TEST: Nokia Lumia 1520 - Rekordstor Windows-telefon

Telefonene blir bare større og større. Nå vil Nokia også være med å leke blant de store gutta.

Publisert Sist oppdatert

Mens det for 10-15 år siden var om å gjøre å lage telefonene så små som absolutt mulig, går det i dag stadig mer i motsatt retning. I dag synes i alle fall vi at det føles litt rart å bruke en telefon med skjerm mindre enn 4,7 tommer, og 5-tommere føles helt normalt.

Nå vil produsentene har oss til å kjøpe enda større telefoner - så store at det populært kalles Phablets, siden de blir litt som en mellomting mellom en telefon (phone) og et lite nettbrett (tablet).

Nå er det Nokias tur til å lansere sin egen giganttelefon, Lumia 1520. Med det har Nokia samtidig laget den største Windows Phone-telefonen til nå. Nokias egne topptelefoner hatt både mindre skjerm og noe svakere spesifikasjoner enn toppmodeller med Android. For eksempel har Lumia 920, 925 og 1020 skjerm på 4,5 tommer og med 768x1280 pikslers oppløsning, mot 1080x1920 på de dyreste Android-telefonene.

Nokia Lumia 1520 har den samme, typisk Lumia-designen som vi har blitt vant til de siste årene. Det betyr blant annet at telefonen er pakket inn et helt stykke polykarbonat-plast, har knapper for lydjustering, av/på og kamera på høyre side og en skjerm som dekker det meste av forsiden.

Vi liker Lumia-designen, som både ser stilig ut og virker solid og skikkelig. Vår testmodell var en litt «kjedelig» sort, men som med andre Lumia-telefoner kan du få Lumia 1520 i flere forskjellige farger, for eksempel en litt skrikende kanarigul eller noe i nærheten av leppestiftrød.

Rå spesifikasjoner

Med Lumia 1520 er det slutt på at Nokias telefoner, i alle fall på papiret, er svakere og dårligere utstyrt enn telefoner som Xperia Z1, Samsung Note 3, HTC One og LG G2. Selv om Lumia-toppmodellene har hatt svakere prosessor og grafikk, har vi fortsatt til gode å oppleve dem som trege eller luggete - noe vi tidvis opplever selv med de sprekeste Android-telefonene. Vår erfaring er at Windows Phone-telefoner normalt sett klarer seg fint med svakere maskinvare.

Dermed burde det ikke være noen ytelsesproblemer å spore med Lumia 1520 med det første. Dette seks-tommers beistet er nemlig ikke bare utstyrt med en stor skjerm med Full HD-oppløsning, den har også fått innmat som er en toppmodell verdig.

Mens tidligere Lumia-toppmodeller har vært utstyrt med tokjerneprosessor på 1,5 gigahertz, har Lumia 1520 fått Snapdragon 800-brikkesett, en firekjerners 2,2 gigahertz prosessor, to gigabyte minne og en kraftigere grafikkprosessor. Dermed er den på papiret på samme nivå som toppmodellene fra Sony, LG og Samsung.

Ikke overraskende gjør Lumia 1520 det skarpt i ytelsestester, være seg de måler grafikkytelse eller hvor rask nettleseren er. Sett opp mot tidligere toppmodeller med Windows Phone, Samsung Ativ S, Lumia 920/925/1020 (som deler samme innmat) og HTC 8X, er Lumia 1520 et stykke over dobbelt så rask i ytelsestestene.

Når vi da i tillegg vet at Windows Phone normalt sett er mindre plaget med lugging i nettlesere og litt småforsinkelser i apper enn vi har opplevd selv med de raskeste Android-telefonene, bør det være duket for en relativt knirkefri brukeropplevelse med Nokia Lumia 1520. I alle fall ytelsesmessig.

Windows er ikke helt klar for 1520

Nokia Lumia 1520 er utstyrt med Windows 8, et operativsystem vi tidligere kun har brukt på telefoner med langt lavere oppløsning enn denne telefonens 1080x1920 piksler. Den ekstra størrelsen og oppløsningen har ført til at du blant annet har fått to ekstra småfliser i bredden på hjemskjermen din. Her har du altså plass til seks små fliser, tre mellomstore, eller en stor og et par ekstra små. Dermed har du enklere rask tilgang til en del informasjon direkte fra hjemskjermen, være seg det er meldinger, e-post eller kalenderoppføringer.

Noe av problemet med Lumia 1520, rent bortsett fra at den er så pass stor at den er nær umulig å bruk med en hånd, er at det virker å være ytterst få apper som er tilpasset den nye, høyere oppløsningen.

