TEST: Nokia Lumia 630 - Rimelig og smart

Nokia viser at billig ikke trenger bety dårlig.

Publisert Sist oppdatert

Det er ikke stort andre enn Nokia igjen som fortsatt tilbyr telefoner med Windows Phone. Til gjengjeld gjør Nokia det for det meste skikkelig, med gode telefoner og smarte tilpasninger. Tidligere har vi testet en rekke Windows Phone-telefoner fra Nokia, fra relativt rimelige og enkle modeller, til giganten Lumia 1520 – som vi fortsatt bruker til daglig.

Noe av det vi har likt godt med Windows Phone, er at det virker som om det krever langt mindre av telefonen enn Android. Mens man selv på dyre Android-telefoner kan oppleve litt hakking i blant, er vår erfaring at selv rimelige Windows-telefoner styrer klar av den slags skavanker. Ikke dermed sagt at det ikke er forskjell på rimelige og dyre Windows-telefoner også. Som forskjellene mellom billige og dyre Android-telefoner, går det gjerne i størrelse, skjermoppløsning og bildekvalitet, og kamera.

Det er bare det at Windows Phone gjerne føles bedre tilpasset selv svake telefoner, enn det Android gjør. Og det er en fordel for telefonen vi har testet den siste tiden. Vi har nemlig hatt Nokia Lumia 630 inne til test.

Enkel og billig

Lumia 630 er, enn så lenge, nyeste minstemann fra Nokia, og koster fra rundt 1200 kroner. Det er selvsagt noe begrenset hva man får for den prisen, men Lumia 630 har for det meste overbevist oss om at det går an å få en grei telefon også i så lave prisklasser. Morsomt er det at dette også er den første Nokia-telefonen med Windows Phone 8.1, som har med seg en rekke smarte oppdateringer.

Til tross for den lave prisen er telefonen relativt greit utstyrt. Skjermen er på greie 4,5 tommer, og er dermed større enn det Apple enn så lenge leverer. Det er også et lite hakk større enn de fleste andre telefonene i samme prisklasse. Dessverre har Nokia valgt en relativt enkel skjer, og oppløsningen er ikke på mer enn 480x854 piksler. Det gir lav pikseltetthet, og et relativt kornete bilde. Det er ikke veldig merkbart så lenge det er grafikk på skjermen, men godt synlig når det er tekst som skal vises.

Innvendig skjuler det seg en firekjerneprosessor og et Snapdragon-brikkesett. Gitt prisen på telefoner, er det naturlig nok ikke snakk om like heftige greier som i dyrere modeller. Her har Nokia valgt en firekjerneprosessor på 1,2 gigahertz. Det gir utslag i litt lengre lastetider i en del apper, mens operativsystemet ellers føles omtrent like raskt og sømløst som vi er vant med fra mer avanserte Lumia-telefoner.

Hadde Nokia heller valgt en litt raskere tokjerneprosessor kunne nok også lastetidene vært skjært litt ned på. I en så pass enkel telefon som dette ville nok to raskere kjerner gjort vel så mye nytte som fire litt tregere.

Fargerikt utvalg

Som med Lumia-telefoner flest, kan du få Lumia 630 i et utvalg farger. Vår testtelefon var skrikende oransje, og egentlig et litt stilig avbrekk fra alle de sorte telefonene vi normalt sett bruker. Skulle du ønske å bytte farge, kan du enkelt og greit bytte ut hele dekselet bak – omtrent som med Nokia-telefoner i «gamle dager».

Byggekvaliteten virker jevnt over svært god, som vi normalt sett forventer fra Nokia. Bak det avtakbare dekselet skjuler det seg et utbyttbart batteri, samt spor for sim-kort og minnekort. Sistnevnte kan være greit å benytte seg av, all den tid Lumia 630 med sine totalt åtte gigabyte, ikke har all verdens med lagringsplass.

Som billigtelefoner flest, er det spart inn på kameraet. Nokia Lumia 630 er utstyrt med et kamera med fem megapiksels oppløsning, og det mangler fotolys. Nokia redder imidlertid mye ved at de har gitt Lumia 630 den samme foto-appen som sine dyrere Lumia-telefoner. Nokia Camera er en app som gir deg uvanlig god kontroll over kameraet, og som gjør at vi i mange tilfeller fikk bedre resultat fra kameraet enn vi hadde ventet, og bedre enn normalen i denne prisklassen. For all del, det er ikke på nivå med de virkelig gode kameraene i toppmodellene fra Nokia, men godkjent, og vel så det.

Hva med selfies?

Om kameraet på baksiden av telefonen overrasker, er det verre med frontkameraet. Det har Nokia nemlig hoppet glatt over. Det begynner å bli en stund siden vi sist fikk en telefon til test som ikke hadde et «selfie-kamera» på fronten. For vår del er det ikke noe enormt tap, selv om det kan være nyttig en sjelden gang i blant.

Vi mistenker derimot at det kan være en langt større tap for det vi ser for oss er den tiltenkte målgruppen for telefonen, unge brukere. Det kan nok bli vanskelig å overtale ungdommen, som tidvis virker syklig opptatt av å ta bilder av seg selv i alskens situasjoner, om å kjøpe en telefon hvor nettopp det plutselig ble langt vanskeligere. Helt hva Nokia har tenkt på her er jammen ikke godt å si. Alt annet ved telefonen skriker ungdommelig. Den kommer i knæsje farger, den er rimelig, den er solid og den har en veldig bra kamera-app. Ikke skjønner vi det.

