TEST: Western Digital Black2: Ikke helt Ole Brumm

Konseptmessig er Western Digitals Ja-takk-begge-deler-løsning meget god. I praksis er den aktuell bare for et fåtall.

Publisert Sist oppdatert

Hybriddisker har vi hatt på markedet noen år nå. Dette har vært tradisjonelle harddisker hvor man ville redusere ytelsesforskjellen mellom SSD og harddisk. Dette har skjedd gjennom å implementere en liten SSD på harddiskens styringselektronikk og algortimer som skal finne ut av hvilke filer du bruker mest og plasserer disse på SSD-en.

Et par eksempler er Seagates Momentus XT og Laptop SSHD. Seagate har også hatt sin Desktop SSHD, som er beregnet for stasjonære pc-er. Her er imidlertid mengden flashminne for SSD-delen lite - 4 eller 8 gigabyte.

Det holder for så vidt til en del av de filene man bruker mest og kan på noen løsninger gi en forbedring av skriveytelsen også. Men fortsatt blir ytelsesforskjellen sett over ett stor sammenlignet med en SSD.

LES OGSÅ:

TEST: OCZ Vector 150 og Sandisk Extreme II: To raske SSD-er

Prismessig er denne typen hybriddisker ikke spesielt mye dyrere enn en vanlig harddisk.

Det Western Digital har gjort med sin Black2 er å integrere en 120 gigabyte SSD og en 1 terabyte hardddisk. Her benyttes SSD-en ikke som en hurtigbuffer for de mest brukte filene. I bruk skal dette være som å ha en separat SSD og en separat harddisk i pc-en. For eksempel kan man da installere operativsystem og de mest brukte applikasjonene på SSD-en, mens man bruker harddisken som generell lagring.

FORMFAKTOR: WD Black2 er i 2,5-tommers formfaktor med 9,5 mm tykkelse. Man kan være oppmerksom på at enkelte pc-er ikke kan bruke 2,5-tommers-enheter tykkere enn 7 mm.

I bruk

120 gigabyte vil for mange være tilstrekkelig for operativsystem, programmer og litt til. Man har jo her tross alt også 1 terabyte lagringsplass på snurredisken i tillegg.

Harddiskdelen blir å sammenligne med en tradisjonell harddisk i bærbare pc-er i dag. Det er 5 400 o/min. rotasjonshastighet og ytelsen blir på nivå med andre harddisker med lignende spesifikasjoner. Gjennomsnittlig lese- og skrivehastighet

Som SSD er ikke Black2 blant de aller raskeste. Ikke at man nødvendigvis vil merke spesiell forskjell mellom denne og en vanlig raskere SSD ved vanlig applikasjonsbruk. På lesing ligger den sekvensielle ytelsen på i overkant av 400 megabyte i sekundet og på skriving er den cirka 140 megabyte i sekundet. For en moderne SSD ellers nå er leseytelsen gjerne over 500 megabyte i sekundet, mens skriveytelsen gjerne kan være det dobbelte eller tredoble av hva vi ser her.

På mindre operasjoner, som gjerne blir det relevante når det gjelder generell ytelse i operativsystemet og for applikasjoner, blir også ytelsen en del under det man ser på vanlige SSD-er i dag. Men som sagt, den jevne bruker vil her gjerne ikke merke forskjellen mot de fleste andre SSD-er. Ytelsen er å se på som "god nok".

Har man for eksempel relativt stor operasjonsaktivitet mot harddisken vil man også kunne få en ytelsesreduksjon mot SSD-en i større grad enn med et oppsette med en vanlig SSD og en vanlig harddisk på hver sin Serial ATA-tilkobling.

Western Digitals løsning krever også en litt spesiell installasjon. I utgangspunktet blir bare SSD-delen tilgjengelig og det må drivere til for at harddisken skal bli gjort tilgjengelig. Dette begrenser også bruken av løsningen til bruk under Windows foreløpig - i hvert fall offisielt fra Western Digital sin side.

Man får diskkloneprogramvare for å enkelt overføre sin gamle installasjon til Black2. Det følger også med en Serial ATA-til-USB-overgang.

LES OGSÅ:

TEST: Seagate SSD 600 og A-Data SX910 - To raske med Sandforce

Et bedre og rimeligere alternativ?