Dermed har man per i dag egentlig ikke all verdens nytteverdi av den ekstra skjermflaten. Det er så klart kjekt å kunne se video og bilder, eller å surfe og lese meldinger på en større skjerm, men når de fleste appene gir deg akkurat like mye informasjon på skjermen som med for eksempel Lumia 920 eller 1020, blir det litt vanskelig å forsvare en telefon som knapt får plass i en vanlig bukselomme.

I nettleseren og med mobiltilpassede nettsider får du vel å merke noen ekstra piksler i høyden, men det gjør ikke den store fordelen. Velger du heller å surfe på fullversjonen av for eksempel Dagbladet eller VG, kommer den store skjermen mer til sin rett. Her får du servert en perfekt opptegnet nettside i relativt stor størrelse. Har du datakvote nok å ta av, er det uansett vår anbefaling å surfe på den måten. Surfing med Internet Explorer på Lumia 1520 er i det hele tatt en behagelig affære.

Da er det litt kjedeligere at en rekke av de andre Windows Phone-appene ikke er tilpasset. Vi antar at dette er noe som vil endre seg etter hvert som det dukker opp flere telefoner med høyere oppløsning. I de fleste tilfeller er det dessverre slik at app-utviklerne rett og slett ikke har vært klare for Nokia Lumia 1520, mer enn at Nokia har gjort noen feil.

Når Windows Phone 8.1 også dukker opp om ikke alt for lenge, vil det nok også der være endringer som kommer Lumia 1520-eierne til gode.

Suverene egen-apper

En av Nokia Lumia-telefonenes virkelige styrker, er de medfølgende appene. Mens du på Android får med Google Maps, som er bra, for all del, og på iPhone får med Apple Maps, gir Nokia deg en fullverdig navigasjons-app med nedlastbare kart.

Ønsker du en skikkelig navigasjonsløsning som ikke koster deg en formue å bruke i utlandet, og som tærer godt på datakvoten din her hjemme, må du med Android og iPhone aller helst kjøpe deg en navigasjons-app - og de beste appene koster, mye. Nokias Here Drive+ er etter vår erfaring vel så god som de beste betal-appene, og altså inkludert i prisen.

Det hjelper muligens at Nokia eier Navteq, en av verdens to store kartprodusenter, og en rekke mindre navigasjonsbasertes selskaper også.

Ved siden av gode kart og suveren navigasjon, får du en gratis Spotify- og Wimp-konkurrent, Nokia MixRadio. Til forskjell fra de to nevnte, må du imidlertid ta til takke med velge et par sjangere og få servert tilfeldig musikk basert på det. Derav Radio-navnet. Om ønskelig kan du lagre spillelister på telefonen, slik at du ikke nødvendigvis må streame musikken fra nettet.

En rekke nyttige, og mindre nyttige, kamera- og bilde-apper er også med, og flere kan lastes ned. Med et godt kamera kan disse appene være greie å ha.

Fint kamera med manuelle innstillinger

Nokia har lenge vært blant de aller beste, om ikke de beste, når det gjelder å få til dette med kamera i mobiltelefonen. Allerede før smarttelefonenes alder, og da Symbian var selskapets foretrukne alternativ, var Nokia kamerakongen. Dette er noe selskapet har opprettholdt også etter overgangen til Windows Phone.

Da vi testet Nokia Lumia 920 for halvannet år siden, ble vi mektig imponert over kameraet. Det var rett og slett det beste mobilkameraet som var å få på den tida - muligens med unntak av den noe sære Nokias 808 Pureview med Symbian. I fjor testet vi Lumia 1020, som i praksis var en Lumia 920 med kamerateknologien fra 808 Pureview. Resultatet var en god Windows Phone-telefon med et fabelaktig kamera. Lumia 1520 har altså litt å leve opp til.

Lumia 1520 er noe enklere utstyrt på kamerafronten enn det Lumia 1020 er. Bildebrikken er ikke like stor, og har ikke like mange megapiksler. Her er det en noe mer normal bildebrikke med 20 megapikslers oppløsning, Carl Zeiss-optikk og optisk bildestabilisator. Mens Lumia 1020 hadde vanlig kamerablits, har Lumia 1520 LED-fotolys - som mobiler flest. Her har Nokia imidlertid brukt svært kraftige LED-pærer, og Lumia 1520 har kraftigere fotolys enn de fleste telefonene vi har testet.

Totalt sett har Nokia Lumia 1520 en av de bedre kameraløsningene vi har testet i en mobiltelefon i det siste. Det er ikke på Lumia 1020-nivå, men bildekvaliteten er jevnt over meget god.