Ved siden av å spare inn på kamera og ytelse, har Nokia også droppet de raskeste nettverksalternativene. Det innebærer at Lumia 630 ikke har støtte for 4G eller de raskeste trådløsnettene. De fleste vil nok uansett klare seg lenge med HSDPA-støtte som kan gi opp mot 20Mbit nedlasting. Blir det for knapt kan Lumia 635 være et alternativ. De to telefonene er nær sagt identiske, med den forskjellen at Lumia 635 støtter 4G og koster noen hundrelapper ekstra.

Lumia 630 er utstyrt med et utbyttbart batteri på 1830mAh. Det viste seg å være litt i minste laget, for med normal bruk, litt surfing, e-post, fotografering, litt Facebook og variert bruk, måtte telefonen kobles til laderen hver dag. Det er litt knapt når stadig flere telefoner nå begynner å holde ut både to og tre dager.

Krafig oppdatert Windows

Om ikke alt av spesifikasjoner er like spennende eller imponerende med Lumia 630, er det desto mer spennende at det er den første telefonen som er tilgjengelig med Windows Phone 8.1 og de forbedringene det gir, i tillegg til ymse oppdateringer og forbedringer fra Nokia.

Windows Phone 8.1 byr på en rekke forbedringer og endringer, sammenlignet med vanlige Windows Phone 8. Den mest synlige i det du starter telefonen, er at du nå kan ha seks fliser ved siden av hverandre på skjermen, mot fire tidligere. Den eneste telefonen som har hatt denne muligheten så langt er Lumia 1520, som har en skjerm på hele seks tommer.

Ved siden av å slenge flere fliser på hjemskjermen, får du nå også muligheten til å velge et bakgrunnsbilde som vises både på bakgrunnen, og i de flisene som normalt er ensfargede. Om ikke annet gir det litt liv til hjemskjermen.

Den kanskje viktigste oppdateringen er imidlertid at Windows Phone endelig har fått en nedtrekksmeny på hjemskjermen. Denne fungerer litt som en mellomting mellom den vi har vært vant med fra Android i mange år, og fra iOS en stund. Her får du rask tilgang til varsler om e-post, meldinger og den slags, samt hurtigvalg for noen av telefoninnstillingene og kamera. Dette er noe av de vi har savnet mest på Windows Phone, og noe vi virkelig ser frem til at snart også dukker opp på våre andre Windows-telefoner.

Endelig god kontroll

En annen kjekk oppdatering er at Microsoft endelig har klart å dele opp lydinnstillingene sine. Mens du tidligere justerte både ringevolum og medievolum samtidig, er disse nå delt opp. Dermed kan du for eksempel skru av ringingen uten å samtidig dempe lyden fra musikken du lytter til, eller videon du titter på.

Det er så klart en rekke andre nyheter også, som for eksempel en oppdatert kalender som også varsler om været og et forbedret tastatur med mulighet for å stryke over tastene for å skrive, altså omtrent som Swype eller Swiftkey. Sistnevnte fungerer enn så lenge dårlig på norsk, og det er jo litt trasig, men desto bedre på engelsk.

Ved siden av å levere Lumia 630 med nyeste Windows Phone, har Nokia også passet på å legge med de fleste av selskapets svært gode apper, apper som i stor grad erstatter dyre alternativer på de andre mobilplattformene.

Suverene apper

Fra tidligere har vi meget gode erfaringer med blant annet Nokias karttjenester og navigasjons-app. Nokias Here-apper er gratis å bruke, og du kan laste ned kartene du trenger slik at du ikke mer avhengig av nettoppkobling for å bruke dem. Da undertegnede for en stund siden var i Kina og Hong Kong kom det meget godt med. Navigasjons-appen er også blant de beste på mobil, og på høyde med dyre betalapper på andre plattformer, og er altså gratis å bruke. Det like vi.

I tillegg til navigasjon gir Nokia deg gratis musikk-streaming, om enn ikke like fritt som med Wimp eller Spotify. Klarer du deg med å få servert tilfeldig musikk i en av sjangerne du velger, kan Nokia MixRadio kanskje erstatte betalte streaming-tjenester.

Konklusjon

Nokia Lumia 630 er ikke en telefon for hvem som helst, men det kan være et greit alternativ for dem som er ute etter en rimelig smarttelefon til seg selv eller ungene. For dem som ikke bruker telefonen tungt eller er avhengig av drøssevis med apper, vil nok ytelsen og funksjonaliteten være mer enn god nok. Ikke minst får du langt mer for pengene med Lumia 630 enn med en enkel Android-telefon i samme prisklasse.

Totalt sett en god telefon til prisen, men så får man altså det man betaler for, en relativt enkel og litt kjedelig telefon. For de yngre, og andre som er veldig glad i å ta bilde av seg selv, vil nok mangelen på frontkamera også være et problem. Det vil også være et problem for dem som liker å bruke videosamtaler via Skype for å holde kontakten med venner og kjente. Nokia skal ha skryt for å ha lagt ved de fleste av de svært gode appene deres som vi kjenner fra dyrere Lumia-telefoner, og som gir følelsen av at man får litt ekstra for pengene.