Kombinasjonen av SSD og harddisk vil for mange kunne være svært praktisk. En mindre SSD som ikke blir så dyr, men samtidig godt med lagringsplass via den rimelige harddisken.

Men i mange bærbare pc-er vil man kunne kjøre denne kombinasjonen uten å måtte bruke Western Digitals Black2-løsning. Dette kan gjøres på forskjellig vis.

Har pc-en optisk stasjon, kan det være at den optiske enheten kan byttes ut med en brakett for 2,5-tommers harddisk eller SSD. Undertegnede har benyttet seg av denne løsningen på flere av sine pc-er gjennom å kjøpe brakettene via eBay. For eksempel hvis pc-en internt har plass til en vanlig 2,5-tommers SSD eller harddisk, kan man da kjøre en ekstra i braketten.

For mange er det i dag sjeldent at den optiske stasjonen benyttes, og en slik løsning gir da ikke spesielle ulemper.

Vår guide for å erstatte den optiske med en ekstra harddisk eller SSD kan man lese her.

mSATA kan også være løsningen for å kjøre kombinasjonen av SSD og harddisk i en del pc-er. Ledige mSATA-kortplass finnes i relativt mange bærbare pc-er fra de siste årene. mSATA er en formfaktor der en SSD sitter på et lite kretskort som ser likt ut som et mPCIe-kort. Kortplassene for mSATA og mPCIe kan også være de samme - altså at begge standardene er støttet.

I noen tilfeller kan det også være at man kan fjerne kortet for mobilt bredbånd og bruke den samme kortplassen til SSD i mSATA-formfaktor.

mSATA-baserte SSD-er koster omtrent det samme som vanlige 2,5-tommers SSD-er. De finnes med kapasitet på opptil 1 terabyte. Ytelsesmessig blir det heller normalt sett ikke spesielle forskjeller fra 2,5-tommers-versjonen av samme SSD.

M.2 er en standard man finner i enkelte helt nye pc-er. Dette er en standard som nå på sikt vil erstatte mSATA.

Vår guide for mSATA-oppgradering av bærbar pc kan lese her .

En fordel ellers her prismessig er at mange allerede har en harddisk som i seg selv gjør jobben - da er det kun SSD-en man trenger å kjøpe - og eventuelt braketten for å erstatte den optiske stasjonen. En slik brakett koster gjerne ikke mer enn 100-200 kroner for mange pc-er.

LES OGSÅ:

TEST: Western Digital My Cloud: Enkel privatsky

Konklusjon

Det primære problemet med Western Digital Black2 kunne vi se allerede da den ble introdusert - prisen er for høy. Cirka 2 400 kroner må man ut med i dag. Egentlig hadde Western Digital tenkt på en enda høyere pris - rett etter at pressemeldingen først ble sendt ut kom en justering av prisen.

Til sammenligning kan man kjøpe en separat 1 terabyte 2,5-tommers harddisk og en svært rask rundt 250 gigabyte SSD for cirka X 550 kroner + 1200 kroner. Hvis man har en pc hvor to separate enheter er mulig, er det ikke bare en rimeligere løsning, det er også en ytelsesmessig bedre løsning.

Man kan også merke seg at relativt store SSD-er har blitt rimelig. For de 2400 kronene man betaler for en Black2 kan man også få for eksempel en Crucial M500 SSD på 480 gigabyte. Dette en SSD som absolutt er blant våre anbefalinger - og den finnes både som vanlig 2,5-tommer og som mSATA.

De eneste vi kan anbefale Black2 til er for dem som har en pc hvor det kun er plass til én 2,5-tommers harddisk og man ønsker kombinasjonen av SSD og harddisk. Men man skal også merke seg at WD Black2 har 9,5 mm tykkelse. Dette er den vanligste tykkelsen for 2,5-tommere, men det er også mange bærbare pc-er som ikke støtter 2,5-tommers-disker tykkere enn 7 mm.

I utgangspunktet er ikke Western Digital Black2 et dårlig produkt, og skulle den få en kraftig prisreduksjon, kan det være et produkt som blir aktuelt for flere.

LES OGSÅ:

Slik fikser du den bærbare