med Zip-drive på midten og slutten av 90-tallet. Eksterne harddisker og nettverksdisker er de mest sentrale produktområdene til Iomega i dag.

Mange kjente lagringsaktører har satset på nettverkdisker, og for flere er det snakk om å bruke løsninger som andre har utviklet – i en del tilfeller er det bare snakk om forskjeller på logo på boksen og endring av logo i programvaren.

Iomega er eid av selskapet EMC, som er en større aktør når det gjelder lagringsløsning og sikkerhetskopieringsløsninger for bedrifter. En del av teknologien Iomega implementerer i sine produkter blir basert på teknologi fra EMC –man kan gjerne si at det Iomega leverer også er produkter som utfyller de større løsningene til EMC i et lavere markedssegment.

LES OGSÅ: TEST: Synology DS409+ og DS410J - To gode fra Synology

Det tekniske

Grunnlaget for nettverksdisken ligger i en ARM-prosessor fra Marvell på 1,2 GHz, 512 megabyte minne og et (usynlig) Linux-system fra EMC, men med et brukergrensesnitt som nok passer målgruppen bedre.

Ix4-200d leveres med fire harddisker og kapasitet på 2, 4 eller 8 terabyte lagringskapasitet. RAID 5 er det mest aktuelle å kjøre, men RAID 01 og JBoD er også støttet. Iomega benytter Seagate Barracuda LP-harddisker med 5 900 o/min rotasjonshastighet. Dette er harddisker der strømforbruk er prioritert foran ytelse. For denne typen enheter blir imidlertid flaskehalsene andre elementer enn diskytelsen, og harddisktypen blir da et fornuftig valg med tanke på det totale strømforbruket og også støynivået. Harddiskene kan sammenlignes med blant annet Samsungs EcoGreen F2-serie og Western Digitals Caviar Green-serie.

Det er to Gigabit Ethernet-tilkoblinger med støtte for failover eller last-balansering. De tre usb-portene kan blant annet benyttes til å koble til eksterne harddisker for utvidelse av kapasitet eller sikkerhetskopiering, deling av skriver og kommunikasjon mot avbruddsfri strømforsyning.

Selve kabinettet som Iomega benytter har det samme utgangspunktet som Western Digitals Sharespace-NAS, men ix4-200d har mer avanserte opsjoner og raskere prosessor.

Egenskaper

Ettersom dette er et produkt som rettes mot hjemmebrukere blir brukervennlighet en sentral egenskap. Man retter det også mot småbedrifter, hvor man gjerne ikke har eget it-personell.

Og på mange områder blir Iomega ix4-200d av de mer brukervennlige enhetene i dette segmentet. På sett og vis kan man også si at det er brukervennlig på linje med NAS fra Qnap og Synology, men samtidig er ikke dette et produkt med like omfattende funksjonalitetsspekter. En enklere løsning er også enklere å gjøre brukevennlig.

Samtidig er Iomega mer avansert enn mange andre. Går man over til å se på de mer avanserte mulighetene kan man nevne blant annet støtte for iSCSI og NFS (og VMware-sertifisering for ESX Server og vSphare) og Windows Active Directory-støtte. Sistnevne funksjon gjør at administrasjon av brukere og passord kan gjøres fra et eventuelt Active Directory-oppsett i nettverket.

Av mer konsumentrelaterte funksjoner finnes man UPnP AV/DNLA-tjener for deling av video, musikk og bilder mot blant annet medielinker og spillkonsoller. iTunes-tjener er også på plass. Man har også en integrert bittorrent-klient. Funksjonaliteten rundt denne er på mange måter dårlig, men det kan være en nødløsning hvis man har trege nedlastinger og ikke har mulighet til å la en pc stå på mer eller mindre kontinuerlig.

Man kan aksessere NAS-en via FTP. Det er imidlertid ikke støtte for kryptert FTP slik at blant annet brukernavn og passord overføres i klartekst. Det er mulig å koble seg til et kryptert webgrensesnitt (https) for tilgang til filer og opplasting av filer

Det er også integrert klient for dynamisk DNS-tjeneste, men da kun med støtte for betalingstjenesten TzoDNS, og ikke for eksempel DynDNS.org eller No-ip.com som mange andre støtter. Dette er løsninger som gjør det enklere å nå enheten via Internett uten at man skal huske ip-adressen og man ikke har et eget domene satt opp.

Sikkerhetskopiering

Et bruksområde det fokuseres mye på for enheten er sikkerhetskopiering av klienter. En rekke klientprogrammer for sikkerhetskopiering kan benyttes mot enheten, samtidig følger EMCs Retrospect Express-programvare med og er en løsning som kan dekke behovene for mange. Man kan også bruke Windows Backup-klienten i f.eks. Windows 7 Professtional/Enterprise/Ultimate for sikkerhetskopiering mot nettverksmål.

Iomega har tradisjonelt også stått sterkt i Mac-markedet, og ix4-200d kan stille med støtte for Apple Time Machine. NAS-en dukker opp som mål i Time Machine, og får vår den del så i hvert fall det hele ut til å fungere slik det skulle, men vi har ikke prøvd full gjennopprettinggjenoppretting fra enheten. Time Machine-støtte kan også Netgear og Synology stille med, samt en del av Qnaps enheter.

Enheten kan også settes opp til å ta sikkerhetskopi av delte kataloger eller harddisker på nettverket – og man kan også ta sikkerhetskopi av innhold på NAS-en til nettverksmapper.