TEST: Thecus N5500 - Litt større NAS
Thecus N5500 kan gi deg opp til 10 terabyte intern lagringskapasitet og svært høy overføringshastighet.
Vi har testet en rekke NAS-er og Windows Home Server-maskiner med plass til fire interne harddisker. Thecus N5500 blir et hakk opp sammenlignet med disse, og har plass til fem interne disker. Fem disker gir større plassutnyttelse med RAID 5-oppsett, samt bedre lagringskapasitet totalt hvis RAID 5+spare eller RAID 6 skal utnyttes.
Med RAID 5+spare vil en harddisk settes opp til å være i reserve - skulle en harddisk krasje vil gjenopprettingen av denne starte automatisk mot reservedisken. RAID 6 gir mulighet for at to disker krasjer uten tap av data.
Er man ikke opptatt av redundans kan harddiskene også settes opp i RAID 0 for maksimal ytelse eller som separate uavhengige disker. Man kan også kjøre flere forskjellige RAID-nivåer – f.eks. tre disker satt sammen i RAID 5 og to satt sammen i RAID 0.
Ytelse
Ytelsesmessig er Thecus N5500 på flere områder den raskeste enheten vi har testet, men det er også den dyreste. Forskjellen blir som regel heller ikke veldig stor sett opp i mot en del av de noe rimeligere fra blant annet Qnap og Synology. Samtidig ser vi god ytelse ved med aksess fra flere maskiner samtidig, samt ved bruk av en del tjenester samtidig som man har litt tyngre diskoperasjoner.
Skrivehastigheten målte vi for litt større filer i flere sammenhenger til rundt 60 megabyte i sekundet, hvilket er meget bra. Lesehastigheten blir enda litt høyere, og i enkelte av våre tester så høy som over 90 megabyte i sekundet. Dette da tall basert på bruk fra en enkelt klient.
At ytelsen er god har sin bakgrunn i at det blant annet benyttes en 1,86 GHz Celeron-prosessor og 1 gigabyte minne.
Tjenester
Brukervennlighetsmessig har Thecus blitt mye bedre etter at de tidligere i høst lanserte ny programvare for en rekke av sine NAS-er. Deres brukergrensesnitt har tidligere vært svært «gammeldags» og langt fra intuitivt. Med deres nye programvare har de gått i sporene til Synology og Qnap. Brukervennligheten har blitt kraftig forbedret, hvilket var en sentral nødvendighet. Funksjonalitetsmessig har det imidlertid ikke skjedd så alt for mye.
Ser man på funksjonalitet i henhold til profesjonell bruk har man blant annet på plass iSCSI og diskkryptering. Diskkrypteringen er programvarebasert og vil redusere ytelsen noe. Man har to Gigabit Ethernet-kontrollere, og man kan sette de opp for lastbalansering eller failover.
For filsystem på diskene kan man velge mellom Ext3, XFS eller ZFS. Diskbildefiler i ISO-format kan deles ut i nettverket og loggfunksjonaliteten er ok. For sikkerhetskopiering av innhold på NAS-en mer direkte kan data kjøres over til en annen Thecus-NAS eller via FTP. Det er her ikke mulighet for kryptering eller kompresjon. Kommunikasjon mot UPS er også støttet. Brukeroppsett kan gjøres via Microsoft Active Directory i et miljø med dette.
For tilgang til filer har man også mulighet for tilgang via FTP og web. Begge steder er det muligheter for kryptering. Man har også webbaserte fotoalbum, men ikke mulighet for å benytte webtjeneren mer generelt til egne websider e.l. I henhold til webfunksjonalitet ligger Thecus her langt bak flere andre leverandører.
For mer «privatrelaterte» funksjoner har man blant annet bittorrent-klient, iTunes-tjener og UPnP AV/DNLA-medietjener. Bittorrentklienten blir i praksis svært dårlig.
Konklusjon
Vi har i utgangspunktet ikke testet mange NAS-er med plass til fem disker. Av de som fortsatt selges kan man imidlertid trekke fram Qnap TS-509 Pro, som vi samtidig vil si er en bedre enhet. Ytelsesmessig er det ikke de store forskjellene, men Qnap har funksjonalitet som for mange vil være bedre – her blir det naturligvis også et spørsmål om hva man skal bruke enheten til. Synology DS509+ har vi ikke testet, men ut i fra spesifikasjonene ser det ikke ut til å være de store forskjellene sammenlignet med DS409+ som vi har testet.
Ser vi det opp mot Qnap TS-509 er også støynivået for Thecus-en en del høyere. Samtidig blir også den noe rimeligere enn det Thecus her leverer. Når man kommer opp i et slikt segment blir det også mer aktuelt for bedriftsbruk, men man skal være obs på at det ikke foreligger noen klare servicemuligheter i henhold til rask respons om det skulle bli feil med enheten. Riktignok har Thecus på flere områder også prøvd å sikre bedre feiltoleranse, blant annet gjennom at styresystemet for enheten ligger på to separate flashminner.
Alt i alt blir det litt avhengig av hva enheten skal brukes til. Fokuset til Thecus ligger primært i lagring, og ytelsen og funksjonaliteten til N5500 er på dette området god.