TEST: Sandisk G3: En SSD i mengden?

«Alle» som har hatt minnerelaterte produkter satser i dag også på SSD-er. Sandisk har gjort jobben selv for sin G3.

Publisert Sist oppdatert

På sett og vis skal det ikke mye til for å bli en SSD-produsent. I enkleste form kjøper man helt ferdige produkter fra andre og selger i sin emballasje. Går man litt lengre, benytter man komponenter fra forskjellige aktører og får det satt sammen og videre solgt under sitt merkenavn. Enkelte aktører gjør imidlertid en større jobb selv, og det gjelder spesielt kontrolleren i SSD-en. På sett og vis er en god kontroller en langt større utfordring enn godt flashminne å bruke i SSD-en.

Sandisk har i mange år vært en av de mest sentrale aktørene når det gjelder flashminne-baserte produkter – da i hovedsak minnekort og usb-minnepinner. Selskapet har imidlertid levert flashminne til en rekke andre bruksområder, blant annet integrasjon i produkter fra andre selskaper. For deres G3 SSD benyttes egen kontroller og styringsprogramvare. Mange andre leverandører av SSD-er benytter teknologi fra andre parter, eller gjør faktisk ikke noe utviklingsarbeid selv, men bestiller produkter med deres logo på etiketten.

Ikke bare ytelse

Sandisk G3 leveres med kapasitet på 60 og 120 gigabyte. Det er støtte for Trim slik at ytelsen opprettholdes etter hvert som minnecellene har vært i bruk og skal overskrives med ny data.

Med SSD-er legger produsentene mest fokus på ytelsen. For Sandisk gjøres det mer et poeng ut av levetid. SSD-en leveres med 10 års garanti og mengden data som skal kunne skrives til SSD-en er høyere enn for mange andre SSD-er på markedet. Foreløpig har man ikke standarder for beregning av levetid på en SSD, og i praksis blir en prøvelse av slike påstander vanskelig å sjekke reelt sett. Ifølge Sandisk blir det en balanse mellom forskjellige egenskaper for produktet – for at man skal kunne garantere at SSD-en skal tåle kraftig bruk over så lang tid er det på enkelte områder som påvirker ytelsen gjort kompromisser.

Når det gjelder levetiden man her snakker om, er det knyttet til begrensninger til hvor mange ganger en minnecelle kan overskrives. Det er ikke slik at man vil tape data, men skulle man bruke SSD-en så lenge at celler må tas ut av bruk, så vil det etter hvert kunne gå ut over kapasitet. Alle SSD-er har ekstra kapasitet som kan erstatte en viss mengde «døde» celler – hvor stort dette området er varierer.

LES OGSÅ: TEST: WD Scorpio Black 500GB - Rask disk for bærbare

Kurant ytelse

Vi har sett ytelsen på Sandisk G3 opp i mot SSD-er basert på kontrollere fra Intel, Sandforce, Indilinx og JMicron. Ofte blir SSD-er basert på samme kontroller liggende ganske nært hverandre i ytelse, selv om det kan være små forskjeller i minnetypen som benyttes.

SSD-produsentene vil gjerne fokusere på topphastighet. Sandisk oppgir her 220 megabyte lesehastighet og 120 megabyte skrivehastighet. Slike tall er ikke nødvendigvis så veldig relevante, med mindre man ikke i svært stor grad behandler store filer. Når det kommer til praktisk applikasjonsytelse faller Sandisk G3 et godt stykke bak Intels SSD-er og SSD-er basert på Sandforce-kontrolleren. Tar man for eksempel utgangspunkt i ytelse under for eksempel PCMark Vantage, som baserer seg på reelle applikasjoner, kan man snakke om over 50 prosent bedre ytelse med en del av konkurrentene.

Sandisk G3 endte i våre tester med en maksimal skrivehastighet på rett under 100 megabyte i sekundet og en maksimal lesehastighet på i overkant av 200 megabyte i sekundet. I PCMark Vantage fikk vi en score på cirka 17 500 poeng, mens de raskere SSD-ene på markedet ligger på 25 000 poeng og oppover. Når det gjelder operasjoner per sekund klarte den i overkant av 1000 for vilkårlige 4K-operasjoner. Dette er er svakt resultat, der selv rimeligere SSD-er fra blant annet Kingston gjør det langt bedre.

Med det sagt tilbyr ikke Sandisk G3 dårlig ytelse. Sammenlignet med en harddisk vil en pc få en meget god ytelsesforbedring på mange områder med denne SSD-en. På noen områder kan man si at ytelsestallene er store på papiret, men at de kan være vanskelig å merke i praksis.

LES OGSÅ: TEST: Intel X25-V - Rask system-SSD

Konklusjon

Sandisk G3 koster cirka 3 000 kroner i versjon med 120 gigabyte lagringskapasitet. Dette er noen hundrelapper over mange av de svært raske Sandforce SF-1200-SSD-ene på markedet med samme kapasitet, samt såvidt under hva Intels 160 gigabyte X25-M koster.

Det er vanskelig å si hvordan levetiden på forskjellige SSD-er i praksis vil være. Vi tror imidlertid ikke det kommer til å være noe praktisk problem for de fleste – hvor mange år forventer man å faktisk bruke et slikt produkt? I hvert fall blir det vanskelig å direkte anbefale Sandisk G3 for en vanlig bruker når man får raskere SSD-er til samme pris eller SSD-er som fortsatt har meget god ytelse, kombinert med høyere kapasitet til samme pris.

Vi er litt snille og velger å stole på Sandisk når det gjelder lovnader om at den skal tåle tyngre bruk over lengre tid enn en del andre SSD-er på markedet, og ender opp med en firer på terningen.

LES OGSÅ: GUIDE: Superytelse med SSD