Test: Microsoft Live Mesh - en annerledes synkroniseringstjeneste

Live Mesh er en synkroniseringsplattform som tillater forskjellige enheter, det vil si, stasjonære, bærbare, smartmobiler og så videre, å være synkronisert med hverandre.

Publisert Sist oppdatert

Historien bak Live Mesh og utvikleren bak er litt morsom, så vi begynner med den. Har du hørt om programmet Groove? En samarbeidspakke som er utviklet av Lotus Notes-skaperen Ray Ozzie. Ifølge ryktene, ble Bill Gates så imponert da han så en demonstrasjon av Groove at han beordret et oppkjøp av selskapet som utviklet tjenesten. Oppkjøpet av Groove Networks hadde også flere fordeler med seg. For med på lasset kom også mannen bak Groove, den ikke så ukjente Ray Ozzie.

I dag har Groove blitt bakt inn i Microsofts Office-pakke og applikasjonen ble for første gang tilgjengelig under Microsoft-varemerket ved lanseringen av Office 2007.

Tre år senere og navnet på Bill Gates' etterfølger er Ray Ozzie. Blant programvareutviklere er Ozzie en meget omdiskutert person. Hans visjoner og ideer skaper ofte debatt blant andre programutviklere.

Det er Ozzie som er hjernen bak Live Mesh. Det har naturligvis ført med seg en del diskusjoner rundt produktet. Live Mesh blir av enkelte kalt for nok en omskriving av Groove. Mens andre hevder at Live Mesh er Microsofts alibi for å fortelle verden at Microsoft kan håndtere tjenester som befinner seg i «skyen».

«To Groove or not to Groove»?

Det kan være veldig forvirrende å forstå hva Live Mesh egentlig er. Er det en Groove via nettleseren eller er det noe annet? Svaret på dette spørsmålet er ganske komplekst.

Microsoft ønsker først og fremst at Live Mesh skal være en synkroniseringsplattform som befinner seg i «skyen». Plattformen tillater forskjellige enheter, det vil si, stasjonære, bærbare, smartmobiler og så videre, å være synkronisert med hverandre.

En av mange tjenestene som kjører på denne plattformen er mappesynkronisering, enhetssynkronisering, og fjernstyring av enheter. Sist men ikke minst, ønsker Microsoft at Live Mesh skal være en programvareplattform som andre programvareutviklere kan dra nytte av i sine applikasjoner. Microsoft står med andre ord for den tekniske infrastrukturen, som i disse dager er bedre kjent som Windows Azure.

Det kan være vanskelig å holde oversikt over Microsofts synkroniseringstjenester. Vi har denne gangen også testet Windows Live FolderShare. Dette er en applikasjon som drar nytte av Live Mesh-plattformen.

Under mappen Live Mesh Folder som opprettes under Dokumenter-mappen, vil mapper som du eller andre brukere ønsker å dele med deg dukke opp. I motsetning til andre synkroniseringstjenester som for eksempel Dropbox, vil ikke en synkroniseringsjobb starte før du godkjenner det. Dette bidrar til økt synkroniseringskontroll.

Installasjon og oppsett av tjenesten

Live Mesh har vært tilgjengelig for brukere i enkelte land i et halvt års tid nå, men tjenesten ble endelig åpnet for alle under PDC-konferansen som gikk av stabelen i slutten av oktober.

For å komme i gang med tjenesten, må man være i besittelse av en Windows Live ID. Har du en e-postkonto hos Hotmail eller benytter deg av Windows Live Messenger, har du allerede alt som skal til for å komme i gang med tjenesten. Hvis ikke er det gratis å registrere seg. Det tar cirka ett minutt.

Det neste steget i prosessen for å komme i gang med tjenesten, er å logge seg inn, og registrere enheten som man bruker i listen over enheter som skal holdes synkronisert. Det store plussikonet som lar deg registrere en ny enhet er ikke til å ta feil av. Trykker man på den, får man opp en nedtrekksmeny som lar deg velge hvilken plattform maskinen du sitter på kjører.

Vi fikk valget mellom Windows XP/Vista 32-bit og Windows Vista 64-bit. Men tjenesten støtter også Mac OS X. Støtte for mobiltelefoner under utvikling. Linux er dessverre ikke støttet, og kommer neppe til å bli støttet, kjenner vi Microsoft rett. Etter at man har valgt ønsket plattform, trykker man på Install. Nå vil man få tilbud om å laste ned et klientprogram som må installeres lokalt på pc-en.