Vi liker også at appen gir mulighet til manuelle innstillinger av så vel fokus som lukkertid, samt en rekke andre, kjekke justeringsmuligheter. Som med tidligere Nokia Lumia-telefoner har du også større muligheter til å leke deg med forskjellige nivåer av dybdeskarphet med Lumia 1520, enn med mobiltelefoner flest.

God batteritid, om du følger med

Det har skjedd mye med ytelse og funksjonalitet i mobiltelefoner de siste årene, men ikke altfor mye når det gjelder batteri. Vi tester mange telefoner i løpet av året, og de aller fleste av dem har batteri på et sted rundt 2 000 mAh. I de fleste tilfeller er det nok til omtrent en dag med aktiv bruk. Som oftest må telefonene lades i alle fall hver natt.

I det siste har det dukket opp noen telefoner med kraftigere batterier og lengre batteritid. Blant de beste er LGs nye toppmodeller, G2 og G Flex, som selv med tung bruk kan finne på å holde det gående et par, tre dager. Vår erfaring er at Nokia Lumia ikke er fullt like utholden, men at den er bedre enn snittet. Telefonen har et batteri på hele 3 400 mAh, og i løpet av vår testperiode opplevde vi å måtte lade omtrent hver annen dag - da med til dels ganske tung bruk.

Som med andre Windows Phone-telefoner opplevde vi imidlertid at batteriet i noen tilfeller kunne bli tappet langt raskere, nemlig når vi glemte å avslutte kamera-appen. Med appen liggende åpen i bakgrunnen er vår erfaring at batteriet tappes relativt raskt, selv om man altså ikke bruker den. Totalt sett er vi imponert over batteritiden, og liker at vi ikke trenger å lade telefonen både en og to ganger i døgnet.

Vi liker også at Nokia med Lumia 1520 har tatt trådløs lading inn varmen igjen. Et av favorittelementene våre ved Lumia 920 er nettopp det at vi enkelt og greit kan legge telefonen ned på en ladepute på kvelden, så er den ferdigladet neste morgen. Det er veldig greit å slippe å lete etter, og prøve å få på plass, ladeledningen i stummende mørke. Lumia 1520 lader akkurat like fint på ladeputen vår som Lumia 920. Nå er det bare å håpe at flere snart begynner å tilby trådløs lading i telefonene de lager.

Konklusjon

Vi liker Windows Phone, og vi liker Nokias Lumia-telefoner. Akkurat det siste må man nesten, om man vil kjøre Windows Phone – for utvalget Windows-telefoner fra andre produsenter er ikke akkurat enormt.

Lumia-telefonene er stilige, godt bygd, har gode kameraer (i alle fall toppmodellene) og en glatt og fin brukeropplevelse. Vi bytter fortsatt litt frem og tilbake mellom Lumia 920 og 1020 som telefon nummer to i det daglige. Og vi liker for det meste også Lumia 1520 veldig godt.

Nokia Lumia 1520 er en stilig og solid telefon med god ytelse, en god Windows Phone-opplevelse, fine ekstra-apper fra Nokia, et kamera som er blant de bedre mobilkameraene om dagen – om enn ikke på nivå med Lumia 1020 – og en stor og god skjerm.

Og er det noe som er et lite problem med Lumia 1520, er det nettopp den store skjermen. Selve Windows Phone 8 ser bare ut til å være sånn omtrent halvveis tilpasset den nye, høyere oppløsningen på den seks tommer store skjermen.

Appene er det verre med, både Windows-appene og apper fra andre utviklere. Gi det litt tid så vil vi nok se at en del apper blir bedre tilpasset, og utnytter den større skjermflaten bedre. Det gjør de nemlig ikke i dag. Fremfor å vise mer på skjermen, blåses alt heller bare opp i størrelse.

Størrelsen er også et problem når du skal bruke telefonen. At en telefon med seks-tommers skjerm er stor å holde i, burde ikke komme som noen stor overraskelse. Da vi testet LG G Flex nylig, som også har skjerm på seks tommer, lå telefonen godt i hånda, stor størrelse til tross. Lumia 1520 er både større og mindre behagelig å holde i, og her må du bruke to hender.

Det er altså mye å like med Lumia 1520. For det meste er det en knallgod Windows-telefon, om enn litt stor. Dessverre gir ikke den ekstra størrelsen noen særlig fordeler – ennå. Det tror vi nok vil endre seg relativt raskt, og da vil Nokia Lumia 1520 være et meget spennende alternativ om du er på utkikk etter en ny og stor telefon med topp spesifikasjoner.

Vi gir Lumia 1520 karakter fire i dag, men om Nokia og app-utviklerne klarer å finne en god måte å utnytte den store skjermen og høye oppløsningen på, er Lumia 1520 fort verdt en femmer.