Installasjonsprosessen går i bakgrunnen, og tar et par minutters tid. Etter installasjon må man på ny logge seg inn på tjenesten, men denne gangen fra klientprogrammet.

Denne prosessen må man gjenta for hver enhet man ønsker å legge til Mesh-nettverket sitt.

Vi testet tjenesten på en stasjonær pc som kjørte Windows Vista x64, en bærbar pc som kjørte Windows XP og en bærbar som kjørte Mac OS X. Installasjon og oppsett av på de ulike maskinene gikk helt uten dramatikk og var egentlig en meget enkel oppgave – takket være en høyt automatisert prosess.

Den eneste innvendingen vi har mot programmet er at installerte klientprogram på vår maskin som kjørte Vista, skiftet det visuelle temaet til Windows Basic. Men etter en omstart skiftet det tilbake til Windows Aero igjen.

Tjenesten i bruk

Som vi nevnte innledningsvis er synkronisering av mapper en av tjenestene som Live Mesh-plattformen tilbyr. Dette gjøres ved at man fra en enhet høyreklikker på en mappe fra Windows Utforsker og velger å gjøre mappen tilgjengelig for synkronisering. Men synkroniseringen starter ikke umiddelbart. Den må godkjennes eksplisitt på den pc-en man ønsker å replikere filene på.

Fra det installerte klientprogrammet som er slående likt Windows Live Messenger, kan du se en liste over maskiner som befinner seg i ditt Mesh-nettverk. Dette klientprogrammet brukes primært til å koble seg til andre maskiner i nettverket. Hendig dersom du sitter på den bærbare og befinner deg langt borte, og du har akutt behov for en fil som befinner seg på den stasjonære på jobben eller hjemme.

Den andre applikasjonen i Live Mesh-plattformen, fjernstyring, velger vi å ikke bruke mye plass på. Fjernstyring av andre pc-er har man hatt lenge. Hvis du har benyttet Tilkobling til et eksternt skrivebord fra Windows før, vet du hva dette innebærer.

Live Desktop er den tredje og siste byggesteinen i systemet. Dette er et slags alltid-på skrivebord som fungerer som en bru mellom de registrerte enhetene. Live Desktop sørger for å holde en kopi av mappene som synkroniseres mellom de ulike enhetene. Applikasjonen er spesielt nyttig i situasjoner der man ikke trenger å ha fjernstyrt tilgang til en pc. Har man Microsoft Silverlight-avspiller installert, kan man også forhåndsvise bilder og andre kjente filtyper.

Med Live Mesh har man 5 GB med lagringsplass som man kan disponere fritt. Om Microsoft har tenkt å tilby mer lagringsplass etter hvert mot betaling er foreløpig ikke sikkert. Til normalt bruk for deling av dokumenter vil vi tro at 5 GB bør holde inntil videre. Det skal bli interessant å se hvordan Microsoft har tenkt å tjene penger på denne tjenesten, og hvordan prisingen på mer lagringsplass blir.

Vi sitter totalt sett igjen med et positivt inntrykk av tjenesten etter å ha brukt den intensivt i et par uker. Til tross for at tjenesten bare er i beta og nylig har blitt åpnet opp for alle – fungerer den stabilt og bra. Hvis det er noe vi savner, er det versjonskontroll av filer eller en eller annen form for automatisk sikkerhetskopiering. Det hadde også vært en fordel om mappene som var delt, var merket med et eller annet ikon som indikerte at mappen var helt synkronisert eller delvis synkronisert.

Konklusjon

Live Mesh er et høyst interessant system som åpner opp for en synkronisering på nye måter. Stadig flere har flere enheter tilkoblet Internett, og vil kunne ha nytte av dette.

Tjenesten egner seg like godt for en familie som for en bedrift der man ønsker å dele flere filer med kolleger. Siden tjenesten er i beta, er det foreløpig ikke klart hvordan Microsoft har tenkt til å tjene penger på tjenesten, og hvordan prisen på tjenesten blir.

Sist, men ikke minst, er vi spente på hvordan andre utviklere kommer til å benytte seg av tjenesten i tiden som kommer.

Live Mesh er definitivt verdt et nærmere titt for den nysgjerrige. Men bruker du andre synkroniseringstjenester, og er fornøyd med det, går du foreløpig ikke glipp av noe stort.